Dit zijn de favoriete plekjes van Luc Ribbens

Dit zijn de favoriete plekjes van Luc Ribbens

Ontdek zijn persoonlijke fiets- en wandeltips in Scheldeland

In en rond het kasteel van Bornem bekijk je Scheldeland door een sprookjesachtige bril. John de Marnix de Sainte Aldegonde, 14e graaf van Bornem en 54e kasteelheer, beheert het domein en kasteel met hart en ziel én stelt het open voor publiek. Privésecretaris Luc Ribbens is daarbij zijn rechterhand en deelt graag zijn favoriete plekjes op en rond het kasteeldomein. 

 

Rechterarm van de graaf

“Onze graaf noemt mij zelfs zijn ‘rechterarm’. Al 20 jaar bied ik als vrijwilliger ondersteuning bij dagelijkse problemen. Verder maak ik deel uit van een bestuur dat waakt over de goede gang van zaken. De werking is de verdienste van een volledig team dat zorg draagt voor de kasteelheer.”

Kasteel Marnix Aldegonde Bornem.jpg

Sprookjesachtige setting

“Het kasteeldomein lijkt wel uit een Walt Disney-film te komen. Een groene long als deze, van honderden hectare, is uniek midden in de gemeente Bornem. En daar zijn we terecht fier op.”

“Je voelt nog de rijke geschiedenis van Filips de Marnix, buitenburgemeester van Antwerpen en rechterhand van Willem van Oranje, maar ook schrijver van onder andere het Nederlands Volkslied Het Wilhelmus en andere belangrijke boeken.” 

“Hier komt alles samen: natuur, kunst, erfgoed en geschiedenis.”

Unieke vertrekken 

“Verder is het onmogelijk om in het kasteel één favoriete plek te kiezen. Ik hou enorm van de prachtig gemeubileerde salons met schilderijen en talloze kunstvoorwerpen. Maar ook de bibliotheek is absoluut de moeite waard om met een gids te bezoeken. Je vindt er uitzonderlijke Breughel-gravures, een privécollectie van de graaf: ongezien, van wereldniveau. Ook in het mannensalon, de vroegere rookkamer, is het zeer aangenaam vertoeven. Je geniet er van zicht op de Oude Schelde en de vele watervogels die er vliegen en broeden.”

“In het koetsenmuseum mochten we zelfs al de opperstalmeester van wijlen Queen Elisabeth verwelkomen.”

Verborgen parel aan de oevers van de Oude Schelde

Van 1 april tot 30 september zijn het belevingscentrum, het kasteel en de koetsencollectie toegankelijk voor individuele bezoekers. Telkens van donderdag tot zondag, vanaf 14 uur, maak je zo kennis met het leven in en rond het kasteel doorheen de geschiedenis. Voor groepen blijft de kasteelpoort, na reservatie, nog iets langer geopend. “We verwelkomen individuele bezoekers uit alle werelddelen, maar ook groepen, zoals scholen, families en clubs. Elke bezoeker is verwonderd zodra die de kasteelpoort doorwandelt. Niemand verwacht zo’n prachtig, onderhouden kasteel. We zijn er trots op.”

Kasteel Marnix Aldegonde Bornem 2.jpg

Culinaire arrangementen 

“Sinds dit jaar organiseren we evenementen met een geleid bezoek aan het kasteel. Denk maar aan een kasteelbuffet door topchefs of een high tea door een sterrenpatissier. Een culinair concept in combinatie met deze uitzonderlijke locatie blijkt een succesformule.” 

“Wie aan het kasteelbezoek nog andere activiteiten of bezienswaardigheden wilt koppelen, heeft opties genoeg: de Abdij van Bornem, de eendenkooi, het streekmuseum de Zilverreiger, diverse wandel -en fietsroutes, het kasteel d’Ursel… om er slechts enkele te noemen.”

omgeving_kasteel-7.jpg
sas_van_bornem-1-min.jpg
de_kaai_van_sint_amands-9.jpg

Persoonlijke tips van Luc: 

  1. Het Kasteel van Marnix de Sainte Aldegonde: “De plek waar ik al een twintigtal jaren mag vertoeven is voor mij nog steeds een magische plek. Het sprookjesachtig kasteel met al zijn torentjes ligt midden in een groene long langs de idyllische Oude Schelde. Kortom: een levend schilderij!”
  2. Het Sas van Bornem en omgeving: “Het Sas op de Oude Schelde is het oudste waterbouwkundig kunstwerk én de oudst bewaarde mechanische sluis in ons land. Het werd in 1592 gebouwd tussen de nieuwe loop van de Schelde en de Oude Schelde door Pedro Coloma, om de Oude Schelde terug toegankelijk te maken voor schepen tot in Bornem-centrum.” 
  3. De Kaai van Sint Amands: “Vanop deze kaai heb je een adembenemend uitzicht op de Schelde. Emile Verhaeren, schrijver en kunstenaar die ontzettend geïnspireerd was door de Schelde, vindt hier zijn laatste rustplaats. Zijn prachtige standbeeld en praalgraf kan je bewonderen op het idyllische pleintje van Sint-Amands.”