Drie denderende steden, drie verhalen uit de Dendervallei

Drie denderende steden, drie verhalen uit de Dendervallei

Hoe de Dender Aalst, Ninove en Dendermonde hun unieke karakter gaf

Je zal vast weten hoe steden sinds de oudheid openbloeiden dankzij de aanwezigheid van stromen en rivieren. In Scheldeland was dat niet anders. Neem nu Aalst, Ninove en Dendermonde, bijvoorbeeld. Deze drie steden liggen verspreid langsheen de oever van de rivier de Dender.

Het water gaf stroming aan de ontwikkeling van handel en transport. Het bracht de groei van industrieën in een stroomversnelling en was de economische motor van een hele vallei. Iets verderop, in de Vlaamse Ardennen, ligt nog een broertje aan de oevers te schitteren: Geraardsbergen – óók je bezoekje meer dan waard.

Dender Denderleeuw.jpg
Schiptrekkersbrug over de Dender in Denderleeuw

Dezelfde stroom, een eigen geschiedenis

Hoewel de drie Dendersteden niet erg ver van elkaar verwijderd lagen, ontwikkelden ze toch elk hun eigen, typische identiteit. De verhalen van deze steden barsten van de authenticiteit. Hun geschiedenis is doorspekt met lokale tradities en anekdotes. De volkse cultuur in deze steden is al eeuwenlang een bron van trots voor elke rechtgeaarde Aalstenaar, Ninovieter of Dendermondenaar. 

Kruip je fiets op (je Fietsgids Fietsen in de Dendervallei al besteld?) en laat de groene omgeving je leiden. Ga op tocht en bezoek de Dendersteden. Leer ze kennen, ervaar ze en word er ongetwijfeld verliefd op.

Fietsen Dender.jpg
browse_6.jpg
Fietsen langs de Dender

Trap en stap eens door in de Dendervallei

Onderweg reis je doorheen de prachtige natuurgebieden langs de rivier. Ken je het open meersen- en broekenlandschap tussen Wieze en Denderbelle al? Het zijn maar liefst 3 natuurgebieden die aan elkaar gewoven werden tot één imposant reservaat. Hier overstroomt het gebied wanneer de waterstanden hun kritieke peil overschrijden. En dat levert een unieke fauna en flora op. Te voet ontdek je deze natuurgebieden via de wandelroute 'Wandelen van Wieze naar Denderbelle' of stippel zelf je wandelroute uit op het het wandelnetwerk Scheldevallei Oost.

Die overstromingsgebieden brengen nog een andere leuke bezienswaardigheid met zich mee: de handmatig bediende sluizen – inclusief sympathieke sluiswachters. Ben je getuige van een schip dat de sluis invaart? Blijf even staan en geniet van het schouwspel.

Je waant je er helemaal weg van de wereld. En ook al kabbelt de Dender hier niet meer, toch is de grond een zompige massa gebleven: moerasgebied. Om het met droge voeten te dwarsen is een 600 meter lang knuppelpad aangelegd. Wie weet laat een ijsvogel, blauwborst, roerdomp of watervleermuis zich even zien. 

 

Fauconniersmolen Lede.jpg
Fauconniersmolen in Lede

Een slag van de molen? Helemaal niet!

Ook niet schrikken als je ambachtelijke molens ziet opduiken in het landschap. De Dendervallei staat er immers om bekend en verschillende steden profileren zich ook als molengemeente. Vroeger waren de molens bepalend voor het welzijn van de lokale bevolking. Water- en windmolens werden vaak met respect bewaard en zijn nu curieuze bezienswaardigheden.

TIP: Wil je méér weten over de Dendersteden? Lees dan zeker verder. Maar als je ze zelf wilt gaan beleven, bestel dan zeker de Fietsgids Fietsen in de Dendervallei. Die leidt je langsheen vier Dendersteden, langs de boorden van de rivier, dwars door de hele Dendervallei, met een ommetje over de taalgrens naar Ath, waar de Dender ontspringt. Niet te missen!

Ninove_Dendervallei_Pollarebrug.jpg
Blauwe kronkels langs het jaagpad in Pollare

Volg de blauwe kronkels

Fietsknooppunten zijn niet je enige houvast om de weg te vinden. Op het Denderpad zal je verschillende keren blauwe lijnen opmerken met de hashtag #dendervallei. Ze staan symbool voor verbinding, verbinding door water en rust. 

Elke rechte blauwe lijn leidt je naar een rustplaats, ideaal om even uit te blazen en te genieten van de Dendervallei. Kronkelende lijnen voeren je naar plekken vol prikkels, weg van het Denderpad. 

Kinderzoektocht Aalst.jpg
Oude Vismarkt in Aalst

Het eigenzinnige Aalst: 'aalst moar plezant is'

Je kan er gewoon niet omheen. Aalst staat synoniem met een niet-te-temmen carnaval én verdomd lekkere vlaaien. Hier zagen monumenten zoals Pieter Daens en Louis-Paul Boon het levenslicht. In deze klei werden zij gevormd tot de persoonlijkheden die ze waren, kathedralen van hun tijd. Als je het leven en het werk van Daens wat dieper wilt uitspitten, hou dan zeker halt aan ’t Gasthuys – Stedelijk Museum.

En nu je daar toch in de buurt bent, geef je ogen de kost op de knappe Grote Markt, omzoomd met geweldige bouwwerken vol sprekende details zoals het Oud Schepenhuis, waarvan de belforttoren zowaar op de UNESCO Erfgoedlijst staat te pronken. Iets verderop ligt de Sint-Martinuskerk, waar een echt Rubens schilderij hangt. En Utopia mag je ook niet missen: dé nieuwste creatieve hub van de stad.

Grote Markt Dendermonde
Grote Markt in Dendermonde
Bezoekerscentrum Lakenhalle Dendermonde
Bezoekerscentrum in het Stadhuis van Dendermonde

Dendermonde: swingend gelijk een jazzkwartet

Het Ros Beiaard, de Gildereuzen… Jazeker, Dendermonde staat wijd bekend om zijn ommegangen en stoeten. Maar wacht eens even, want deze Denderstad is een pak méér dan dat. Ook de jazztraditie leeft hier verder – Jazz Centrum Vlaanderen heeft hier niet voor niets z’n uitvalsbasis neergepoot, vlak naast de Honky Tonk Jazzclub.

De geschiedenis is hier nog springlevend. En de liefhebber kan dat op verschillende locaties met z’n eigen ogen gaan bezichtigen. Het middeleeuwse Stadhuis met het Belfort, het Sint-Alexiusbegijnhof die ook een plaatsje kregen op de UNESCO Erfgoedlijst… Ze staan allemaal al eeuwen te pronken in de stad en zijn absoluut je bezoekje waard.

Honger van gekregen? Dat treft, want in het centrum van de stad proef je in de betere brasserie het typisch Dendermondse kopvlees. En als dat geen spek voor je bek is, bestel je gerust iets anders bij de gastvrije horecazaken in de buurt.

Onze Lieve vrouw Hemelvaartkerk Ninove
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in Ninove
Dender Ninove
Voetgangersbrug 't Oeverstekske over de Dender

Ninove: de oudste, stoutste, wijste stad in de buurt

Wacht, schrap de titel hierboven al maar. Want de officiële eretitel klinkt: de oudste, stoutste, wijste van alle steden. Nèh, laat dat meteen duidelijk zijn.

Nu je dat weet, kan je meteen de lokale horeca inwandelen om te checken of dat wel écht zo is. Of je gelooft ons op ons woord en begint aan je boeiende tour doorheen de stad. Hop van de Hospitaalkapel, vlakbij de Dender, naar het Oud Stadhuis, langs de Koepoort en de indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk - of voormalige abdijkerk - naar het Neigembos. Bekijk de vele molens terwijl je over de trage wegen in de omgeving slentert. En wanneer je terug de stad inwandelt, vergaap je je aan de prachtige gevels die het straatbeeld sieren.

Vooruit, waar wacht je nog op? Bestel jouw Fietsgids Fietsen in de Dendervallei, plan je trip en peddel doorheen de prachtige Dendervallei. Maak kennis met de mooie Dendersteden en geniet van al het moois dat deze streek te bieden heeft, van bron tot monding.

Bestel je fietsgids

Fietsen in de Dendervallei
Cover fietsgids Dendervallei
Gidsen

Fietsgids Dendervallei

Fietsgids met vijf aansluitende fietsroutes tussen Dendermonde, Aalst, Ninove, Geraardsbergen en Ath, waar de Dender ontspringt. Alle horeca-adressen in de gids kregen een grondige update. De fietsroutes lopen langs knooppunten en zijn in lijn met de recent gelanceerde nieuwe fietsknooppuntennetwerken van Scheldeland en de Vlaamse Ardennen.

Fietsen in de Dendervallei is een herwerking van de fietsgids Denderstreken uit 2018.

€ 6,00
EUR
Format: 9,99