Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Erfgoed
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Het heiligdom van Ninove

Ninove
Straat + huisnummer
Kerkplein
9400 Ninove
E-mail
Telefoonnummer
0032 54 50 52 90
Link

Voor wie houdt van indrukwekkende kerkgebouwen, barokke architectuur en weelderige interieurs, is de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in Ninove het absolute einde. Dit bouwwerk, restant van de vroegere norbertijnerabdij en daarom ook wel de Abdijkerk genoemd, is uniek in z’n soort. Het is een van de oudste barokke kerken in de lage landen en ligt pal in het hart van de oudste, stoutste en wijste der steden (dixit Sanderus, de beroemde dichter). 

Of je nu voor de kerk staat of er middenin: je wordt als het ware verpletterd door een overweldigend gevoel van schoonheid. Het gebouw straalt een rust uit die je zelden ervaart. De stilte binnenin is oorverdovend. En – meegenomen! – in de buurt is van alles te doen. Perfect voor na je bezoekje, als je de mooie stad Ninove nog even wilt verkennen. Klaar om op bezoek te gaan in deze barokke parel? 

Buiten: robuust in de omgeving geplant

Wist je dat deze kerk ooit werd gebouwd volgens de romaans-gotische traditie? Tijdens de godsdienstoorlogen werd ze echter verwoest, waarna de abt besloot om een volledig nieuw gebouw op te trekken. Barok was toen dé trend – de stijl van de contrarevolutie op het protestantisme. Groots en indrukwekkend heeft ze haar fundamenten in de buurt geplant.

Het Kerkplein leidt je meteen naar de kerkingang. De brede trappen nodigen je uit om binnen te gaan. Het imposante gebouw is zowat het enige waar jij je ogen op kan richten – zó mooi en overweldigend! De hoge gevel, het spel van licht en schaduw op de muren… Wandel naar binnen en ontdek dat de binnenkant net zo geweldig is als de buitenkant.
 

Binnen: verdrinken in een zee van hemels wit

Wow. Dat is zowat het enige dat je kan uitbrengen wanneer je binnenwandelt, je blik naar boven richt en overdonderd wordt door de schoonheid van het interieur. Je weet niet waar je eerst moet kijken. Het zwart-witte dambordmotief van de vloertegels en de zware, donkerhouten meubelen steken schril af tegen de sierlijke gewelven die baden in helder wit. 

De schilderijen aan de muren trekken meteen je aandacht. Hun krachtige composities vertellen een wervelend verhaal. De altaren staan zwaar op je te wachten, terwijl de elegante lambrisering die de kerkmuren tooit vol opvallende reliëfs en kleine details zit. Alleen dit stukje schrijnwerkkunst is al de moeite om deze machtige kerk te bezoeken. Achteraan de kerk torent het grote orgel van de beroemde orgelbouwer Forceville hoog boven je uit. Het is sierlijk versierd met houtkervingen, musicerende engelen en de wapenschilden van de abten. 

Weer naar buiten: Ninove verkennen

Buiten de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk kent Ninove nog heel wat aantrekkelijke trekpleisters waar het goed toeven is. De meanderende Dender snijdt de stad sierlijk doormidden. De Koepoort én het oud Stadhuis springen meteen in het oog. Neem de tijd om door de stad te wandelen, bewonder de prachtige antieke gevels.

En ga je het randgebied rond Ninove ontdekken? Dan bots je vast op de molens van deze molenstad: er zijn er 3 om te ontdekken. Perfect voor als je ook de trage wegen in het gebied wilt bewandelen. Of ontdek het Neigembos dat bekend staat om het jaarlijks terugkerende schouwspel van bloeiende, paarse hyacinten die als een zachtkleurig tapijt op de bosbodem liggen.

Op naar de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Kom zelf de barokke parel aan de kroon van Ninove beleven: breng een bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk en ervaar de grootsheid van dit monument.