Wandelen langs heuvelende dorpjes

Wandelen langs heuvelende dorpjes

Dwaal en verdwaal in eeuwenoude dorpen Munte en Baaigem

Deze charmante rondreis neemt je mee doorheen natuurschoon, stilte en rust. Je doet de kouterdorpjes Munte en Baaigem aan en glooit ook even zachtjes mee op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Op één van haar prachtige hellingen langs de wandelroute ontspringt een natuurlijke bron. Les je dorst onderweg in één van de eeuwenoude herbergen en maak je klaar voor een betoverende wandeling.

Oud Munte Merelbeke
Munteplein
Infopunt Munte
Infopunt Munte

Vergeten idylle bij Merelbeke

We starten onze tocht van 13 kilometer in Munte, een herderlijk dorpje met maar liefst de volle 700 inwoners, dankt zijn naam aan het Romaanse ‘Montem’ (berg) en verwijst naar de heuvelrug waarop dit Scheldelandse dorpje ligt. 

De typische kerk op het Munteplein en de twee huisjes links ervan zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht. Tegenover de kerk ligt Afspanning Oud Munte, een typisch dorpscafé van meer dan 200 jaar oud. 

bistro Oud Munte Merelbeke
Munte Merelbeke Asselkouterwandelroute

Dorstlessers voor paard en wandelaar

Destijds was dit de rustplek waar paard en ruiter de dorst konden lessen. Ook was het de plaats waar de ‘champetter’ op de befaamde ‘roepsteen’ de oorkondes en belangrijke mededelingen uit de misviering aan de dorpelingen bekendmaakte. 

Ook vandaag nog kunnen wandelaars en fietsruiters er even verpozen en een hapje eten. Ja, ook jij – spring dus gerust even binnen in een horecazaakje in de buurt of breng je eigen picknick mee!

Asselkouterwandelroute Munte Merelbeke.jpg

Voor ridders en jonkvrouwen

Het Munteplein en een gedeelte van de Ruspoel zijn geplaveid met kasseien. Deze maken deel uit van een historisch wegenpatroon dat de kouterrug van Munte dwarst. Al in de 16e eeuw liep hier de Pontweg, een verbindingsweg van Gent naar Oudenaarde, de huidige Hundelgemsesteenweg. 

Wil je even halt houden bij een royaal stukje erfgoed op je tocht? Dat treft, want vlakbij staat het kasteel Ter Zinkt. Een echt middeleeuws slot met een kilometerslange dreef. 

Kasteel ter Zinkt Merelbeke
Kasteel ter Zinkt in Munte
Asselkouter Munte
Asselkouter wandelroute

Machtig kasteeltje bewonderen

Kasteel Ter Zinkt in Munte was een echt middeleeuws waterslot, omgeven door een dubbele slotgracht en uitgerust met een kerker voor misdadigers. In de 18de eeuw werd het grotendeels gesloopt, en in de 19e eeuw werden de resten omgevormd tot een lusthof. 

Dit kasteel is dus een typisch voorbeeld van een romantische kasteel-interpretatie. Tegenwoordig mag je nog steeds haar prachtige buitenzijde bewonderen. 

Asselkouter wandelroute.jpg
Asselkouter wandelroute

Haal je beste benenwerk boven

Op weg naar Baaigem, ook al een dorpje dat dateert uit de 10de eeuw, moet je enkele korte maar pittige steile hellingen op. In Baaigem beland je in een andere toeristische regio van Oost-Vlaanderen: de Vlaamse Ardennen. Die herken je aan het glooiende landschap dat zich voor je uitstrekt én waarop jaarlijks duizenden fietsers hun tanden stukbijten. 

Voorbij Baaigem wandelen we langs de rand van de Makegemse Bossen, een van de vele waardevolle bossen rond Merelbeke. Het Heilig Geestbos of Armenbos dankt zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaar: de Heilige Geesttafel van de Gentse Sint-Baafsabdij. 

Bunker Asselkouter Merelbeke.jpg
Bunker tijdens de Asselkouter wandelroute

Sterk camouflagewerk

Bunkers vormen de rode draad op deze route: alleen al in Munte zelf staan er nog 25 van deze betonnen curiosa. Ze werden in de jaren ‘30 neergezet ter verdediging van Gent in oorlogstijd en waren oorspronkelijk ten opzichte van de buitenwereld meer dan goed gecamoufleerd. 

In de verslagen opgesteld door Duitse officieren staat meermaals vermeld dat het verdomd moeilijk was de bunkers te onderscheiden van de gewone arbeidershuisjes, boerderijen en stalletjes. Er zijn om deze reden ook vaak genoeg gebouwen beschoten en aangevallen waarvan men verkeerdelijk dacht dat het bunkers waren. Oorlogsverhalen: gruwelijk, maar toch ook wel boeiend.

Bunker Munte.jpg

Wat moest er dan verdedigd worden?

Deze route bevindt zich in de bunkerlinie ‘Bruggenhoofd Gent’, want deze weergaloze kunstparel ligt helemaal niet veraf. Zowel hip als historisch mag Gent zich volgens National Geographic tegenwoordig tot de top drie van meest authentieke bestemmingen ter wereld rekenen. 

Ook de makers van Lonely Planet namen Gent op in hun lijst met ‘Tien steden die je zeker moet gezien hebben’. Wie zijn wij om hen ongelijk te geven? Je bent nu toch al in de buurt...
 

Kom de Asselkouter Wandelroute bewandelen

Scheldeland laat zich van zijn mooiste kant zien in deze Asselkouter Wandelroute – met een klein zijsprongetje naar de Vlaamse Ardennen. Trek je wandelschoenen aan en kom de knapste kantjes van de regio zélf ontdekken. Tot binnenkort!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Asselkouter wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Asselkouter wandelroute 3.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Asselkouter wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Munteplein
9820 Munte
Length
12,5 km
Time
2u 40m
Terrain
81% Verhard
Actions
Bekijk deze route