De gezelligste cafeetjes op het wandelnetwerk Scheldevallei Oost

De gezelligste cafeetjes op het wandelnetwerk Scheldevallei Oost

Niet te missen!

Het gloednieuwe wandelnetwerk Scheldevallei Oost strekt zich uit over Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout en Aalst. Goed voor meer dan 200 kilometer nieuwe wandelwegen, bezienswaardigheden, natuurgebieden én leuke cafeetjes. We zetten er vier in de kijker.

 

1. Goeste in Wies

Wieze (Lebbeke)

Goeste in Wies is gevestigd op de oude site van de beroemde brouwerij Van Roy. Het kijkt uit op het idyllische dorpsplein met ‘den Dikken Eik’: een eeuwenoude zomereik die sinds 1951 beschermd is. Een grote muurschildering van de Aalsterse graffiti-artiest WAF siert de gevel. Naast een groot aanbod lokale drankjes en (uiteraard) bieren, kan je er ook hapjesplanken, ijsjes, pannenkoeken of tapas eten.

De zaak ademt een en al nostalgie uit, met een interieur dat zo uit de jaren twintig komt. Heel wat art-nouveaudetails (met onder meer de prachtige glasramen) zijn bewaard gebleven. De klanten zitten op oude houten treinbankjes. En de kiosk in het midden van het ruime terras maakt het helemaal af.

WANDELTIP: Goeste in Wies ligt aan wandelknooppunt 87. Stippel zelf je wandeling uit of volg onze suggestiewandeling 'Van Wieze naar Denderbelle' van 16,5 kilometer die bij het wandelknooppunt start en eindigt.

browse_5.jpg
kardemomjpg

2. Dessertenhoeve Kardemom

Lebbeke

Kardemom is een gemberachtig kruid uit de Indiase keuken dat onder meer wordt gebruikt in speculaas. In de Arabische wereld krijg je een snuifje kardemom in je koffie als teken van gastvrijheid. Die gastvrijheid voel je onmiddellijk als je Dessertenhoeve Kardemom binnenwandelt. Op het menu? Desserts en niets dan desserts – net zoals ze dat doen in New York.

Je krijgt hier een ruime selectie warme dranken, verschillende soorten cakes en taarten, tiramisu, chocoladedesserts, verwenbordjes en pannenkoeken tijdens het weekend. Allemaal letterlijk op grootmoeders wijze, want uitbaatster Nancy gebruikt zowel het servies als de recepten van haar mémé. De koffie is ambachtelijk gebrand en de chocoladedesserts worden gemaakt met de lokale trots: Callebaut chocolade. 

Op het binnenplein van de hoeve is het heerlijk zitten. Er is ook een kleine speeltuin en er lopen diverse boerderijdieren rond, dus de kindjes kunnen hun hartje ophalen.

WANDELTIP: Dessertenhoeve Kardemom ligt vlak bij wandelknooppunt 37. Stippel zelf je wandeling uit of volg onze suggestiewandeling 'Verrassend groen rond Lebbeke' van 10 kilometer.

browse_6.jpg

3. In de Poepekas

Dendermonde

Sommigen zouden misschien iets anders denken, maar In de Poepekas betekent ‘In de Poppenkast’. Een bijzonder toepasselijke naam, want deze gezellige kroeg ademt poppenspel. De vader van uitbater Joost was de bezieler van het Dendermondse poppentheater Kalleke Step. Overal zie je handpoppen, unieke Balinese wajang en affiches van poppentheaters uit Tsjechië, Polen en Moskou. 

Maar vooral: dit is een van de meest knusse cafés in het centrum van Dendermonde. Een gezellige kroeg waar tooghangers welkom zijn. Tip: ga hier zeker eens naar het toilet, want ook daar is de decoratie origineel. Wil je een eigen stukje Poepekas in je huis? Je kunt de meubeltjes en prullaria ter plekke kopen. 

WANDELTIP: In de Poepekas ligt vlak bij wandelknooppunt 13. Stippel zelf je wandeling uit of volg de suggestiewandeling 'Rondje Dendermonde' van 9 kilometer.

4. Het Zwijntjescafé

Herdersem (Aalst)

Dit is zonder twijfel het bijzonderste café op het nieuwe wandelnetwerk. En daar zit het Varkensmuseum voor veel tussen. Wie het café bezoekt, krijgt ook toegang tot het museum, met een collectie van duizenden knuffels, beeldjes, spaarpotten en zelfs knorrende condooms: allemaal gewijd aan het varken.

Het Zwijntjescafé is bovendien een typisch volkscafé met een enthousiaste waard die van wanten weet: zijn vader was vroeger ingenieur bij de beroemde brouwerij Van Roy en werkte zelf bij de Aalsterse brouwerij Zeeberg, waar ook schrijver Louis-Paul Boon in de ijskelders zwoegde. Het aanbod Belgische bieren is indrukwekkend.

Het interieur bestaat uit een eindeloze verzameling bierattributen uit Wieze en omstreken. Onlangs iets mispeuterd? Dan brengt de eiken gotische biechtstoel uit de 19de eeuw verlichting. Van 1 mei tot 31 augustus kan je hier ook terecht op het terras.

WANDELTIP: Het Zwijntjescafé ligt vlak bij wandelknooppunt 93 in Herdersem. Stippel gerust zelf je wandeling uit

browse_8.jpg

Verken het nieuwe wandelgebied

Volg de wandelingen in Scheldevallei Oost via de wit-rode knooppuntbordjes. De bijhorende wandelnetwerkkaart is te koop op www.routen.be/webshop. Of stippel je route uit op de online routeplanner.