Dit zijn de favoriete plekjes van gastheren Erwin en Luuk

Dit zijn de favoriete plekjes van gastheren Erwin en Luuk

Ontdek hun persoonlijke fiets- en wandeltips in Scheldeland

In de dorpskern van Hamme, in het hart van Scheldeland, ligt de B&B van Erwin en zijn partner Luuk. Met La Corderie - letterlijk: de touwslagerij - vertellen de gastheren een belangrijk stuk uit de geschiedenis van Hamme en omgeving. Vanuit hun historische directeurswoning nemen ze hun gasten mee op sleeptouw doorheen het landschap langs de oevers van de Schelde en de Durme. 

 

Touwslagerijen: een rijke geschiedenis 

“We waren al snel gefascineerd door het industrieel erfgoed van Hamme,” vertelt Erwin. “Ooit werkte zowat de helft van de inwoners van Hamme in de branche van de touwen, die geproduceerd werden voor verschillende sectoren. Denk maar aan scheepstrossen.”

Hennep, Vlas, Jute en Sisal

De grootste touwfabriek lag net achter de huidige B&B. “Le Lis bestond tot begin jaren ‘80. Vandaag is daar niets meer van te merken, maar touwen vormen wel een belangrijk thema in onze B&B. De kamers dragen bijvoorbeeld de namen Hennep, Vlas, Jute en Sisal. Ook in het interieur komen de touwen terug. De aankleding is volledig de verdienste van mijn partner en ook alle kunstwerken hier zijn van zijn hand.”

“Aan de hand van foto’s en kunst zetten we het verhaal van de touwslagerijen in de kijker.
b&b corderie hamme
b&b corderie hamme

Royaal ontbijt 

Een andere rode draad tijdens een verblijf in La Corderie: het uitgebreide ontbijt. “Dankzij mijn horeca-ervaring slaag ik erin om bij elk ontbijt dat tikkeltje meer te creëren. Ik zorg ervoor dat alles tot in de details in orde is en voorzie voldoende variatie voor gasten die hier meer dan één nacht verblijven. Verder zijn onze natuurlijk gefilterde zwemvijver en het voormalige koetshuis als vergaderzaal de belangrijkste troeven.”

Trekpleister voor fietsers 

“Vooral in de zomer zien wij hier heel wat fietsers. Bij de reservatie ontvangen onze gasten heel nuttige links over de wandel- en fietsroutes en bezienswaardigheden, maar ook ter plaatse geven wij graag gerichte tips.”

 

veerboot-6.jpg
oude_durme-8.jpg
mirabrug-2.jpg

Persoonlijke tips van Erwin en Luuk: 

  1. Veerboot Tielrode - Hamme: “Dé toeristische troef van Hamme is ongetwijfeld het unieke rivierenlandschap van Schelde en Durme. Neem daar nog eens de 4 verschillende gratis veerdiensten voor fietsers en wandelaars opHams grondgebied bij, en je kan letterlijk het water op.” 
  2. Oude Durme: “Ons persoonlijk favoriete plekje om even te ontstressen is de Oude Durme vlak bij de B&B. Deze afgesneden Durmemeander vormt een gebied met fenomenaal natuurschoon en een betoverend decor voor fietsers en wandelaars. Even op adem komen doe je op het terras van Taverne De Watermolen. Als een extra verrassing vind je halfweg de Oude Durme, verscholen tussen de volkstuintjes, het wijndomein Mira.”
  3. Mirabrug: “Hét toeristische uithangbord van Hamme is de Mirabrug over de Durme. Dit beschermd monument is een knap 'staaltje' architectuur dat Hamme met Waasmunster verbindt of Scheldeland met het Waasland. Vandaag is het een belangrijk knooppunt voor vele fiets- en wandelroutes in de regio.”