Kindvriendelijke uitstappen in Scheldeland

Kindvriendelijke uitstappen in Scheldeland

Met de kinderen op avontuur naar natuur en erfgoed

Op daguitstap met het hele gezin en nog op zoek naar een verrassende activiteit dicht bij huis? Wat dacht je van een avontuurlijke verkenningstocht door een uitgestrekt meersenlandschap of een spannend bezoek aan een militaire versterking?

Kindvriendelijke uitstap Gentbrugse meersen.jpg

Verrassende avonturen met je kinderen beleven in eigen land, dat kan in Scheldeland. Enkele bloggers trokken met hun kroost naar alle hoeken van de regio om je te inspireren met kindvriendelijke activiteiten in de natuur.

Met de volgende tips slaag je er ongetwijfeld in om je kinderen weg te krijgen van voor hun scherm en samen een onvergetelijke dag te beleven.

Geboortebos Gentbrugse meersen.jpg

Groene parel vlak bij Gent

Sylvie van ‘Get Out Of Town’ maakte, samen met haar kinderen, de Gentbrugse Meersen onveilig. Het open meersenlandschap, op een steenworp van het centrum van Gent, is maar liefst 240 hectare groot. Aan plaats dus geen gebrek om met de kinderen een hele namiddag zoet te zijn.

Gentbrugse Meersen get out of town.jpg

Uniek meersenlandschap

Hoe komt het dat je zo’n uitgestrekt natuurgebied pal naast het stadscentrum vindt? Vroeger was de Schelde, die hier in de buurt stroomt, een breed kronkelende rivier die regelmatig buiten haar oevers trad. Daardoor kregen de omliggende weilanden de nodige bemesting, een zege voor de boeren: zij gebruikten de voedselrijke meersen als akkers. 

In 1870 werd de Schelde rechtgetrokken en veranderde de slingerende meander in een rechte lijn. Tot niet zo lang geleden ploegden boeren hier hun velden, vandaag zijn de meersen een uitgestrekt natuurgebied doorspekt met natte weiden, graslanden en akkers. 

Gentbrugse meersen kindvriendelijk
Gentbrugse meersen kindvriendelijk

100% natuur

Natuurbeleving staat centraal. Het barst er dan ook van het leven: watervogels en steltlopers ploeteren door de ondergelopen weiden, koeien helpen mee aan het grasbeheer en insecten vinden er alles wat ze nodig hebben. 

Bezoekers moeten volop kunnen genieten van de natuur. Zonder afleiding. Zonder rem. Niet voor niets is de slogan ‘Voor ieder wat wilds’: je kan en mag afwijken van de paadjes en je amuseren. Goed nieuws dus voor het jong geweld!

Voshoek Gentbrugse Meersen.jpg

Stille zithoek

Eerst even rust happen. In het noordelijke deel van de Gentbrugse Meersen ligt de Voshoek, een vreedzaam hoekje met een bijenhotel. Het trakteert je op een bont uitzicht over de velden. Heerlijk om even te zitten en te kijken naar de slikken en schorren van de waterloop.

De plek dankt zijn naam aan de overleden zanger en Gentenaar Luc de Vos. Samen met andere meters en peters zette hij zijn schouders onder de ontwikkeling van de Gentbrugse Meersen maar de opening ervan zou hij nooit meer meemaken. Als eerbetoon voor zijn krachttoer werd deze stille zithoek ingericht. Bij de opening werd eveneens een jong vosje vrijgelaten dat er een tijdje eerder ziek werd aangetroffen.
 

Vredesmonument Gentbrugse meersen.jpg

Vrede en natuurbescherming

De tweede halte, het Vredesbos, is al net zo symbolisch geladen en vol verhalen als de Voshoek. Je ziet het houten monument in de vorm van een wapperende vlag al van ver staan: acht meter hoog en twintig meter lang is het. Een trappartij jaagt je kinderen naar het dak van de vlaggentoren. Daar liggen de Gentbrugse Meersen onder je voeten. Een prachtig plaatsje om stil bij te worden. En dat is ook de bedoeling: het monument wil bezoekers stimuleren om na te denken over de relatie tussen vrede en natuurbescherming. 

Gids Gentbrugse meersen.jpg

Vleermuizenkelder

De ontwerpers van de Gentbrugse Meersen willen de natuur zo veel mogelijk ondersteunen en hun natuurlijke gang laten gaan. Alle fauna en flora is hier welkom. Ook vleermuizen. Zij kregen hier zelfs een eigen kelder waar de temperatuur het hele jaar door constant is en waar ze in de winter kunnen slapen. 

Wie de vleermuizen graag eens aan het plafond ziet hangen, kan zich inschrijven voor een themawandeling in de Gentbrugse Meersen. Om de kelder te bereiken wandel je trouwens over de Sloversdreef, een authentieke lindendreef. Ongelofelijk groen, mooi en hyper instaproof voor een selfie met het hele gezin.

Blotevoetenpad in de Gentbrugse Meersen
Blotevoetenpad in de Gentbrugse meersen

Blotevoetenpad

De Gentbrugse Meersen zijn honderd procent toegankelijk: blijf dus niet op de platgetreden paden. Laat de goed aangelegde wegeltjes links liggen en ga op avontuur. Beklim de steilste flanken van de kijkheuvel op of probeer eens het blotevoetenpad: de kinderen zullen door het dolle heen zijn als ze horen dat de schoenen en kousen uit mogen.

Het pad slingert zich een kilometer lang door de meersen en is volledig natuurlijk aangelegd. Je stapt over gras, stenen, zand, water en - het hoogtepunt - modder. De slijkerige voetjes kan je achteraf afspoelen in een met riet overgoten vijver waar kikkers voor de achtergrondmuziek zorgen.

Geboortebos Gentbrugse meersen.jpg

Het leven vieren in het geboortebos

Elke keer wanneer er een nieuwe Gentenaar wordt geboren, krijgt het geboortebos er een boompje bij. Zo zorgt elk nieuw leven voor zuivere lucht en een toffe speelplek. Op die manier kwam er sinds 2008 al elk jaar een nieuw geboortebos bij. Elk bos symboliseert een mooie toekomst voor de nieuwe stroppendragers. Het leven vieren, midden in de natuur. Het heeft wel wat, toch?

Gentbrugse Meersen kindvriendelijk
Gentbrugse meersen kindvriendelijk

Klauteren in de natuurspeeltuin

Helemaal rond? Voltooi je bezoek aan de Gentbrugse Meersen op de klassieke speeltuin met schommels, klimtorens, glijbanen en zandbergen. Nog leuker is de natuurspeeltuin met tipitenten en houten balken en stenen om over te klauteren. De rieten tunnels vormen een ideale verstopplaats. De ouders kunnen aan de picknicktafels dekking zoeken of van de kalmte genieten in het amfitheater, een van de stilste plekken in het natuurdomein.

Gentbrugse Meersen gezin.jpg

Bekijk de reportage

Natuurgids Marnix leidde Sylvie en haar gezin rond in de Gentbrugse Meersen. Ontdek alle verborgen hoekjes en het verhaal van de meersen in deze reportage.

De historische rijkdom van Fort Liezele

In Puurs-Sint-Amands ontdekken Elodie en Bas, de twee kinderen van Katrien en Ludovic, de historische rijkdom van Scheldeland. Het gezin van ‘With Kids On The Road’ trok namelijk naar Fort Liezele. 

De militaire versterking baadt vandaag in een 18 ha groot landschapspark maar dat was ooit anders: tijdens beide Wereldoorlog maakte het fort deel uit van de verdedigingsgordel rond Antwerpen. 

Museum Fort Liezele.jpg

Een museum met escape room en landschapspark

Een bezoek aan het bolwerk met kinderen is sowieso een voltreffer. Het museum neemt je mee terug in de tijd door de nauwe gangen en toont de commandoruimtes, de ziekenboeg en de slaapkamers waar de soldaten met zijn twaalven de nacht doorbrachten. In de vitrines liggen unieke militaire uniformen, wapens en fotomateriaal uitgestald.

Vergeet niet op het dak van het fort te klimmen: overal zie je groen rondom, in de lente staan er zelfs schapen en geitjes te grazen tussen de pantserkoepels op het dak. In een van de vleugels van de versterking kan je trouwens spannende raadsels oplossen met het hele gezin in de escape room ‘Escape-Fort Liezele’. 

Fortcafé de Batterie.jpg

Fortcafé De Batterie

Dorst gekregen? In de vroegere machinekamer van het fort bevindt zich ‘De Batterie’, een gezellig café met een hip interieur en een uitgebreide drankkaart. Je kan er ook een kleine snack eten. Bij mooi weer kan je je op het terras nestelen waar je uitkijkt over de gracht en het groene landschapspark.

Landschapspark Fort Liezele.jpg

De benen strekken in het landschapspark

Als afsluiter kan je rond het fort je de beentjes strekken in het uitgestrekte landschapspark: boven de vele geulen kronkelen houten paadjes, wie niet vies is van vuile voeten kan het blotevoetenpad volgen over stenen, door de modder en langs een stukje van de gracht. Op het einde van het traject kan je je voeten afspoelen onder een waterpomp.

Ingang Fort Liezele.jpg

Bekijk de reportage

Een gids nam ‘With Kids On The Road’ op sleeptouw in het Fort Liezele. Ga mee terug in de tijd en ontdek de meeslepende verhalen in deze reportage.

Eten en varen met een Donutboot

Honger gekregen? Met vermoeide kinderen de beentjes onder tafel steken is niet altijd een cadeau. Bij restaurant Volante in Willebroek kan het anders: je kruipt rond tafel aan boord van een opblaasbare, donutvormige boot. Eten doe je dus op het water terwijl je in de jachthaven van Klein-Willebroek ronddobbert. Kennen je kinderen het verschil tussen bakboord en stuurboord? Laat hen dan zelf achter het roer kruipen. Iedereen aan boord? Trossen los!

Donut Boats Willebroek.jpg

Ga zelf op expeditie met je kinderen en ontdek nog meer verrassende activiteiten. Bestel je gratis Scheldeland Vakantieboek: dat zijn 148 pagina’s boordevol tips en inspiraties en 12 kant-en-klare fiets- en wandelroutes. 

Bestel je gratis vakantieboek

Ontdek nog meer uitstapjes voor je vakantie in Scheldeland
VB Scheldeland
Gidsen

Vakantieboek Scheldeland

6 reisbloggers nemen je mee op expeditie door Scheldeland

148 pagina's vol, doe-tips en leuke uitstapjes
12 kant-en-klare fiets- en wandelroutes
De mooiste verblijfadresjes voor een weekendje weg

Gratis
Gentbrugse Meersen

Sylvie van ‘Get Out Of Town’ maakte, samen met haar kinderen, de Gentbrugse Meersen onveilig. Het open meersenlandschap, op een steenworp van het centrum van Gent, is maar liefst 240 hectare groot. Aan plaats dus geen gebrek om met de kinderen een hele namiddag zoet te zijn.

De groene parel van Gent

Hoe komt het dat je zo’n uitgestrekt natuurgebied pal naast het stadscentrum vindt? Vroeger was de Schelde, die hier in de buurt stroomt, een breed kronkelende rivier die regelmatig buiten haar oevers trad. Daardoor kregen de omliggende weilanden de nodige bemesting, een zege voor de boeren: zij gebruikten de voedselrijke meersen als akkers. 

In 1870 werd de Schelde rechtgetrokken en veranderde de slingerende meander in een rechte lijn. Tot niet zo lang geleden ploegden boeren hier hun velden, vandaag zijn de meersen een uitgestrekt natuurgebied doorspekt met natte weiden, graslanden en akkers. 

preview_174d271768a74428a98d70cbc915ed478ff1b137393642f5b197b018ba53e1d3fb467a9d5ce949058ebd9d059d1637b2.jpg
preview_dce572cec90f41b5a24b8f5d7a391144d5e7fd3f5b834a2395d85ac9a5730d7a88efe65c996545f3bc89539fcc5fcaba.jpg

Gentbrugse Meersen

Sylvie van ‘Get Out Of Town’ maakte, samen met haar kinderen, de Gentbrugse Meersen onveilig. Het open meersenlandschap, op een steenworp van het centrum van Gent, is maar liefst 240 hectare groot. Aan plaats dus geen gebrek om met de kinderen een hele namiddag zoet te zijn.

De groene parel van Gent

Hoe komt het dat je zo’n uitgestrekt natuurgebied pal naast het stadscentrum vindt? Vroeger was de Schelde, die hier in de buurt stroomt, een breed kronkelende rivier die regelmatig buiten haar oevers trad. Daardoor kregen de omliggende weilanden de nodige bemesting, een zege voor de boeren: zij gebruikten de voedselrijke meersen als akkers. 

In 1870 werd de Schelde rechtgetrokken en veranderde de slingerende meander in een rechte lijn. Tot niet zo lang geleden ploegden boeren hier hun velden, vandaag zijn de meersen een uitgestrekt natuurgebied doorspekt met natte weiden, graslanden en akkers. 

Straat + huisnummer
Braemkasteelstraat
9050 Gent
External_link