Wandel door de geschiedenis van de steenbakkerijen

Wandel door de geschiedenis van de steenbakkerijen

Beleef het steenbakkerijverleden van de Rupelstreek

Even iets anders vandaag. Rij naar Niel, vlakbij Boom en Rumst. Dompel je onder in de boeiende geschiedenis van de steenbakkerijen in de Rupelstreek – dé bakermat van de baksteenindustrie in de vorige eeuw. Beleef zelf hoe het leven er hier uitzag in de gouden jaren, hoe de mensen leefden en de fabrieken draaiden. 

Steenbakkerijen: rijke verhalen, prikkelende musea

Decennialang was de Rupelstreek de economische motor van Vlaanderen. Tot de concurrentie uit het buitenland genadeloos toesloeg en de ooit zo trotse steenbakkerijen stuk voor stuk liet failliet gaan. 

Maar de bewoners van de Rupelstreek zijn een veerkrachtig volk. En die tegenslag draaiden ze om tot een opportuniteit. Vandaag gebeurt er heel wat in de streek. De industrie van gisteren is het erfgoed van vandaag. Wandel door rijke verhalen, prikkelende musea en wonderlijk mooie natuur. Allemaal in het uitstekende gezelschap van de Rupel, een idyllische rivier die recht naar de Schelde stroomt.

Afdraagstertje Niel.jpg
Beeldhouwwerk 'Het Afdraagstertje' aan het gemeentehuis in Niel

Van Niel naar Boom

Je tocht begint in Niel, een pittoresk dorpje, en leidt je via mooie weggetjes naar Boom – ooit hét epicentrum van de steenbakkerijen. Hou je ogen open want er is genoeg te zien: steenovens, droogloodsen, kleibaggers, de typische arbeidershuisjes, statige meesterwoningen… 

Je leert voortdurend bij over de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders uit deze gemeenschappen. Deze grotendeels verharde wandelroute is dan ook de uitgelezen keuze voor stappers met een passie voor weetjes en streekgeschiedenis. 

't Geleeg.jpg
Steenbakkerijmuseum 't Geleeg op de site Frateur in Niel

Interessante steenbakkerijmusea

Geniet van de rust aan de oevers van de Rupel. Leer in museum ’t Geleeg, bij steenbakkerij Frateur hoe handsteen en pannen vroeger gemaakt werden. En bezoek zeker ook Brik Boom (het vroegere EMABB - Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen), een interessant bezoekerscentrum gelegen in de voormalige steenbakkerij Lauwers in Noeveren. Spring achteraf even binnen in museumcafé ’t Baksteentje om te praten over deze leuke trip! Bekijk zeker de themapagina’s van deze musea: je vindt er alle info die je nodig hebt voor een bezoekje.

Weetje: Klinkaart is afkomstig van een term uit de steenindustrie. Dat is namelijk een steen met een zeer hoge druk- en slijtageweerstand. Er is dan ook geen passendere naam voor deze knappe wandelroute!

Een extra wandeling door de natuur 

Kan je maar niet genoeg krijgen van deze streek? Dan kan je gerust nog een extra wandeling inplannen. Kies bijvoorbeeld voor de extra lus die je door natuurgebied Walenhoek leidt. Dit voormalige kleiputtencomplex is weer helemaal overgeleverd aan de natuur, en dat levert unieke taferelen op.

Wandel via broekbossen en hooilandjes. En zie hoe het water de kleiputten van weleer heeft omgevormd tot meesterlijk mooie vijvers en waterpartijen. Hier is het heerlijk dwalen, 3,5 kilometer lang. Hou zeker je blik ook naar de lucht gericht, want talloze vogels komen hier verkoeling en bescherming zoeken.

De Koophandel Boom
Café De Koophandel in Boom
Café De Koophandel in Boom
Café De Koophandel in Boom

De lokale handelaar steunen

Na deze stevige wandeling én die interessante weetjes even op adem komen met een drankje? Dan moet je natuurlijk in Boom of Niel zijn. In De Koophandel in Boom of In den D'Rupel in Niel kan je terecht voor een verfrissend drankje. Hier dronken vroeger ook de werklieden hun zuur verdiende centen op ...

Kom zelf naar de Rupelstreek!

Leer zelf de Rupelstreek, haar eigenzinnige geschiedenis én haar bewoners kennen. Trek een dagje naar Niel en Boom en waai even uit met de Klinkaart Wandelroute.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Klinkaart wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Natuurgebied Walenhoek (1).jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Klinkaart wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Boomsestraat
2845 Niel
Length
4,9 km
Time
1u 35m
Terrain
46% Verhard
Actions
Bekijk deze route