't Gasthuys - Stedelijk Museum

Erfgoed
't Gasthuys - Stedelijk Museum

Een kloostergebouw vol Aalsterse geschiedenis

Aalst
Straat + huisnummer
Oude Vismarkt 13
9300 Aalst
E-mail
Telefoonnummer
+32 53 73 23 45
Link

Wat als je, gefascineerd door het Aalsterse erfgoed en de onnavolgbare inwoners die daarin ronddwalen, méér wilt weten over de boeiende geschiedenis van de stad? Wel, dan ga je langs in 't Gasthuys - Stedelijk Museum . Sinds 1901 is dit dé plek om de volksaard van de Aalstenaar echt te leren kennen. Je duikt in een rijke verhalenkoffer waarin spot, industrie, strijd, plezier en kunst hand in hand gaan.

Verdiep je in het leven en de tijd van Adolf Daens, duik in de wereld van het carnaval en bewonder werken van lokaal landschapsschilder Valerius De Saedeleer. Kortom, méér dan genoeg informatie om een boeiend dagje te vullen.

De vaste collectie van ’t Gasthuys - Stedelijk Museum

Naast wisselende tentoonstellingen en expo’s, beschikt het museum over een prachtige vaste collectie, die verschillende facetten van de stad belicht. Zo is er een wonderlijke tentoonstelling die je meeneemt naar het hart van Aalst carnaval. Herkenbaar voor Aalstenaars, maar ook niet-Aalstenaars leren zo de tradities en gebruiken van dit unieke volksfeest kennen.

Ook de vaste expo rond Priester Daens is niet te missen. Volg zijn strijd tegen armoede en onrecht, wandel de fabrieken van die tijd binnen en ervaar de erbarmelijke omstandigheden waartegen deze priester in opstand kwam. Deze figuur tekende de geschiedenis van Aalst en stuurde het hele land in een betere richting met zijn engagement. Niet te missen!

Nog op de agenda: kunst en verhaal

De beroemde Aalsterse schilder Valerius De Saedeleer mag natuurlijk niet ontbreken. Deze in 1867 geboren landschapsschilder richtte zich in zijn schilderijen op de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen. Hij was een hoeksteen van de befaamde Latemse School, die nog steeds erg in trek is bij kunstverzamelaars wereldwijd.

Naast vaste exposities zijn er ook tal van terugkerende activiteiten waaraan je kan deelnemen. Schuif aan bij de Gastentafel van het museum, trek op ontdekkingstocht met de kinderen of weef een tapijt met Priester Daens. Ontdek het DNA van Aalst met de kids, tijdens de DNAalst op kindermaat-tentoonstelling. Of duik zelf in die wereld met DNAalst, dat de geschiedenis van de stad vertelt op basis van 8 verschillende thema’s.

2021_koppel_bezoekt_daens_zaal_gasthuys_museum_web.jpg

Tijdelijke tentoonstellingen

Om je steeds weer te verrassen, organiseert  ’t Gasthuys - Stedelijk Museum regelmatig wisselende tentoonstellingen en expo’s rond diverse thema’s. De tijdelijke collectie wisselt voortdurend. Bekijk de website van het museum voor actuele informatie over de lopende tentoonstellingen!

gasthuys stedelijk museum aalst
Grote Markt Aalst

Heerlijk dwalen in Aalst

Na je bezoekje aan 't Gasthuys - Stedelijk Museum blijf je nog even plakken in de stad. Zo kan je tal van stadswandelingen ondernemen, telkens rond een specifiek thema – van Louis Paul Boon tot het prachtige industriële erfgoed dat je in het straatbeeld ziet opduiken.

Vergeet ook de Aalsterse horeca niet! Je vindt hier voortreffelijke restaurantjes, authentieke cafétjes, luxueuze hotels en charmante B&B’s. Wanneer je de fiets meebrengt, kan je vanuit Aalst ook tal van tochtjes ondernemen in de Dendervallei. Scheldeland heeft heel wat voor je in petto – en vandaag kan jij alles ontdekken.

Bezoek 't Gasthuys - Stedelijk Museum

Klaar om in de geschiedenis van deze boeiende stad te duiken? Plan je bezoek via de website van het museum. Je vindt er ook een overzicht van de lopende expo’s én de geplande activiteiten. Zeker doen!