Dit zijn de favoriete plekjes van gids René Boeynaems

Dit zijn de favoriete plekjes van gids René Boeynaems

Ontdek zijn persoonlijke fiets- en wandeltips in Scheldeland

In het steenbakkersgehucht Noeveren is het verleden van de baksteen nog voelbaar. René Boeynaems werkt er als vrijwilliger in en rond Brik Boom. Naast de rondleidingen in de voormalige steenbakkerij organiseert de vereniging waarvan hij deel uitmaakt allerlei activiteiten. Zo ontdek je in groep de wijk Noeveren en de wijde omgeving van de Rupelstreek. Geboren en getogen in Boom kent René de mooiste plekjes in de omgeving.

 

25 jaar vrijwilligerswerk

“In 1997 las ik in een plaatselijk blad een oproep van het Booms Steenbakkerijmuseum. Ze waren op zoek naar vrijwillige medewerkers,” start René zijn verhaal. “Ik heb geen moment getwijfeld om in het museum aan de slag te gaan. Toen ik een jaar later met pensioen ging, was ik al volledig ingewerkt in mijn ‘nieuwe hobby’. Ondertussen bereikte ik een mijlpaal van 25 jaar vrijwilligerswerk. Deze passie houdt me jong.”

scheldeland-marionstoffelsfotografie-416.jpg

Bezoeken in groep of individueel 

Op zondag zijn individuele bezoekers welkom en daarnaast ontvangt Brik Boom groepen zoals bedrijven en scholen. “Afhankelijk van de vraag combineren we een rondleiding in het museum bijvoorbeeld met een wandeling langs de kleiputten of de arbeidershuisjes in Noeveren. Bovendien komen we elke zaterdag samen met 12 à 18 vrijwilligers: stuk voor stuk harde werkers die samen het hart van onze werking vormen. We staan zelf in voor alle onderhouds- en herstellingswerken en maken bovenal veel plezier. Het is een hechte vriendengroep.”

“Het verleden van de baksteen ken ik intussen vanbinnen en vanbuiten.”

De geschiedenis van Brik Boom en omgeving 

Van de 153 bakkerijen die er ooit langs de Rupel waren, schiet er vandaag maar één over, in Rumst. “Dankzij onze werking is die geschiedenis nog zichtbaar. Bovendien is onze ringoven onlangs gerestaureerd: een ellipsvormige oven van 100 meter lang, met 22 kamers.” 

De wijk Noeveren is al sinds 1997 geklasseerd als dorpsgezicht. “In dit kleine dorp waren ooit maar liefst 41 cafeetjes. Uitbaters zetten bij elke kermis zelfs hun privé-meubels op de stoep om zo veel mogelijk mensen te bedienen. Dat leefde enorm.”

Een netwerk van tunnels 

“Om niet steeds met een zware lading de hellingen op en af te moeten, hebben arbeiders in de 19de eeuw en 20ste eeuw doorgangen tussen de kleiputten gebouwd.” Van al het steenbakkerserfgoed zijn die tunnels lange tijd het minst zichtbaar gebleven. Daar komt nu verandering in.

Naast de geschiedenis van de steenbakkerijen is René ontzettend geïnteresseerd in geologie. “Stel je voor: 30 miljoen jaar geleden lag België grotendeels onder de zeespiegel. Door slib en allerlei verzakkingen is dat veranderd. We hebben de beste klei van de wereld.”

watertoren_rumst-1.jpg
“Er zijn intussen 53 steenbakkerstunnels teruggevonden en ze zijn volop bezig om deze tunnels en hun geschiedenis in ere te herstellen. Dat vind ik fantastisch.”
klein-willebroek-5.jpg
fietstocht_rupel-5.jpg
watertoren_rumst-5.jpg
walenhoek-1-min.jpg

Persoonlijke tips van René: 

  1. Klein Willebroek: “Dit is mijn favoriete plaats om te pauzeren met een fris pintje. Klein Willebroek is een schippersgehucht dat ontstond in de 16de eeuw."
  2. Een fietstocht langs de Rupel: “Ook langs de Rupel, in de richting van Rumst, zie je nog veel kleiputten. Die worden nu ingezet voor nieuwbouwwoningen. Verder fiets ik graag voorbij het drierivierenpunt in Rumst, waar de Dijle en de Nete samenvloeien tot de Rupel.” 
  3. Watertoren Rumst: “In Rumst heb je vanop de watertoren een prachtig vergezicht. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de streek met de nog werkende steenbakkerij Wienerberger én zie je zelfs het Atomium."
  4. Walenhoek: “Dit natuurgebied van ongeveer 100 hectare ontstond uit voormalige kleiputten. Hier is de stilte nog hoorbaar. Zelf vertrek ik meestal aan het Natuureducatief centrum De Paardenstal in Niel. Je ontdekt er veel diepe en ondiepe vijvers, die ook voor vissers populair zijn.”