Tal van dorpen en steden trekken in februari en maart traditiegetrouw hun zotste carnavalspak aan. Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt in carnavalstad Aalst, waar het eeuwenoude volksfeest enkele jaren terug als UNESCO immaterieel erfgoed werd erkend. Maar ook elders in de regio gaat het er feestelijk aan toe, met kleurrijke optochten en praalwagens die recente gebeurtenissen en plaatselijke gezagsdragers op de korrel nemen.

Onze selectie voor jou:

Aalst Carnaval (van 11/02 tot en met 13/02)

Het hoogtepunt van de carnavalsviering is de kleurrijke stoet met imposante praalwagens op zondagnamiddag. Op maandagnamiddag is er de bezemdans van de Aalsterse Gilles en de Ajuinenworp vanop het balkon van het Stadhuis en op dinsdag is het de beurt aan de vermaarde 'voil jeanetten'. Aalst Carnaval wordt traditioneel afgesloten met de emotionele popverbranding op de Grote Markt.

Naar Aalst Carnaval

Ninove Carnaval (van 17/02 tot en met 20/02)

De Roze Zondagstrein trekt steevast het weekend na Aalst carnaval door de Ninoofse binnenstad. Op maandag is er het straatfeest met de tradionele Wortelworp en afgesloten wordt met de Wortelverbranding, hét moment waarbij het aftellen naar de volgende carnaval kan beginnen.

Naar Ninove Carnaval

Wuitensfeesten Hamme (van 10/03 tot en met 12/03)

Tijdens de driedaagse Wuitensfeesten herleeft de legende van de Hamse Wuitens. De Wuitenscavalcade, de unieke kinderstoet en de verbranding van de versleten Wuiten groeiden uit tot een toonaangevende carnavalsdriedaagse.

Naar de Wuitensfeesten

Iets te druk voor jou? Dan kan je ook de kleinere, gezellige stoeten opzoeken in onder meer Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Lede, Merelbeke, Temse, Wetteren, Willebroek of Sint-Amandsberg.

Naar het volledige overzicht

3 carnavaltoppers

Toerisme Scheldeland
Toerisme Scheldeland

Toerisme Scheldeland loodst je langs het water, de beste fietsroutes en leukste wandelroutes van de regio!