Kindvriendelijke uitstappen in Scheldeland

Kindvriendelijke uitstappen in Scheldeland

Op deze zeven plaatsen komen natuurpracht en kinderpret samen

Op zoek naar een leuke daguitstap voor het hele gezin? In Scheldeland valt er gelukkig altijd wat te beleven. Van een buitengewoon blotevoetenpad, een spannende escape room tot mooie én kindvriendelijke wandelingen in het groen. Het is er allemaal te vinden. De kinderen zullen er ongetwijfeld nog lang over napraten, want wandelen met alpaca’s doe je niet iedere dag, toch?

Tikipad Dendermonde (1).jpg
Tikipad Dendermonde (2).jpg

1. Een kleuterspeurtocht met kabouters

Neem je kinderen mee naar een van de meest betoverende plekjes van Scheldeland. Het gerucht gaat namelijk dat er kabouters wonen aan het Tikipad in Dendermonde! Deze magische wandeling is bedoeld voor de allerkleinsten en is 600 meter lang. Dat klinkt wel erg kort, maar niets is minder waar. Kleuterklauwtjes kunnen zich ten volle uitleven, er zijn heel wat klim- en speelmogelijkheden voorzien tijdens de zoektocht. Behalve de wandeling is er ook een speeltuin voor zowel jonge als oudere kinderen. 

Heb je nog een baby mee? Geen probleem. Op één trapje na, maar hier kan je makkelijk langswandelen, is het Tikipad volledig buggyproof. En gratis op de koop toe. 
 

café Prullenbos Wetteren 3 Bram Elewaut.jpg

2. Daguitstap naar het Prullenbos

Het is vakantie of weekend, je hebt de kinderen een daguitstap beloofd, maar naar waar? Welke ouder kent dat dilemma niet. Het Prullenbos is in dat geval een méér dan geschikte oplossing. Dit kindvriendelijk recreatiedomein, gelegen op de grens tussen Laarne en Wetteren, kent een rijke geschiedenis. Dat voel je aan de oude bomen, de frisse lucht, de veelzijdige fauna. Trek de wandelschoenen aan en ga op ontdekking. Terwijl de kinderen ravotten in de speelvallei, kunnen ouders zichzelf trakteren op een frisse pint, warme koffie en - waarom ook niet - lekkere pannenkoeken. 

Wist je trouwens dat je ook kan overnachten in het prachtige Prullenbos? Met een glampingconcept wordt alle eer aan de blauwgroene natuur gelaten, en terecht.

preview_0041.jpg
preview_Alpaca_spirit-8.jpg
Alpaca Bambrugge Erpe-Mere.jpg

3. Met een alpaca aan de leiband

Zin in een verrassend uitje met je koters? Met een kindvriendelijke alpacawandeling krijg je ongetwijfeld alle neuzen in dezelfde richting. Deze pluizenbollen zien er niet alleen schattig uit, het zijn levensechte knuffelbeesten. Je kan ervoor terecht bij Alpaca Bambrugge in Erpe-Mere. Duik met de alpaca’s de natuur in, met of zonder gids, maar altijd aan de leiband. Ook de jongste kinderen van het gezelschap beleven plezier aan deze originele uitstap. Ze leren de gekke dieren kennen en kunnen ze naar hartenlust aaien. 

Handig: Alpaca Bambrugge biedt formules en routes van verschillende afstanden aan. De wandeling kan ook aangepast worden aan een buggy of rolstoel. Ideaal als daguitstap met kinderen.

Print_0348_D4_0249-Edit-v3.jpg

4. Op trollenjacht in een oude kleiput

Wie Boom zegt, zegt Tomorrowland, maar de gemeente heeft nog meer in haar mars. Het recreatiedomein De Schorre is haast even toverachtig als het wereldberoemde festival. Niet alleen omwille van het aparte landschap - dit groengebied is een oude kleiput waarlangs vroeger steenbakkers gevestigd waren - maar ook omdat het bos wemelt van de trollen. Deze reusachtige wezens van kunstenaar Thomas Dambo houden zich schuil in het gras en achter de bomen. Missen kan je ze niet, want ze zijn tussen de 4 en 18 meter hoog. Kinderen kijken er met grote, nieuwsgierige ogen naar.

Na de zoektocht in het magisch Trollenbos, kan je de wandelschoenen uitzwieren voor het kindvriendelijk blotevoetenpad. Hier worden al je zintuigen geprikkeld. Voor de lefgozers is er daarnaast een heuse avonturentoren. Deze toren kan je beklimmen (met veiligheidsgordels). Een adrenalinestoot van jewelste.

browse_1.jpg
browse_2.jpg
browse_3.jpg

5. Fort Liezele

De omgeving van Fort Liezele is ideaal om te nazomeren, maar ook in putje winter kan je er terecht voor een geslaagde daguitstap met kinderen. Wil je het fort ontdekken met de hele familie? Goed plan! Het nieuwe museum dat in 2023 de deuren opende, verrast je met het verhaal van de ontwikkeling van de fortengordels en hun rol tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog. Maar je kan er ook het Park Fort Liezele intrekken. Deze groene oase baadt in sereniteit. Strek je benen, haal een frisse neus. Midden in het natuurpark is een blotevoetenpad. Dat is met zijn 300 meter niet erg lang, maar dankzij de prachtige locatie aan de Fortvijver absoluut de moeite waard. Met je tenen in de modder kom je pas echt tot stilstand.

Na een bezoek aan het park, en misschien wel een verkwikkende koffie bij Fortcafé De Batterie en bij brasserie Broox, is er de speeltuin aan JOC Wijland. Hier kunnen de jongste kids zich uitleven. Zijn er oudere kinderen (+ 8 jaar) mee op pad? In Fort Liezele is er een bloedstollende escape room. Wie deze hersenkrakers oplost, mag van een ridderlijke overwinning spreken.

Berlare.jpg
eendenkooi berlare.jpg
Pedalo.jpg
Niewdonk Berlare.jpg

6. Alle eendjes zwemmen in het water...

Kinderharten veroveren doe je in de groene woon- en landbouwgemeente Berlare. Vooral het Donkmeer, een oud stuk natuur, is een aanrader. Het Donkmeer verkennen doe je met een waterfiets of roeibootje (vanaf half maart tot half oktober). Maar ook de omgeving van het Donkmeer is de moeite en herbergt een aaidierenweide, zone met natuurspeeltuigen en een eeuwenoude eendenkooi, omgeven door een wilgentunnel. Voor veel ouderen van de streek is dat pure nostalgie.  

Van hieruit is er een handige doorsteek naar het recreatiedomein Nieuwdonk. De buggyvriendelijke wandelroute rond het Donkmeer, telt zo’n vijf kilometer. Je geniet er van het beste dat Scheldeland te bieden heeft: heerlijke rust en blauwgroene natuurpracht.

Blaasveldbroek.jpg
Boomstammenparcours blaasveldbroek.jpg

7. Spot jij de bevers van Blaasveldbroek?

Wandelaars, joggers, vissers, natuurliefhebbers… In het Blaasveldbroek, ook wel ‘het Broek’ genoemd, komt iedereen aan zijn trekken. Dit natuurgebied is 160 hectare groot, waarvan 33 hectare vijvers en turfputten zijn. Het resultaat is een sprookjesachtig park. Een droom voor stadsmensen die even aan de drukte willen ontsnappen, maar ook voor vogels - dat hoor je aan de vele kwetteraars. 

Geen zin in een ‘saaie’ wandeling? Dan is er de kinderwandellus van 3,7 kilometer waarmee jonge avonturiers op zoek kunnen naar otters en bevers. Onderweg werk je mee aan een beverdam, leer je lopen met zwemvliezen, ... en je kan even halt houden bij het otterbevermuseum en op het otter-bevereiland, een idyllische speel- en picknicklocatie.

Eén, twee, drie, go!

Scheldeland is een schatkist vol te ontdekken natuurparels. Wandelaars zullen er zeker hun stappen behalen, maar ook kinderen zijn dol op het magisch Trollenbos, de mysterieuze kaboutertjes, de lieve alpaca’s en zoveel meer. Kom het zelf ontdekken en beleef een onvergetelijke uitstap samen met de kinderen.