Limonadefabriek Flora

Limonadefabriek Flora

Ecologische vakantiewoning in Overmere

Berlare
Capaciteit
12 Personen
Straat + huisnummer
LINDESTRAAT 67
9290 Berlare
E-mail
Telefoonnummer
0494878697
Link

Het ambachtelijke limonadefabriekje Flora in Overmere (Berlare) maakte jarenlang op een ambachtelijke manier limonade, tot de multinationals ook in België de overhand haalden. Op de voormalige site staat nu een ecologische vakantiewoning voor 12 personen. Met in de enorme tuin een eeuwenoude notelaar.

Flesjes met ‘meirebols’

Meer dan 100 jaar geleden maakten de voorouders van gastvrouw Eline hier voor het eerst limonade, naar het voorbeeld van de Italiaanse fruitkwekers die op die manier hun oogst konden verwerken. De Flora-limonade ontstond nog vóór de introductie van de kroonkurk: de flesjes werden afgesloten met een knikker, in het Overmeers 'meirebol' genoemd. Door de druk van het gas in de limonade werd de meirebol tegen de rand van het flesje geduwd, waar een rubberen ring zorgde voor een perfecte sluiting.

vakantiewoning berlare
vakantiewoning Berlare

Knipoog naar het verleden

Eline en Pieter hebben de site van de vroegere limonadefabriek nu een tweede leven gegeven en bouwden er een vakantiewoning, met een ferme knipoog naar het glorieuze verleden van de fabriek. De oude flessen met knikker, etiketten, werktuigen: je kunt het allemaal in de woning bewonderen. De limonadebakken staan naast het bed als nachtkastje, de flesjes zijn omgetoverd tot verlichting en de werktuigen hebben een prominente plek in de tuin. Oude foto’s en documenten fleuren het interieur op. En elke slaapkamer kreeg een accentkleur van de limonades die hier vroeger gemaakt werden.

Blik op de toekomst

Maar voor het overige blikt Flora resoluut vooruit naar de toekomst, en dan vooral op het gebied van duurzaamheid. De woning werd gebouwd met bio-ecologische materialen, de verwarming is met een warmtepomp en het interieur bestaat grotendeels uit kwalitatieve
tweedehandsmaterialen. De muren zijn afgewerkt met leempleister, een natuurlijk materiaal dat zorgt voor een gezond binnenklimaat. Hier logeer je zonder schuldgevoel!

Comfortabel en rolstoelvriendelijk

Er zijn vijf slaapkamers met elk een eigen badkamer, een moderne keuken en ruime leefruimtes. Fietsers kunnen hier hun hartje ophalen: in de tuin vind je een ruime fietsenberging. Er zijn ook oplaadpunten voor je elektrische fiets en een kraantje om je mountainbike te wassen. De benedenverdieping, de badkamer, het terras en de parking zijn rolstoeltoegankelijk.
 

img_2946_1.jpg

Grote natuurlijke tuin met boomgaard

Hét pronkstuk van Flora is de grote natuurlijke tuin met verschillende oude appel- en peersoorten - en een indrukwekkende notelaar. Onder zijn bladerdak is het heerlijk uitblazen. Hangmatten: check! Vakantiegevoel: dubbelcheck! De tuin is volledig omheind, dus de kinderen kunnen er in alle veiligheid spelen.

kasteelpark berlare
Bootjes Donkmeer Berlare

Berlare boven

Is er ook in de omgeving iets te beleven? Meer dan je zou denken! In het dorpje Berlare, waar ooit de Boerenkrijg ontstond, kun je een 17de-eeuwse schandpaal bewonderen en wandel je in een prachtig Kasteelpark. De statige dreven en vijvers zijn een streling voor het oog. En je bent hier natuurlijk in Scheldeland: een rivierenlandschap met getijdennatuur die uniek is in Europa. Het aantal wandelingen en fietsroutes is niet te tellen.

Dobberen op het Donkmeer

Deelgemeente Overmere is misschien nog bekender dan Berlare zelf dankzij het Donkmeer, een van de grootste Vlaamse meren. Een echte trekpleister met heel wat cafeetjes en restaurants, en veel watervertier. Je kunt er ongeveer alles huren wat drijft of vaart: roeibootjes, elektrische bootjes, waterfietsen, SUPs: noem het en Botenverhuur Donkmeer heeft het. En je kunt er met de overzetboot naar het natuurgebied de Eendenkooi. Vlakbij ligt een leuke aaidierenweide met schattige geitjes, huppelende konijntjes en een onverstoorbare alpaca.

Vleeshuis Dendermonde
kalkense meersen

Stad Dendermonde

Ben je meer een stadsmens? Dendermonde, stad van de Ros Beiaardommegang, ligt op amper een kwartiertje rijden. Je kijkt er je ogen uit: de Onze-Lieve-Vrouwekerk is bijzonder rijk aan kunstschatten, met onder meer een schilderij van Antoon Van Dyck. Zowel het Sint-Alexiusbegijnhof, gesticht in 1288, als het belfort zijn Unesco-werelderfgoed. En natuurlijk kun je hier ook gezellig shoppen, of gewoon wat rondkuieren in het centrum. Vervelen zul je je nooit!

Kalkense Meersen

En dan moet het mooiste nog komen. Het natuurgebied Kalkense Meersen is een van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen, ontstaan in een meander van de Schelde. Het wordt bevolkt door duizenden watervogels die op de dichtbegroeide oevers hun nest maken. Vergeet zeker je verrekijker niet, want dit is dé plek om vogels te spotten. Of om gewoon je longen te vullen met frisse lucht op een van de vele wandelroutes. Om dan volledig voldaan terug te keren naar de Limonadefabriek en zijn tuin.

Logeer ecologisch

Klaar voor een verrassend veelzijdig verblijf in Scheldeland, met vrienden en familie? Meer info en prijzen vind je op de reserveringspagina van Limonadefabriek Flora.