Wandelen door het Kravaalbos

Wandelen door het Kravaalbos

Wandeling in een kleurrijk bos

Verscholen op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant ligt het Kravaalbos. Het bleef hierdoor lange tijd onder de radar, maar dat is vandaag meteen ook de grootste troef van dit ecologisch waardevolle bos.

De natuur kreeg hier de kans om jarenlang zijn gang te gaan. Kom dat zien! De Kravaalbos Wandelroute van net geen 8 km leidt je rond via de wandelknooppunten. En toont je verborgen hoekjes, verrassende kantjes én – als je geluk hebt – sierlijke dieren die hier door het gewas huppelen.

Kravaalbos Aalst.jpg

Ecologisch paradijs

Ooit maakte het Kravaalbos samen met het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Buggenhoutbos deel uit van het immense Kolenwoud. Het 80 hectare grote bos biedt een boeiende en afwisselende natuur in een heuvelachtig landschap. 

Het is als het ware een ecologisch paradijs. Typerend zijn de rijen knotwilgen en het bos dat omringd is door weilanden. Mooie uitzichten, check! Het Kravaalbos is bovendien beschermd als landschap. En als je hier een aantal kilometertjes doorheen dat landschap wandelt, weet je ook meteen waarom.
 

Boshyacint Kravaalbos Aalst.jpg

Lente brengt schoonheid

Het voorjaar in het bos is een kleurrijk spektakel. Bosanemonen en wilde hyacinten kleuren het oppervlak wit en paars. De prachtige bloemen gooien een kleurrijk tapijt uit over de bodem van het bos, waardoor je wel in een sprookje lijkt te flaneren. De geuren en het zonlicht dragen enkel bij tot het feeërieke tafereel waar jij een keertje deel van uit mag maken.

Natuurliefhebbers vanuit heel België komen langs om de kleurrijke voorjaarsbloeiers te zien. Opgelet: de natuur hier is erg kwetsbaar. Het is dus belangrijk om op de paden te blijven!

Op tocht om reeën te spotten!

Al die mooie natuur trekt natuurlijk ook mooie dieren aan. Zo tref je hier duizenden vogels bijvoorbeeld. De bonte specht, de zwarte specht en de wespendief zijn bijna uniek in Europa. Ook de boomklever, buizerd en bosuil voelen zich hier thuis. 

Wanneer de zon opkomt of weer ondergaat zou je wel eens een ree of een rode eekhoorn kunnen spotten. De zeldzame vuursalamander leeft hier in de beekjes maar is vooral ’s nachts actief. Hou toch maar je ogen open, want je weet nooit wanneer je verrast kan worden door wonderlijk natuurschoon!

Een hart van steen

In de middeleeuwen was het bos bekend voor de steengroeven. Daar komt ook de naam vandaan. Kravaal betekent steenvallei. In de 12e eeuw begon op initiatief van de paters van de abdij van Affligem de ontginning van kalksteen.

Sporen daarvan zijn tot op vandaag nog altijd te zien. De arbeiders die later naar de regio afzakten woonden in arbeidershuisjes. In de Huizekensstraat wandel je voorbij hun kleurrijke gevels. De kalksteen die ze uit de grond haalden werd onder andere gebruikt voor de kathedraal van Antwerpen, de Notre-Dame van Amiens en dom van Keulen.

Hop Meldert Aalst
Hopveld in Meldert
Tuitelaar Meldert Aalst
Hof den Tuitelaar in Meldert

Hop, hop, hop

De streek rond het bos heeft een speciale culinaire delicatesse: hopscheuten. De hop groeit hier in haagvorm en staat bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit. Voor lange tijd was het landschap zelfs de grootste hopschuur van Europa!

Die hopscheuten kan je misschien wel proeven bij ’t Vertier of in Hof Den Tuitelaar, die liggen beide op de route. ’t Vertier is een mooie gerenoveerde brasserie waar de klassieke Vlaamse keuken centraal staat. Hof Den Tuitelaar is een gezellige buurtherberg met tuin in een voormalige brouwerij. Een leuk adresje om de dorst te lessen is Bij Stinne, aan de start van de wandeling. Dit authentieke volkscafé schittert als decor in één van de films van FC De Kampioenen.

Kravaalbos Aalst1.jpg

Bos met een twist

De Kravaalbos Wandelroute vinkt alles van het lijstje af: kleurrijke bloemen, zeldzame dieren, leuke terrasjes en zelfs een uitgebreide geschiedenis. Je bent vast benieuwd om dit allemaal te zien. Kom kijken het hele jaar door, of in de lente wanneer de hyacinten bloeien. Heb je al een datum geprikt?

Kom het Kravaalbos in al zijn glorie ontdekken. Volg de Kravaalbos Wandelroute en laat je betoveren door de magische decors die dit woud te bieden heeft. Tot binnenkort!

Download de wandelroute op Routen.be

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kravaalbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Download de wandelroute op Routen.be

kravaalbos3.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Kravaalbos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Dorpveld 1
1730 Asse
Length
7,8 km
Time
1u 35m
Difficulty
MakkelijkHoogteprofiel
Terrain
18% Verhard
Actions
Bekijk deze route