Fietsen langs de brede Schelde

Fietsen langs de brede Schelde

De grootse rivier tussen Hemiksem en Temse

Op het verlanglijstje van Beverroute-fans: buitengewone natuur, overdonderende landschappen, een imposante rivier die je overal lijkt te volgen, een fabuleus zeekanaal en een prachtig kasteel. Je weet dus wat je mag verwachten wanneer je deze 39 kilometer stevige tocht in gang zet. Géén stress, weinig rumoer, véél ruisend water en fluitende vogels die je met de duizenden omringen, verscholen in sprookjesachtig groen en malse weides. Klinkt goed, toch?

Oeverspringen op de Schelde

Nee, we bedoelen niet dat je op en neer moet springen langs de stroom. Wél dat deze tocht je enkele keren op de boot zet. Je neemt drie keer het veer om een waterloop te verschalken: tweemaal over de Schelde, eenmaal over de Rupel. 

Op beide oevers liggen geweldige natuurlandschappen te blinken, die hun charme uitspelen in elk seizoen. Vruchtbaar en mals in de lente, broeierig in de zomer, ingetogen in de herfst en ingeslapen in de winter. Op elk moment van het jaar is deze tocht op z’n best. Je trapt mee op het ritme van de natuur en het water. Dat heet dan onthaasting, denken we.

Restaurant Tolhuis-Veer in Schelle
Restaurant Tolhuis-Veer
Tolhuis Schelle
Tolhuis Schelle

De rivier op z’n breedst

Spring je fiets op in Hemiksem en trek zuidwaarts richting Schelle. Daar bots je op het Oud Tolhuis, waar vroeger de tol geïnd werd bij de schippers. Vandaag zijn de gebouwen mooi gerestaureerd en zit er een taverne in. Misschien wat vroeg voor al een pitstop, maar jij kiest natuurlijk!

Rechts van je duwt de Schelde z’n watermassa richting zee en iets verderop onderbreekt de Rupel het landschap. Ook het Zeekanaal komt zich moeien en raakt de andere twee rivieren in een gezamenlijk schouwspel van kolkend water. Een indrukwekkend tafereel. Hier is de rivier op zijn breedst en krijg je écht inzicht in hoe machtig de Schelde eigenlijk is.

kasteel d'ursel in hingene.jpg
Kasteel d'Ursel in Hingene

Het mooie Kasteel d’Ursel

Via de groene Scheldeboorden van Wintam kom je terecht in Hingene, waar je tocht je langs het kasteeldomein d’Ursel brengt. Pal midden op dat domein: het Kasteel d’Ursel – genoemd naar de adellijke familie die het bouwwerk eeuwenlang in z’n bezit had. Toen was het een buitenverblijf voor de beau monde. Vandaag is het een bruisend centrum voor cultuur en expo, gerund door de Provincie Antwerpen. Hier kan je een concertje meepikken, een tentoonstelling bezichtigen of een rondleiding volgen door het imposante kasteel. 

Atelier Antonine Hingene.jpg
Vakantiewoning Atelier van Antonine in Hingene

Slapen en eten als een echte hertogin

Tip: wil je de Bevertocht liever in twee keer doen? Dan kan je hier een kamer boeken in Atelier van Antonine, het voormalige schildersatelier van de hertogin. Waar jij een uiltje knapt, leefde de adellijke dame zich creatief uit op haar schildersezel. Kortom, een plek waar je moét dromen van rijkelijke banketten en intriges aan het hof. 

Buiten het kasteel kan je heerlijk picknicken. Maar als je de boterhammetjes thuis vergeten bent, is er ook nog altijd estaminet In d’Oude Poort én eet- en praatcafé de MessinC. Hier is duidelijk aan alles gedacht!

Even naar het Buitenland

Na een ommetje in het Buitenland – een slikken- en schorrengebied waar het krioelt van de beestjes en vogels – spring je alweer de Schelde over. Daar kom je uit in Temse, waar je meteen rechtsaf slaat aan de oever om langs het Schouselbroek te rijden. 

Dat ontpolderd gebied behoort ook tot het Sigmaplan, net zoals vele gebieden langs de stroom. Dat plan behoedt de bewoonde gebieden voor wateroverlast, door overstromingsgebied te creëren langs de Schelde. Niet alleen veilig, ook geweldig voor de biodiversiteit. De natuur neemt hier weer de controle over en ontwikkelt zich in sneltempo.
 

Kasteel Wissekerke.jpg
Kasteel van Wissekerke

Het Kasteel van Wissekerke

Met Steendorp en Rupelmonde aan je linkerkant rij je flink door richting Bazel, een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Ook hier kan je een kasteel bewonderen: het Kasteel van Wissekerke, een machtige waterburcht met unieke architectuur. Het gaat helemaal terug tot in de tiende eeuw, maar het huidige kasteel werd opgetrokken in de 15de eeuw. Het is een merkwaardig gebouw, dat je zeker eens moet bezoeken.

Fietsers langs Sint-Bernardusabdij Hemiksem
Sint-Bernardusabdij in Hemiksem
GILLIOT & ROELANTS TEGELMUSEUM Hemiksem
Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem

Laatste stop: Polders van Kruibeke

De laatste etappe op je tocht leidt je dan weer richting de Polders van Kruibeke, waar de Schelde weer woelig op je wacht. Daar stap je voor de laatste keer het veer op, om weer op je startpunt in Hemiksem te belanden. Daar kan je nog kort even stoppen aan de Sint-Bernardusabdij voor een bezoekje aan het Heemmuseum of het Gilliot & Roelants Tegelmuseum.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Bever fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

DeNotelaer_DeSchryverMarc .jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Bever fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Callebeekstraat 261
2620 Hemiksem
Length
39,0 km
Time
2u 10m
Terrain
94% Verhard
Actions
Bekijk deze route