Wandelen door de Beneden-Dendervallei

Wandelen door de Beneden-Dendervallei

Een wandeltocht door natuurparels

Het natuurgebied Beneden-Dender is een gigantisch open natuurlandschap van maar liefst 850 hectare. Deze wandeling laat je kennismaken met de gevarieerde natuurgebieden langs de Denderoever tussen Wieze en Denderbelle.

Wat kun je van deze route verwachten? Weidse landschappen, kleine landweggetjes, knuppelpaden langs natte bossen en weiden omzoomd door rijen knotwilgen. De geur van chocoladedorp Wieze komt je tegemoet.

Wieze - dorp van de Vliegeneters

Je start en eindigt je wandeling in Wieze, dorp van de Vliegeneters. Dat zit zo: de Wiezenaars hadden vroeger de traditie om tijdens de jaarlijkse kermis krentenbrood te eten. De legende ging dat de gierige Wiezenaars vliegen in hun brood stopten in plaats van krenten. Zoals dat gaat, hebben de inwoners de Geuzennaam toch maar aanvaard.

browse_3.jpg
Dorpsplein van Wieze

Den dikken eik

De wandeling vertrekt aan de gotische Sint-Salvatorkerk op het pittoreske dorpsplein van Wieze, beschermd als waardevol dorpsgezicht. ‘Den Dikken Eik’ met zijn machtige kruin domineert het hele plein. Wieze staat bekend als bierdorp dankzij de voormalige brouwerij Van Roy en de Oktoberfeesten die hier worden georganiseerd. Tussen 1956 en 1987 vonden miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland de weg naar het dorpje. Vandaag de dag is het Chocolade Barry Callebaut die hier de toon zet. En dat kun je dus ruiken als je hier aankomt.

wiestermeers natuurgebied
Wandelen door Wiestermeersch

Denderbellebroek …

En dan arriveer je meteen aan het hoogtepunt van de route: Denderbellebroek en Wiestermeersch, de twee grootste en bekendste deelgebieden van de streek. Denderbellebroek is een vochtig laaggelegen gebied met hooilanden en elzenbossen. Geniet van het uitzicht op de oude Dendermeanders, de hooilanden, de bossen en de levendige fauna van deze prachtige groene oase.

Reiger Dender Denderleeuw.jpg

… en Wiestermeersch

Ook Wiestermeersch staat bekend als een wandelparadijs. Je stapt er over fotogenieke houten vlonderpaden. Af en toe kun je eens uitrusten op een picknickbank, bijvoorbeeld in het honingbosje: een verzameling bomen die al vroeg stuifmeel dragen, om de bijen een plezier te doen. Geniet van het uitzicht op eeuwenoude eiken en luister vooral naar de stilte.

Dender dendervallei
Wandelen langs de Dender
wieze brug
Oude Sasbrug

Oude Sasbrug Wieze

De Dender is een typische regenrivier. Bij zware regen kan het waterpeil snel stijgen. Daarom zijn er in de loop der tijden heel wat sassen en sluizen op de rivier gebouwd om het waterpeil onder controle te houden. Twee ervan kun je op je tocht bezichtigen.

De Oude Sasbrug van Wieze passeer je al vroeg op de wandeling. Het is een buitenbeentje, want het ligt een eind van de Dender weg, in een parkje vlak bij de nieuwe Wiezebrug die de Oude Sasbrug in 1972 verving. Nuttig is de brug dus niet meer, maar het is in elk geval een mooi stukje instagrammable industriële archeologie.

browse_2.jpg
Even op adem komen aan het Sas van Denderbelle

Denderbelle Sas

Denderbelle Sas is wel nog volledig functioneel. De sluis op de Dender dateert van 1946. Binnen afzienbare tijd wordt ze vervangen door een nieuwer en groter exemplaar, dus haast je als je de oude sluis nog wil zien. Veel kans dat er een schip ligt te wachten om versast te worden als je hier aankomt. Blijf even staan en geniet van het schouwspel.

Op naar gezelligheid

Je wandeling eindigt waar ze begon: onder den Dikken Eik. Cafés genoeg, want Wieze draagt zijn brouwerijverleden hoog in het vaandel. Zeker Goeste in Wies doet zijn best om de tijden van brouwerij Van Roy te doen herleven. De zaak ademt een en al nostalgie uit, met een interieur dat zo uit de jaren twintig komt. En de kiosk in het midden van het ruime terras maakt het helemaal af. Café Den Dikken Eik, vlak ernaast, is al even gezellig, met zicht op het plein en de kerk. Grote honger? Sinds 1987 verwelkomt familie De Smedt haar gasten in het authentieke restaurant Brouwershuis. Smakelijk!

Verleng het plezier

Wil je nog langer nagenieten van je wandeling of, waarom niet, de Dendervallei verder verkennen? Er zijn genoeg gezellige B&B’s in de omgeving. Bijvoorbeeld Wiezebed, bekend voor zijn royale (en bio) ontbijtbuffet met vers seizoensfruit en lokaal geproduceerd appelsap. Het thema chocolade vormt een rode draad door de 3 gerieflijke tweepersoonskamers. In de gezellige tuin geniet je van de landelijke rust. Wiestermeersch en Denderbellebroek zijn vlakbij.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Van Wieze naar Denderbelle wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Dorp Wieze Lebbeke1.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Van Wieze naar Denderbelle wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Wiezeplein
9280 Wieze
Length
16,4 km
Time
3u30
Terrain
46% Verhard
Actions
Bekijk deze route