Wandelen en brouwerijen bezoeken in en rond Munte

Wandelen en brouwerijen bezoeken in en rond Munte

Op de rand van Scheldeland en de Vlaamse Ardennen

Soms ook Heimwee
Auteur

Soms ook Heimwee

Frank de Boosere voorspelde de laatste zonnestralen van het najaar. Dat betekende maar één ding: een weekendje weg. In eigen land zodat we ten volle van die 48 uur kunnen genieten. Ik heb me laten vertellen dat de zonnestralen in Munte, nabij Merelbeke, net iets harder schijnen. Ze zorgen voor een gouden gloed over het idyllische dorp en laat dat net zijn wat mijn camera en ik nodig hebben. We hopten de auto in en zetten koers richting Munte. Hieronder een samenvatting van hoe je munt uit zonnig Munte kan slaan.

scheldeland-somsookheimwee-4.jpg

De Asselkouter Wandelroute bewandelen in Munte

De beste manier om Munte te ontdekken is te voet. Ik volgde de paden van de dertien kilometerlange Asselkouter Wandelroute die met de grens van de Vlaamse Ardennen flirt, in de schaduw van oude zendmasten en ongebruikte bunkers. Munte telt maar liefst 25 van die exemplaren. De wandelroute is als het ware een mini rondreis doorheen de kouterdorpjes Munte en Baaigem. Het startpunt van de route is de kerk op het Munteplein. Samen met de twee huisjes links ervan uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht met als overbuur het 200 jaar oude dorpscafé Oud Munte. Straks meer daarover!

Vanuit Munte wandel je naar Baaigem, een dorp dat z’n oorsprong kent in de 10e eeuw. We waagden ons aan enkele korte maar pittige hellingen die ons in de Vlaamse Ardennen brachten.  Herkenbaar aan het glooiende landschap en de fietsers die al puffend rechtstaan op hun trappers. In tegenstelling tot de afdaling van de tweewielers, lijkt het alsof alles hier wandelend nét iets trager gaat. De Leuvense drukte glipte langzaamaan uit m’n hoofd en ik kwam volledig tot rust op de zonovergoten zandwegen en de vergeten boswegen. Net als de zon voor een droge mond zorgt, passeerden we een natuurlijke bron waar we onze dorst lesten. 

Munte
Munte

Brouwerijen bezoeken

Maar de dorst lessen kan op meerdere plaatsen in en om Munte. Want naast bunkers telt de wijde omgeving ook een heel aantal lokale brouwerijen. Wij bezochten de Heilig Hart Brouwerij in Kwatrecht, waar we op café gingen in een kerk met uniek zicht op de brouwketels hangend boven het altaar. Vader Hans en zoon Victor kochten in 2016 de kerk en startten er hun droom: een brouwerij met gelagzaal in de kerk. Het is eens iets anders dan hosties en wijn en ik weet waar mijn voorkeur naartoe gaat.

Ook in Wetteren, op 20 minuutjes rijden met de wagen, streek er een brouwerij neer: Brouwerij Pikaflor. Deze werd uit de grond gestampt door lokale hobbybrouwer Steffen die nu maar liefst vijf bieren aanbiedt. De bieren worden gebrouwen in de voormalige watermolen: de ‘Maelbroekmolen’ en alles wordt ter plaatse manueel gebotteld én geëtiketteerd. Steffen leidt je maar al te graag rond in zijn watermolen.

Nog een bierparel is de vernieuwde Brouwerij Haeseveld in Gentbrugge waar je het verrukkelijk maar verraderlijk Haeseveld-bier van 11 % voorgeschoteld krijgt. Hun troef is het groene zonovergoten grasveld waar je naast het unieke gamma Haeseveld bieren ook een potje petanque kan spelen. En nu je daar toch bent, ga dan ook eens een kijkje nemen bij de buren. Naast de brouwerij werd namelijk bij de Gallische Hoeve een reconstructie gemaakt van een landelijke hoeve uit de late ijzertijd.  

En als laatste huisvest Scheldeland ook nog een van de grootste en groenste brouwerijen van ons land. In het knusse Melle schuilt de familiebrouwerij Huyghe. De plaatselijke brouwerij ontstond in de 17e eeuw en in 1904 kwam Léon Huyghe aan de brouwketels te staan. Vandaag de dag is het aan de 4e generatie Huyghe om onder andere het roze olifantje te brouwen, je wel bekend…

Heilig Hart Brouwerij Wetteren.jpg
Huyghe Melle.jpg

Overnachten en eten in Munte

Onze nacht spendeerden we in landhuis vakantiewoning Clayshoeve. De hoeve bestaat sinds de 17e eeuw en werd gerenoveerd tot vakantiewoning met drie ruime slaapkamers. Uitbaatster Chantal wist ons te vertellen dat de mooiste zonsondergangen in haar tuin plaatsvinden. En dat hebben we gemerkt. Tijdens onze aperitief zagen we de zon langzaam zakken achter de horizon.

Na die zonsondergang te mogen meemaken, trokken we opnieuw naar het centrum van Munte, waar we een reservatie hadden bij Bistro Oud Munte, dat oude dorpscafé waar ik al over sprak. Vroeger een plek waar paard, ruiter, wandelaar en fietser hun dorst konden lessen, nu omgetoverd tot bistro waar je naast lokale bieren ook heerlijke gerechten op de kaart vindt. Op de achtergrond spelen Vlaamse klassiekers die je stoel doen wiebelen.

scheldeland-somsookheimwee-46.jpg

Combineren met de Gentbrugse Meersen

Mocht je nog tijd over hebben of niet genoeg krijgen van de Scheldse natuur: er is meer! Zo profiteerden wij ook nog even van de Gentbrugse Meersen, een van de vijf Gentse groenpolen omarmd door de brede Scheldebocht. Het leuke aan het gebied is dat je van de paden mag treden en laat dat nu zijn wat we net gaan doen: de bewandelde paden verlaten en ons mengen met de natuur. En zo stonden we pal naast grazende koetjes. Tijdens de zomer kan je er zelfs je schoenen uittrekken en je tenen laten genieten van het natuurlijke blotevoetenpad! Daarbovenop werden er twee wandelroutes uitgestippeld (9km en 13km) die je pal tot in de Gentse binnenstad brengen, mocht je de natuurpracht willen combineren met alternatieve city vibes.

Zelf een weekendje in de Scheldevallei beleven? Ontdek de leukste logeerplekken in Munte en omgeving. Of lees het volledige verhaal op de blog van Soms ook Heimwee.

Soms ook Heimwee

Soms ook Heimwee

Soms ook Heimwee is het reisblog van Yannick De Pauw. Elk artikel is gelinkt aan reizen, accommodatie, activiteiten en mooie bestemmingen, dichtbij of ver weg. Altijd met het idee om zijn lezers te overtuigen om zelf op pad te gaan.