Dit zijn de favoriete plekjes van Denderkajak-uitbater David

Dit zijn de favoriete plekjes van Denderkajak-uitbater David

Ontdek zijn persoonlijke fiets- en wandeltips in Scheldeland

De blauwgroene natuur van Scheldeland beleven vanop het water? Met een beetje meeval van de Belgische weergoden sup of kajak je van april tot oktober op de gesloten Dender in Dendermonde. Samen met zijn ouders baat David Tassin al bijna 15 jaar Denderkajak uit. Hier staan genot, sport en plezier centraal!

Tussen stad en groen 

De volledige tocht op de Oude Dender is 4 km. Vanaf ‘t Saske kajak of sup je rechts naar het stadsgedeelte waar je het Stadhuis spot en een glimp van de Grote Markt opvangt. Links geniet je van een mooi stukje Dendermonds groen. “Aan de linkerkant kom je inderdaad heel snel in een heel ander landschap terecht. Hier en daar ontdek je sfeervolle plekjes langs het water, midden in de groene omgeving. Jongeren verzamelen er vaak om op een gemoedelijke manier hun tijd te besteden.”

Van internationale gasten tot echte locals 

“Soms zijn we verbaasd over de verschillende nationaliteiten die we hier ontvangen. Van Canadezen tot Noren. Ook ontmoeten we mensen uit pakweg West-Vlaanderen of Limburg die genieten van een weekendje weg in Scheldeland. Maar bovenal zien we bezoekers uit eigen streek: scholen en bedrijven, maar ook vrienden en families.” 

“Mensen koppelen er graag een bezoek aan de stad aan, al dan niet gespreid over een volledig weekend. Kajakken en suppen is best vermoeiend, het is dus niet evident om aansluitend nog een grote stadswandeling te doen. Al kan het natuurlijk wel. Verder zien we vaak enkel de jongsten op het water gaan. De rest van het gezin kijkt dan toe vanop het droge.” 

david-1.jpg
“De gesloten Dender is een ideaal ‘starterswater’: het is een gesloten stuk zonder stroming. Gezinnen met kinderen komen bijvoorbeeld naar hier om een meer avontuurlijke afvaart voor te bereiden.”

Voor jong en oud

“Het volledige stuk is niet overdreven lang. Daarom is het geschikt voor jong en oud, ook voor beginners. Hoe dan ook voorzien we voor iedereen die dat wenst een initiatie. Vooral met de wind moet je rekening houden. Op het eerste deel meewind geraken mensen al eens overmoedig. Terugkeren met tegenwind is soms andere koek. Voor de meer ervaren watersporters met eigen materiaal hebben we recent een ponton aangelegd van waarop je heel gemakkelijk in het water kunt."

Peddelend of staand 

Zoals de naam reeds doet vermoeden, stond Denderkajak bij de opstart enkel in voor de verhuur van kajaks. Maar toen suppen uitgroeide tot een hype, konden de uitbaters die boot natuurlijk niet missen. 

“Zelf suppen we ook vaak, en zeker niet uitsluitend op de gesloten Dender. Regelmatig trekken we eropuit naar buurgemeenten, maar het allerliefst suppen we in Spanje. Een sup is gemakkelijk op te blazen en daardoor ook eenvoudig te transporteren. Bij kajaks ligt dat uiteraard anders. In ieder geval zie je vanop het water de omgeving vanuit een heel ander perspectief.”

denderbelle_broek-11.jpg

Actief Scheldeland (her)ontdekken 

Ook langs het water valt er in de buurt van Dendermonde heel wat te ontdekken. Zowel voor actievelingen als voor mensen die helemaal tot rust willen komen. 

“Mijn favoriete wandelroute start in Sint-Gillis-Dendermonde, waar ik woon. Van daaruit maak ik een mooie lus langs Denderbelle Broek. Eindigen doe ik - uiteraard - langs de gesloten Dender in Dendermonde. Wandelen is heerlijk in deze streek. En met de fiets ontdek je uiteraard nóg meer.”

“Helemaal tot rust komen doe ik dan weer in het Sint-Alexiusbegijnhof. Over het mooiste uitzicht moet ik wel wat langer nadenken. Het is moeilijk er eentje uit te pikken. Maar de Dreef in Mespelare ken ik als mijn broekzak.”

begijnhof-9.jpg
dreef_mespelare-7.jpg

Persoonlijke tips van David: 

  1. Denderbellebroek: “Denderbellebroek ligt op mijn favoriete wandelroute. Het is een heel open gebied met grote en kleinere beken. Bellebroek maakt deel uit van het natuurgebied Beneden-Dender. Hier treedt de Dender regelmatig buiten haar oevers, wat resulteert in een vruchtbaar landschap dat krioelt van bloemen, planten en dieren.” 
  2. Het Sint-Alexiusbegijnhof: “Het contrast met de stad kan niet groter zijn dan in dit Begijnhof. Hier kom ik voor de charme, de rust en de prachtige binnentuin. Het is dan ook mijn favoriete pauzeplekje. Tijdens de zomermaanden worden hier ook allerlei activiteiten georganiseerd: telkens kleinschalige evenementen die volledig aansluiten bij de sfeer van de locatie.”  
  3. De Dreef in Mespelare: “Omdat ik werk in Mespelare, passeer ik regelmatig de dreef. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Dendermeersen. Het is de verbinding tussen de oever van de Dender en de dorpskern. Mespelare is trouwens één van mijn favoriete dorpen in de streek.”