Fietsen langs de meanderende Dender

Fietsen langs de meanderende Dender

Een heerlijk denderend tochtje

In Scheldeland stroomt de prachtige, meanderende Dender. Een charmante rivier met oevers die bezaaid zijn met waaiende grassen én uitstekende fietspaden. De Ninove Fietsroute neemt je mee op weg in de Dendervallei langs een van de mooiste stromen van het land. En onderweg valt er nog heel wat meer te ontdekken. 

De moeite waard om even de fiets op te springen en de regio te doorkruisen, op zoek naar prachtige landschappen én hemelse biertjes. Nuttig deze fietsroute zeker ad fundum – je zal het je niet beklagen. Klaar voor een denderend ritje langs de Dender? Let’s go!

Blauwe lijnen jaagpad Dendervallei Ninove.jpg
Fietsers langs de Zwarte Fleschbrug in Ninove

Een tocht om te degusteren

Starten én aankomen doe je in Ninove. De route daartussen brengt je 41 kilometer lang voorbij verrassende plekjes, smakelijke trekpleisters en bruisende horecazaken. De tocht kronkelt door de groene aders van de Dendervallei en houdt halt in karaktervolle stadjes en dorpen zoals Haaltert, Aalst en Denderleeuw. De Dender slingert op de achtergrond door het landschap, terwijl jij gezwind over de goed onderhouden fietspaden sjeest.

Er zijn een heleboel dingen die je écht niet mag missen op deze tocht. Hou je routeplannetje dus goed bij de hand, zodat je elk detail van deze fietsroute kan consumeren. Je wilt dat bezoekje aan het beste bierrestaurant ter wereld toch niet mislopen?

De Keelman Haaltert.jpg
Haalterts landschap

Op naar Haaltert!

Je vertrekt zoals gezegd in Ninove – en daar is ook heel wat te zien, maar da’s voor straks. Eerst rij je richting Haaltert, langs rustige weggetjes en rustgevende landschappen. Zie je daar het mooie dorp al opdoemen?

Nu je hier toch bent, kan je misschien even halt houden aan het gezellige Warandepark. Liefhebbers van geschiedenis maken dan weer een stop aan het minimuseum Mussenzele. En als je liever helemaal niks doet, ’t is hier ook simpelweg fijn toeven in dit pittoreske dorpje.

Belfort Markt Aalst
De Grote Markt van Aalst
Werfplein Dender Aalst
Het Werfplein in Aalst

Eigenzinnig Aalst

Vooruit met de geit, richting Aalst! In deze streek groeien de hopstaken als vanouds op hun best. Hier zien dan ook geweldige brouwsels het levenslicht. Daarnaast is de stad natuurlijk wereldwijd gekend om zijn eigenzinnige carnaval, dat heilige huisjes sloopt aan hoog tempo. Maar Aalst is méér dan carnaval alleen. Wist je dat de belforttoren op de Grote Markt erkend werd als werelderfgoed door UNESCO? Het oud Schepenhuis dat samen met het gebiedshuisje en het Belfort één gebouw vormt, is ook een pareltje van architectuur en geschiedenis.

In de Sint-Martinuskerk kan je een echte Rubens bewonderen. Zijn “De Pestlijders” hangt hier prominent in de beuk. Even verderop wandel je door de geschiedenis van de stad in ’t Gasthuys - Stedelijk Museum. Beleef alle verhalen van de oude Aalstenaars in geuren en kleuren.

Dender Erembodegem Aalst
Het jaagpad langs de Dender
Sint-Amanduskerk Denderleeuw
De Sint-Amanduskerk van Denderleeuw

Je dendert maar door

Uitgerust en uitgekeken? Dan gaan we door! Voor je Ninove bereikt, fiets je met de Dender aan je zijde. Vroeger was deze streek een economisch wonder, boordevol oude industrieën. Vandaag is het een toonbeeld van rust en groene natuur, waar wandelaars en fietsers thuis zijn.

Over natuur gesproken: de Welle- en Kapellemeersen die je vindt tussen Denderleeuw en Erembodegem zijn ook een toppertje. Je kan het hele gebied te voet ontdekken – hier en daar moet je over een knuppelpad, zodat je niet wegzinkt in de soms drassige ondergrond.

bierrestaurant Heeren van Liedekercke Denderleeuw.jpg
Bierrestaurant Heeren van Liedekercke in Denderleeuw

Het beste bierrestaurant ter wereld

Wacht eens even, hadden we je daarstraks ook niet het beste bierrestaurant van de wereld beloofd? Klopt helemaal! Dat vind je in Denderleeuw. De Heeren van Liedekercke beschikken over een ongelofelijk uitgebreide bierkelder. De bierkaart is dan ook navenant. Vraag zeker advies over welk biertje het best bij jouw gerecht past. Je zal het je niet beklagen.

OLV Hemelvaartkerk abdijkerk Ninove
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in Ninove
brouwerij Slaghmuylder Witkap Ninove
Witkap bier van brouwerij Slaghmuylder in Ninove

Ninove, in alle bescheidenheid

En dan nu: op naar Ninove! Dit juweeltje aan de Dender heeft een rijke geschiedenis en staat te boek als “De oudste, stoutste en wijste van alle steden”. Dat zijn niet de woorden van de Ninovieters zelf, maar van de legendarische geschiedschrijver Sanderus. Bezoek de OLV Hemelvaartkerk – let op de scheve toren! Deze barokkerk én voormalige abdijkerk is een van de mooiste in zijn soort. Of breng een bezoekje aan de shop van Brouwerij Slaghmuylder, makers van het legendarische Witkap-Pater bier.

Heb je graag een kant-en-klaar overzichtje van alles wat er hier te beleven valt? Spring dan binnen in het toeristisch infokantoor. Dat werd ondergebracht in de prachtig gerestaureerde Hospitaalkapel. Alleen al daarom zou je er eens moeten langsgaan.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Ninove fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Den Dotter.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Ninove fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Désiré De Bodtkaai
9400 Ninove
Length
43,4 km
Time
2u 15m
Terrain
91% Verhard
Actions
Bekijk deze route