Wandelen in het verrassend groene Lebbeke

Wandelen in het verrassend groene Lebbeke

Het dorpje Lebbeke heeft heel wat verborgen troeven. De wandelroute Verrassend Groen rond Lebbeke is er een van. Je botst hier op stille, wat verscholen natuurgebiedjes vol leven. Welkom in het best bewaarde geheim van het gloednieuwe wandelnetwerk Scheldevallei Oost!

 

Van het station naar de natuur

De wandellus van ongeveer 10 kilometer start en eindigt aan het station van Lebbeke. Geen parking- of filestress: je kunt het dorp gewoon met de trein bereiken. Wil je toch met de auto komen, dan parkeer je op de gratis stationsparking. Dat is al meteen een goed begin.

Geboortebos Lebbeke.jpg
Geboortebos van Lebbeke

Voor elke geboorte een boom

Een eerste hoogtepunt van de wandeling is het Geboortebos in het gehucht Heizijde, een van de vier geboortebossen in het dorp. Eens per jaar kunnen kersverse ouders er een boompje planten voor hun kindje. Het is intussen een echt bos geworden - verwacht dus geen park. De bomen en planten in het geboortebos zijn allemaal inheemse gewassen, wat minder vanzelfsprekend is dan het lijkt, want slechts 5% van de planten in Vlaanderen heeft het label Plant van Hier gekregen. In dit bos hebben ze allemaal dat label.

browse_2.jpg
Wachtbekken in Lebbeke

Wachtbekkens met een plus

Dé topper van de route is het uitgebreide natuurgebied rond de Fochelstraat. Het wordt gevormd door verschillende wachtbekkens die langs de Vondelbeek zijn aangelegd om water te bufferen bij overstromingsgevaar. De moeraszones en rietkragen herbergen uitzonderlijke dieren en planten, en het hooiland wordt met schapen beheerd.

Heistergem, het wachtbekken ten westen van de Fochelstraat, is met zijn 17 hectare het grootste. Er zijn twee vogelkijkwanden waar je bruine kiekendief, grote zilverreiger, meerkoet, wintertaling en met wat geluk zelfs een ijsvogel kunt spotten. In het oostelijke wachtbekken vind je een boeiend wilgenarboretum met niet minder dan 40 soorten wilgen en populieren. Sinds de zomer van 2023 zijn er weer bijenkorven geplaatst. Wilgenkatjes zijn immers het ideale menu voor de diertjes. Door beide wachtbekkens zijn verschillende wandelpaden aangelegd, gedeeltelijk ook op vlonders, wat de wandeling een extra cachet geeft.

browse_3.jpg
Even uitblazen bij brasserie Bierboom

Ontspannen in het dorpscentrum

Het beschermde dorpscentrum van Lebbeke is een lust voor het oog. Dé eyecatcher is natuurlijk de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, het oudste bedevaartsoord in het bisdom Gent en het belangrijkste landelijke bedevaartsoord tijdens de Middeleeuwen. Het gezellige pleintje telt ook heel wat horecazaken. Brasserie Bierboom, al zeventig jaar café en eethuis, was ooit een kerkelijke bibliotheek. Vanwaar de naam? Een bierboom is een ladder die vroeger gebruikt werd om biervaten te transporteren. Je kunt hem nog altijd achter de toog van de brasserie bewonderen.

kardemom lebbeke
Heerlijke dessertjes bij hoeve Kardemom
kardemom lebbeke
Verwenbordje bij dessertenhoeve Kardemom

Desserts!

Ook dessertenhoeve Kardemom is een bezoekje waard. Op de kaart vind je een ruime selectie warme dranken, verschillende soorten cakes en taarten, tiramisu, chocoladedesserts, verwenbordjes en tijdens het weekend pannenkoeken. Allemaal letterlijk op grootmoeders wijze, want uitbaatster Nancy gebruikt zowel het servies als de recepten van haar mémé. Op het binnenplein van de hoeve is het heerlijk zitten. Er is ook een kleine speeltuin en er lopen boerderijdieren rond, dus de kindjes kunnen hun hartje ophalen.

Slapen in Biotina

Zin om er een weekendje van te maken? Dat kan! B&B Biotina ligt vlak bij de wandeling. Hier wandel je binnen in een plek waar alle bio-ingrediënten met de allergrootste zorg worden uitgekozen. En je hebt een geweldig uitzicht op de tuin. De fietsen van het huis zijn gratis.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Verrassend groen rond Lebbeke wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

wilgenarboretum.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Verrassend groen rond Lebbeke wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Stationsstraat
9280 Lebbeke
Length
10,2 km
Time
2u30
Terrain
44% Verhard
Actions
Bekijk deze route