Waarom Ninove de moeite is voor een weekendje weg

Waarom Ninove de moeite is voor een weekendje weg

Wandelen en wijnen langs de Dender

Vaderklap dimitri desender
Auteur

Vaderklap

We beseffen het ondertussen allemaal: weekendjes weg met het gezin zijn goud waard. En dat goud vind je ook terug in Ninove, een niet zo’n bekende maar uiterst warme stad aan de Dender in Scheldeland. Wij trokken er met onze twee kastaars heen en genoten van een heerlijk verblijf in B&B Paellepelhoeve, de Nutteloze Bordjes-wandeling, het magische Neigembos en elkaar. Benieuwd naar een niet alledaags weekendje weg pal in de natuur met de nodige city vibes? We schotelen je graag voor: ons verblijf in Ninove! 

Over Ninove

Onze GPS bracht ons tot in het Denderstadje Ninove, de stad van de Ninovieters. En die laatsten hebben ons aangenaam weten te verrassen. Met hun voeten op de grond en de lach op hun lippen hebben ze er telkens voor gezorgd dat we ons thuis voelden. Ninove ligt als het ware op de grens van drie toeristische regio’s: het is de meest zuidelijke gemeente van "Scheldeland", leunt enerzijds aan tegen de "Vlaamse Ardennen" en anderzijds tegen de Vlaams Brabantse "Groene Gordel" met het Pajottenland. Klinkt veelbelovend, en de verwachtingen werden ingelost.

Dender Ninove dendervallei
abdijkerk Ninove

De Nutteloze Bordjes-wandeling

Je leest het goed, we besloten onze benen te strekken tijdens de ‘Nutteloze Bordjes-wandeling’. Maar die was allesbehalve nutteloos. Op wandel met jonge kinderen is niet steeds makkelijk. Om vragen als ‘Papa, zijn we er bijna?’ te vermijden, heb je een gemeenschappelijk doel nodig om kinderen warm te maken voor een wandeling. En dat doel vonden we al snel in Ninove: de ‘Nutteloze Bordjes-wandeling’.

Het concept is al even eenvoudig als het klinkt. Doorheen de stad hangen bordjes die in eerste instantie officieel lijken te zijn, maar wanneer je aandachtiger kijkt vind je er prietpraat, humoristische woordspelingen en nonsens op terug. Ze hangen verspreid op elektriciteitscabines, bankjes en standbeelden en we moeten toegeven: ze zorgden voor een glimlach op ons gezicht. De bordjes zijn dé ideale gids doorheen de stad waardoor de kinderen geboeid blijven om verder te zoeken én wandelen. Geen enkele keer werd er gevraagd of we er bijna waren. Een heel aangename manier om het hart van Ninove te ontdekken, evenals de kleine steegjes die je via de Dender terugbrengen naar het startpunt van de wandeling.

 

nutteloze bordenwandeling ninove
nutteloze borden wandeling ninove

Wandelen naar en in Neigembos

Maar ook de omgeving van Ninove biedt een aantal verrassingen die we wilden ontrafelen. Zo wordt de stad omringd door dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan; tijd voor Team Vaderklap om de auto in te springen. We zetten koers richting Lieferinge; één van die dorpjes die rust uitademen. Vanuit Lieferinge volgden we de tractorsporen die ons via slingerende veldwegen naar Neigembos brachten.

We wandelden het met mistdeken bedekte bos binnen in het gezelschap van een eenzame jogger. Voor de rest waren we de enige die voor krakend bladgeluid zorgden in het bos. Wist je trouwens dat Neigembos oorspronkelijk deel was van het Oude Kolenwoud: een oerbos waarvan de naam verzonnen werd door Julius Caesar himself. Het bos strekte zich in de Romeinse tijd uit van Picardië tot de Noordzee. Het bestaat zo’n 2.000 jaar en is nog altijd even prachtig. Wij bezochten het op een mistige dag in de herfst waar de kale bomen en het oranje beuken- en eikenblaadjestapijt een mysterieus gevoel creëerden. De kinderen leefden zich uit op de trapjes, klimmetjes, dalen en knuppelwegjes.

In het voorjaar kan het een pak drukker zijn in het bos, omdat dan magische boshyacinten hun knopjes openen en voor een impressionant paarsblauw bloementapijt zorgen. Heerlijke beelden voor in je filmrol. Daarbovenop verspreiden ze nog eens een lentegeur waar je mee betoverd wordt. Herfst, winter, lente of zomer: een wandeling doorheen Neigembos is altijd een goed idee.

IMG_8633.jpg
Lieferinge Ninove.jpg
Neigembos.jpg
Neigembos5-Ninove-tov.jpg

Welverdiende hapjes en drankjes

Tussen al dat wandelen door moet er natuurlijk ook nog gedronken en gegeten worden. In de Ninoofse binnenstad stoten we op Bar Sajet; een hippe ontbijt- en brunchplek én tegelijk een breinaalden- en wollengoedwinkel. We schoven er aan tafel en kozen powerfood uit voor de wandelbenen: een lekkere croque en smakelijke spaghetti. De koffies en warme chocolademelk waren er trouwens uitmuntend, ideaal na een frisse wandeling.  

Wanneer de avond valt in Ninove gaan de lichten aan in LOVD, een geliefde wijnbar in een industriële loft. De uitbaters hebben uitzonderlijk gevoel voor esthetiek en (letterlijk) smaak; een plek waar je niet snel weg wilt. Samen met de uitbaters selecteren we het perfecte glas wijn om ons Ninoofs avontuur af te sluiten.

Bar Sajet Ninove.jpg
DSC_6512-2.jpg

Overnachten in B&B Paellepelhoeve

Onze nachtrust zochten we op in B&B Paellepelhoeve in de Dendervallei: een gerestaureerde vierkantshoeve omgeven door akkerlanden waar de authentieke elementen bewaard bleven. Zo is de oude poort van de hoeve nog steeds de toegang tot de B&B die je brengt tot op de gezellige binnenplaats. Die is trouwens het centrale gedeelte tussen de 6 studio’s en ontbijtruimte. De accommodatie leunt zich perfect voor kinderen door enkele handtamme dieren die hun oogjes doen fonkelen.

Daarbovenop is Ninove een van de belangrijkste wielersteden van Vlaanderen en dat gaat niet onopgemerkt aan je voorbij tijdens je verblijf in de B&B. Deze wordt namelijk uitgebaat door een fervent wielertoerist in hart en nieren en dat zal je al snel merken als je de namen van de kamers leest: De Muur, De Bosberg, De Patersberg, De Koppenberg, De Molenberg en De Oude Kwaremont. Juist ja, bekende kasseibergen uit de Ronde van Vlaanderen. Zowel wandelaars en fietsers komen er dus aan hun trekken. Voor ons was het alleszins de ideale uitvalsbasis voor ons Ninoofs verblijf!

Paellepelhoeve 1.jpg
Paellepelhoeve.jpg
Paellepelhoeve 2.jpg

Vakantieboek scheldeland

Je kortbijtrip begint hier
Vakantieboek scheldeland

Bestel het nieuwe vakantieboek

Oeverloze inspiratie voor een uitstap in schitterend Scheldeland

Laat je meevoeren langs Schelde, Dender en Rupel en ontdek al het moois dat Scheldeland te bieden heeft.

Vaderklap dimitri desender

Vaderklap

Vaderklap is een initiatief van 2 vaders in nieren en hart. Intussen groeide Vaderklap uit tot een (h)echte groep vaders die samen willen inspireren, motiveren en ontdekken hoe vader te zijn in deze 21e eeuw. Begonnen als een blog met verhalen van twee vaders, zijn er intussen heel wat nieuwe schrijvende vaders bijgekomen.