Het Belfort van Aalst

Erfgoed
Het Belfort van Aalst

UNESCO-werelderfgoed - charmant oud schepenhuis én gebiedshuisje inbegrepen

Aalst
Straat + huisnummer
Grote Markt 19
9300 Aalst
E-mail
Telefoonnummer
0032 53 72 38 80
Link

Op de Grote Markt van Aalst, tussen al die wondermooie historische bouwwerken, torent het Belfort trots boven de rest uit. Denk daarbij niet aan één groot gebouw, wél aan 3 verschillende gebouwen. 

Het Aalsterse Belfort bestaat immers uit het oud schepenhuis, de belforttoren en het gebiedshuisje. In dit stukje UNESCO-werelderfgoed barst elk detail van de geschiedenis. En in de kelder, daar ontdek je een verrassend hedendaagse toets. Klaar om het Belfort te ontdekken?

Oud schepenhuis: ken jij Latijn?

Laat ons starten met het oud schepenhuis. Dat werd opgetrokken in 1225 en is één van de oudste bewaarde exemplaren in de Lage Landen. 

Bekijk zeker de voorgevel eens in detail: je ziet er twee beelden staan. Die symboliseren de graven van Vlaanderen en van Aalst. Het opschrift is dat van Filips II, de voormalige graaf van de stad. Weet jij wat NEC SPE NEC METU wilt zeggen?

De belforttoren: 136 treden hoog

Terwijl je daar je hoofd over breekt, wandel je verder richting belforttoren. Een van de oudste beiaarden van ons land laat elk kwartier zijn prachtige muziek over de Grote Markt rinkelen.

Zoom zeker ook eens in op de prachtige torenklok. Die werd in 1964 nog vervangen. Nu zie je een wijzerplaat met halve bollen – vandaar de naam die de lokale bevolking aan de toren gaf: den tettentoeren. En inderdaad: met wat fantasie herken je vrouwelijke vormen op de klok van het Belfort. Wandel er anders zelf eens naartoe, daar boven in de nok – het kost je maar 136 traptreden. Alleen voor mensen met een goeie conditie, dus!

Het gebiedshuisje: 5 iconen op de gevel

Laatste stop: het gebiedshuisje. Vroeger hield de stadhouder hier kantoor en werden hier de wetten afgekondigd voor het volk. Op de gevel werden 5 figuren vereeuwigd in beelden: Vrouwe Justitia, Dirk Van Aalst (de laatste graaf), hofschilder Pieter Coecke, Keizer Karel V en Cornelius De Schrijver – een Latijnse dichter. 

Je kan het Belfort gratis bezoeken – de juiste momenten vind je op de website van Visit Aalst. Maar er zijn ook gegidste rondleidingen die je kan boeken. Informeer er zeker naar. ’t Is de snelste manier om helemaal mee te zijn met de geschiedenis. De rondleiding duurt 2 uur en kost je 60 euro – maximum 20 personen per groep!

Wat heeft Jan De Lichte hier te zoeken?

Verborgen in de kelders van het Belfort, sluipt een hedendaags idee de geschiedenis binnen. Hier kan je namelijk de avonturen van Jan De Lichte beleven. Deze iconische lokale figuur was een bendeleider in de 18de eeuw, die met zijn roversbende de autoriteiten uitdaagde. 

In deze unieke escape room maak je zelf deel uit van die legendarische klopjacht. De inrichting van deze zaak is onovertroffen. Je waant je écht middenin de actie. En dat is niet vreemd. Wist je dat Jan De Lichte hier ook écht opgesloten is geweest? 

Ga de uitdaging aan. Meer informatie vind je op de website van de escape room.

Daar heb je honger en dorst van gekregen, toch?

Na al die inspanningen – de klim naar de top van de belforttoren, de escape room! – heb je vast honger en dorst gekregen. Gelukkig heeft Aalst ook op dat gebied heel wat te bieden. Estaminet Den Babbelaer, bijvoorbeeld, heeft alles in huis om je hart te stelen. Een gezellig terras, meer dan 100 voortreffelijke biertjes, een café met tal van ornamenten aan de muur én vriendelijke uitbaters.  Zalig!

Lekker eten én cultuur opsnuiven

Vlakbij het Belfort kijkt de Borse van Amsterdam, het vroegere Vleeshuis, statig over het plein uit. Hier brengen Patrick en Annemie een gevarieerde, dagverse kaart in de schaduw van het Belfort. Gewoon een koffietje met taart of een pannenkoekje? Dat kan evenzeer. 

Als je dan toch in de stad bent, moet je ook zeker Utopia eens bezoeken. Deze nieuwe hotspot zet Aalst echt op de kaart als cultuurcentrum met een nieuwe bibliotheek en academie voor Podiumkunsten. In het bijhorende café kan je alvast ontspannen met een lekker drankje, een hapje en een stevige weekendkrant.