Kalkense Meersen: Zo'n Sigmaplan verricht wonderen

Natuur en water
Kalkense Meersen: Zo'n Sigmaplan verricht wonderen

Weer van water, meer van de natuur

Wichelen
Straat + huisnummer
Aard
9260 Wichelen

Als je nog eens wilt ervaren hoe totale rust voelt, dan moet je gaan wandelen in de Kalkense Meersen. Hier, met de machtige Schelde op de achtergrond, speelt het water voortdurend spelletjes met het land.

Daar zitten de Sigmaplannen voor iets tussen. Die voorzien extra waterbuffers bij eventuele overstromingen. Ook dit gebied werd zo teruggegeven aan de natuur, die nu vrij spel heeft in de weidse velden. Een meesterlijk schouwspel van jagende wind, heerlijke stilte en wassend water.
 

Website_SL_liggende foto - Kalkense Meersen luchtfoto.jpg

Het ballet van de watervogels

Maar de Kalkense Meersen zijn meer dan enkel gecontroleerd overstromingsgebied. Met verschillende deelgebieden als Wijmeers, Bergemeersen, Paardeweide en Paardebroek omvat dit gebied maar liefst 950 hectare waardevolle natuur, verspreid over de gemeenten Wetteren, Wichelen, Laarne en Berlare.

Hier komen vele duizenden weidevogels hun toevlucht zoeken, weg van de bewoonde wereld. Dat is een fantastisch schouwspel dat je moét gezien hebben. Vanop de Scheldedijk heb je een mooi uitzicht over het landschap. Maar ga zeker ook eens een fikse wandeling maken - of spring de fiets op voor een iets kortere tour.

Website_SL_liggende foto - Kalkense Meersen lente.jpg

Hoe wil je wandelen?

Je kan het gebied makkelijk ontdekken via het wandelnetwerk Kalkense Meersen Donkmeer. Het wandelnetwerk biedt 165 km groene rust, dit zijn de plekken die blijven plakken. Dankzij zijn imposante uitgestrektheid, de veelheid aan vogels, de rust en de combinatie van land en water. Maar ook door de simpele schoonheid van wat je ziet. 

De natuur heeft van dit gebied een uitzonderlijk rijk geschakeerde schatkist gemaakt. Aan jou om ze open te doen en te ontdekken.

Riekend_Rustpunt_Berlare1.jpg

De geur van het kleinste museum 

Ga je op pad? Wandel dan zeker tot aan het Sluis aan de Scheldeoever. Hier vind je het Riekend Rustpunt, het kleinste museum van Vlaanderen dat inzoomt op dé economische troef van Berlare vroeger: mest. 

Als je meer waterrat dan landrat bent, dan hebben we goed nieuws voor je. Zowel in Schellebelle als op het Donkmeer kan je te water gaan op een overzetboot. Schommel mee op de zachte deining van rivier of plas. En kom veilig op je bestemming op een unieke manier. Altijd leuk!
 

TOV_Wandelgebied_Wetteren-34.jpg

Waardevolle beestenboel

Als je dan toch in de buurt van het Donkmeer bent, is het de moeite waard om de Eendenkooi te ontdekken. Dat is een openluchtmuseum waar je ooievaars, eenden, ganzen, reigers en andere watervogels bij de vleet kan spotten. Hou zeker je ogen open voor de grutto. Deze typische en zeldzame vogel is een knap baasje dat in deze contreien vaak te zien is.
Wat je ook tegenkomt tijdens je ontdekkingstocht doorheen de Kalkense Meersen, dat zijn grazende runderen. Die worden hier slim ingezet en zorgen mee voor doordacht natuurbeheer. De typische Galloway-runderen herken je meteen aan hun karaktervolle lange haren.

TOV_Wandelgebied_Wetteren-6.jpg

Op krachten komen in de buurt

Van een heerlijk tripje doorheen meeslepende natuur krijg je natuurlijk dorst én een flinke eetlust. Gelukkig vind je in de omgeving tal van cafés en restaurants waar je met open armen wordt ontvangen. Vergeet zeker niet om ook de dorpjes in de omgeving te verkennen. Vriendelijke mensen, charmante dorpsgezichten.

Onze tip: ga eens langs bij café Den Aard in Schellebelle. Hier bestel je de beste huisgemaakte pannenkoeken die je ooit hebt geproefd. Dit is hét adresje om bij te tanken als je het wandelnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer volgt. Kies je een plaatsje op het terras? Dan kan je – vergezeld door een smakelijk ijsje, natuurlijk – het kunstwerk Voyager van landschapskunstenaar Will Beckers bewonderen. 
 

TOV_Kalken_De_Pastorij-9.jpg

Over wild en pastorijen

Grote honger gekregen van al die natuurpracht? De Pastorij in Kalken is gelegen in de voormalige – je raadt het al – pastorij. Die werd met smaak gerestaureerd en vandaag huist hier een modern eetcafé. Je kindjes spelen naar hartenlust in de grote tuin mét speeltuin. Jij geniet ondertussen natuurlijk van de verrukkelijke klassiekers die je hier op de kaart vindt. Ook glutenvrije en lactosearme snacks kan je hier verkrijgen!

Ook restaurant Chef, iets verderop in Schellebelle, is een aanrader. Het hele jaar door wordt hier gejongleerd met pure smaken en dagverse ingrediënten. Maar in het wildseizoen gebeuren hier écht magische dingen. 

Bestel de brochure

Klaar om de Kalkense Meersen te ontdekken? Bestel dan snel de wandelnetwerkkaart Kalkense - Donkmeer of wandelgids Wandelen in Scheldenatuur!