4 wandelroutes met gezellige haltes onderweg
Het rivierlandschap van de Schelde, de Dender en de Rupel toont zich in de herfst van zijn meest sfeervolle kant. Wandel over met bladeren bedekte paden, adem de frisse, mistige ochtenden in en geniet van warme streekgerechten langs het traject. Volg de oevers van de rivieren en proef herfstige lekkernijen in knusse cafés en restaurants — van wild en stoofschotels tot lokaal gebrouwen herfstbieren. Klaar voor een culinaire herfstwandeling?
1 Klinkaart Wandelroute
De Klinkaart Wandelroute neemt je mee naar het hart van de Rupelstreek, en katapulteert je als het ware terug naar een gouden tijdperk. Klinkaart verwijst naar een sterke en duurzame steensoort, en zo naar de vroegere baksteenindustrie van Boom en Niel. De industrie van gisteren is het erfgoed van vandaag. Tijdens de wandeling leer je bij over de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders uit deze gemeenschappen en stap je langs steenovens, droogloodsen, kleibaggers, typische arbeidershuisjes en statige meesterwoningen.
Na je tocht wacht een knusse stop in café De Koophandel, een voormalige steenbakkerswoning in Boom. Het oorspronkelijke interieur is nog intact: een granitovloer met lijst, een houten toog met toogkasten, een originele Leuvense stoof, een Rock-Ola (jukebox) en houten banken tegen de muur aan de straatkant. Wat een decor!
De Klinkaart Wandelroute neemt je mee naar het hart van de Rupelstreek, en katapulteert je als het ware terug naar een gouden tijdperk. Klinkaart verwijst naar een sterke en duurzame steensoort, en zo naar de vroegere baksteenindustrie van Boom en Niel. De industrie van gisteren is het erfgoed van vandaag. Tijdens de wandeling leer je bij over de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders uit deze gemeenschappen en stap je langs steenovens, droogloodsen, kleibaggers, typische arbeidershuisjes en statige meesterwoningen.
Na je tocht wacht een knusse stop in café De Koophandel, een voormalige steenbakkerswoning in Boom. Het oorspronkelijke interieur is nog intact: een granitovloer met lijst, een houten toog met toogkasten, een originele Leuvense stoof, een Rock-Ola (jukebox) en houten banken tegen de muur aan de straatkant. Wat een decor!
2 Kravaalbos Wandelroute
Het Kravaalbos is 80 hectare groot en ligt verscholen op de grens tussen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het maakte ooit deel uit van het immense Kolenwoud, samen met het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Buggenhoutbos. Het bos stond ooit bekend voor de ontginning van kalksteen, en werd daardoor omgedoopt tot Kravaalbos (kravaal betekent steenvallei). De kalksteen die ze uit de grond haalden, werd onder andere gebruikt voor de kathedraal van Antwerpen en de dom van Keulen. Als dat geen leuk weetje is!
In de herfst krijgt het Kravaalbos een goudbruine, zachte gloed. De paden zijn bezaaid met gevallen bladeren en het bos ademt rust. Start of sluit af bij volkscafé Bij Stinne en proef lokaal bereide herfsthapjes. In dit seizoen worden ook paddenstoelen en wild gewaardeerd in lokale menukaarten — natuurlijk met zorg geserveerd.
Start je Kravaalbos wandelroute bij het authentieke volkscafé Bij Stinne. Buurbewoners namen de fakkel over van Stinne Aelbrecht en gaven het een tweede leven. Ze zetten vooral in op streekproducten, en serveren bijvoorbeeld geen bier van grote brouwerijen. Het volkscafé komt je misschien bekend voor, want het schittert als decor in één van de films van FC De Kampioenen. Met andere woorden, een ideaal afzakkertje!
Goed nieuws voor fijnproevers: de streek staat bekend om een echte Belgische delicatesse — hopscheuten. Deze zeldzame scheuten worden enkel in februari en maart geoogst, met de hand en in koude, vochtige grond, wat ze bijzonder kostbaar maakt. Nu is het helaas niet het seizoen, maar onderweg kan je sowieso terecht bij Brasserie ’t Vertier of Hof den Tuitelaar.
’t Vertier is een mooi gerenoveerde brasserie waar de Vlaamse keuken centraal staat. Hof den Tuitelaar is ooit begonnen als pop-up in (en rond) een oude brouwerij in Meldert (Aalst). Ondertussen wordt het gasthof permanent uitgebaat en is het verbouwd met respect voor zijn historische context. Beiden laten je helemaal tot rust komen, met een hapje en een drankje in de hand natuurlijk!
Het Kravaalbos is 80 hectare groot en ligt verscholen op de grens tussen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het maakte ooit deel uit van het immense Kolenwoud, samen met het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Buggenhoutbos. Het bos stond ooit bekend voor de ontginning van kalksteen, en werd daardoor omgedoopt tot Kravaalbos (kravaal betekent steenvallei). De kalksteen die ze uit de grond haalden, werd onder andere gebruikt voor de kathedraal van Antwerpen en de dom van Keulen. Als dat geen leuk weetje is!
In de herfst krijgt het Kravaalbos een goudbruine, zachte gloed. De paden zijn bezaaid met gevallen bladeren en het bos ademt rust. Start of sluit af bij volkscafé Bij Stinne en proef lokaal bereide herfsthapjes. In dit seizoen worden ook paddenstoelen en wild gewaardeerd in lokale menukaarten — natuurlijk met zorg geserveerd.
Start je Kravaalbos wandelroute bij het authentieke volkscafé Bij Stinne. Buurbewoners namen de fakkel over van Stinne Aelbrecht en gaven het een tweede leven. Ze zetten vooral in op streekproducten, en serveren bijvoorbeeld geen bier van grote brouwerijen. Het volkscafé komt je misschien bekend voor, want het schittert als decor in één van de films van FC De Kampioenen. Met andere woorden, een ideaal afzakkertje!
Goed nieuws voor fijnproevers: de streek staat bekend om een echte Belgische delicatesse — hopscheuten. Deze zeldzame scheuten worden enkel in februari en maart geoogst, met de hand en in koude, vochtige grond, wat ze bijzonder kostbaar maakt. Nu is het helaas niet het seizoen, maar onderweg kan je sowieso terecht bij Brasserie ’t Vertier of Hof den Tuitelaar.
’t Vertier is een mooi gerenoveerde brasserie waar de Vlaamse keuken centraal staat. Hof den Tuitelaar is ooit begonnen als pop-up in (en rond) een oude brouwerij in Meldert (Aalst). Ondertussen wordt het gasthof permanent uitgebaat en is het verbouwd met respect voor zijn historische context. Beiden laten je helemaal tot rust komen, met een hapje en een drankje in de hand natuurlijk!
3 Van Wieze naar Denderbelle wandelroute
Tussen Wieze en Denderbelle volg je een onbetwiste topper. Je stapt er naast de Dender van het ene natuurgebied naar het andere, rust uit op picknickbanken met prachtige vergezichten en kan rekenen op lekkere tussenstops.
Vliegeneters is de oude bijnaam van de Wiezenaars. Volgens traditie aten de inwoners van Wieze krentenbrood tijdens de jaarlijkse kermis. Het gerucht ging dat ze vliegen in plaats van krenten in hun krentenbrood staken om zo de kost te drukken. Op het pittoreske (en tevens beschermde) dorpsplein vind je naast de gotische Sint-Salvatorkerk en de merkwaardige oude zomereik (‘den dikken eik’ in de volksmond) enkele knusse horecazaken.
In de schaduw van de kerk vind je een klein caféetje, Den Dikken Eik genaamd. Het café maakt deel uit van de beschermde dorpskom van Wieze en is gaandeweg uitgegroeid tot een vaste waarde in Wieze en omstreken. Je vindt er ook een prachtig gerenoveerd pand: ’t Oud Gemeentehuis waar je terecht kan voor zowel een verfrissend pintje als een verwenkoffie. Verder is er ook een eetkaart met suggesties. Let zeker ook op het interieur van de zaak, want de eigenaars hebben hun best gedaan om antieke stukken te scoren in heel wat antiek- en tweedehandszaken.
Grote honger? Sinds 1987 verwelkomt familie De Smedt haar gasten in het authentieke restaurant het Brouwershuis op het pittoreske dorpsplein. Er is een uitgebreide menukaart die je ongetwijfeld keuzestress zal geven! In brasserie Goeste in Wies komt de oude site van brouwerij Van Roy, weer tot leven. De zaak ademt één en al nostalgie uit, met een interieur zo uit de jaren twintig éneen streekproductenwinkel erbij.
Aan gezellige cafés en eetplekken is hier alvast geen gebrek! Als je helemaal voldaan bent, dan is het tijd om de wandeling verder te zetten naar de Wiestermeersch die deel uitmaakt van de Beneden-Dendervallei, een gigantisch open natuurlandschap met de Dender als kloppend hart.
Tussen Wieze en Denderbelle volg je een onbetwiste topper. Je stapt er naast de Dender van het ene natuurgebied naar het andere, rust uit op picknickbanken met prachtige vergezichten en kan rekenen op lekkere tussenstops.
Vliegeneters is de oude bijnaam van de Wiezenaars. Volgens traditie aten de inwoners van Wieze krentenbrood tijdens de jaarlijkse kermis. Het gerucht ging dat ze vliegen in plaats van krenten in hun krentenbrood staken om zo de kost te drukken. Op het pittoreske (en tevens beschermde) dorpsplein vind je naast de gotische Sint-Salvatorkerk en de merkwaardige oude zomereik (‘den dikken eik’ in de volksmond) enkele knusse horecazaken.
In de schaduw van de kerk vind je een klein caféetje, Den Dikken Eik genaamd. Het café maakt deel uit van de beschermde dorpskom van Wieze en is gaandeweg uitgegroeid tot een vaste waarde in Wieze en omstreken. Je vindt er ook een prachtig gerenoveerd pand: ’t Oud Gemeentehuis waar je terecht kan voor zowel een verfrissend pintje als een verwenkoffie. Verder is er ook een eetkaart met suggesties. Let zeker ook op het interieur van de zaak, want de eigenaars hebben hun best gedaan om antieke stukken te scoren in heel wat antiek- en tweedehandszaken.
Grote honger? Sinds 1987 verwelkomt familie De Smedt haar gasten in het authentieke restaurant het Brouwershuis op het pittoreske dorpsplein. Er is een uitgebreide menukaart die je ongetwijfeld keuzestress zal geven! In brasserie Goeste in Wies komt de oude site van brouwerij Van Roy, weer tot leven. De zaak ademt één en al nostalgie uit, met een interieur zo uit de jaren twintig éneen streekproductenwinkel erbij.
Aan gezellige cafés en eetplekken is hier alvast geen gebrek! Als je helemaal voldaan bent, dan is het tijd om de wandeling verder te zetten naar de Wiestermeersch die deel uitmaakt van de Beneden-Dendervallei, een gigantisch open natuurlandschap met de Dender als kloppend hart.
4 Asselkouter Wandelroute
Scheldeland laat zich van zijn mooiste kant zien in deze wandelroute – met een klein zijsprongetje naar de Vlaamse Ardennen. Je start je tocht in kouterdorpje Munte dat zijn naam te danken heeft aan de Latijnse benaming voor berg: Montem, omgeven door zacht glooiende herfstakkers.
Het dorpsgezicht is beschermd, en zo ook het gebouw van restaurant Oud Munte, vroeger een rustplek waar zowel paard als ruiter de dorst konden lessen. Nu toveren ze hier in een mum van tijd lekkere en bovendien eerlijke Frans-Belgische gerechten op je bord.
Wanneer je je tocht verderzet, verschijnen het romantische Kasteel Ter Zinkt aan de horizon: een echt middeleeuws waterslot, omgeven door een dubbele slotgracht en uitgerust met een kerker voor misdadigers en de Makegemse Bossen.
Vlak na Den Doel zal je bordjes zien staan die je naar de Oesterzwamboerderij leiden. Wat ooit begon met een simpel verkoopstalletje aan de oprit van een boerderij, is nu uitgegroeid tot een unieke hoevewinkel. Je vindt er zelfgekweekte oesterzwammen en Shiikates, maar ook kaas, kruidenpasta's, specerijen, streekbieren ... De winkel wordt niet bediend, betalen doe je met cash, Payconiq of je bankapp.
Onderweg zal je ook veel bunkers tegenkomen. Hoezo? De Asselkouter wandelroute bevindt zich gedeeltelijk in de bunkerlinie ‘Bruggenhoofd Gent’, een Belgische verdedigingslinie met meer dan 200 betonnen bunkers.
Scheldeland laat zich van zijn mooiste kant zien in deze wandelroute – met een klein zijsprongetje naar de Vlaamse Ardennen. Je start je tocht in kouterdorpje Munte dat zijn naam te danken heeft aan de Latijnse benaming voor berg: Montem, omgeven door zacht glooiende herfstakkers.
Het dorpsgezicht is beschermd, en zo ook het gebouw van restaurant Oud Munte, vroeger een rustplek waar zowel paard als ruiter de dorst konden lessen. Nu toveren ze hier in een mum van tijd lekkere en bovendien eerlijke Frans-Belgische gerechten op je bord.
Wanneer je je tocht verderzet, verschijnen het romantische Kasteel Ter Zinkt aan de horizon: een echt middeleeuws waterslot, omgeven door een dubbele slotgracht en uitgerust met een kerker voor misdadigers en de Makegemse Bossen.
Vlak na Den Doel zal je bordjes zien staan die je naar de Oesterzwamboerderij leiden. Wat ooit begon met een simpel verkoopstalletje aan de oprit van een boerderij, is nu uitgegroeid tot een unieke hoevewinkel. Je vindt er zelfgekweekte oesterzwammen en Shiikates, maar ook kaas, kruidenpasta's, specerijen, streekbieren ... De winkel wordt niet bediend, betalen doe je met cash, Payconiq of je bankapp.
Onderweg zal je ook veel bunkers tegenkomen. Hoezo? De Asselkouter wandelroute bevindt zich gedeeltelijk in de bunkerlinie ‘Bruggenhoofd Gent’, een Belgische verdedigingslinie met meer dan 200 betonnen bunkers.
Scheldeland kleurt warm in de herfst en herbergt heel wat gezellige, authentieke horecazaken. Terwijl de bladeren onder je voeten ritselen, geniet je van een streekbiertje of een seizoensgerecht dat perfect past bij het najaar. Voor, tijdens of na je deugddoende herfstwandeling langs de Schelde, de Dender of de Rupel wacht er altijd wel een knusse stop waar geschiedenis, gastvrijheid en smaak samenkomen. Wat heeft een mens nog meer nodig?
De gezelligste cafeetjes op het wandelnetwerk Scheldevallei Oost
Waarom Ninove de moeite is voor een weekendje weg
Onmisbare plekjes in Scheldeland volgens Ignace Schram
6 fietsroutes langs heerlijk hoeve-ijs
Gastronomisch genieten in Scheldeland
Eten met prachtig uitzicht
Wandelen en brouwerijen bezoeken in en rond Munte
Fietsen langs gezellige terrasjes
5 wandelingen vanaf een treinstation