Paling zoeken met de fiets

Paling zoeken met de fiets

Schipper, mag ik overvaren?

Je zal nog een paar keer denken aan de titel hierboven, terwijl je staat te wachten tot de veerman eindelijk jouw kant uitkomt. Tijdens deze fietsroute steek je maar liefst vier keer het water over met het veer. Je springt drie keer van Scheldeoever naar Scheldeoever – en ook de Durme moet je een keertje over.

Die tocht heeft z’n naam niet gestolen!

Maar geloof ons: wat je op deze tocht te zien krijgt, is méér dan het wachten waard. Virtuoze natuur, prachtige panorama’s over het water, rijkelijk begroeide oevers, een magisch mooi kasteel en opvliegende vogels die rakelings over het wateroppervlak scheren. 

De Palingroute slingert over het hele traject langs de Scheldeoevers en is vernoemd naar dé culinaire topper in de regio. Deze unieke vis wordt hier op tientallen manieren bereid en er zijn tal van restaurants die bekend staan om hun smakelijke palinggerechten. 

Kan je niet wachten tot het einde van je tocht om aan tafel te gaan? Noteer dan zeker deze topadresjes op je routemap en stop onderweg om te genieten van een heerlijk bordje paling. Probeer zeker Groenendijk in Weert, Scheldeoord, De Nieuwe Kreek en Taverne Drie Goten. Ook Brasserie De Veerman in Sint-Amands staat bekend om z’n smakelijke palingbereidingen!

Scheldebrug Temse.jpg
Scheldebrug in Temse

De langste brug van het land

Beginnen doen we in Bornem, waar je op de trappers kruipt voor een tocht van maar liefst 37 kilometer. Je auto parkeren is geen probleem, er is gratis parking voorzien! Je ziet er de befaamde Temsebrug die richting – wel ja – Temse gaat. Die stad had lange tijd een bloeiende scheepsbouwindustrie, met de Boelwerf als parel aan de kroon. 

Wist je trouwens dat de Temsebrug die Oost-Vlaanderen en Antwerpen met elkaar verbindt, de langste brug van het land is? De brug die je ziet, is een nieuw exemplaar. Het originele bouwsel werd ontworpen door Gustave Eiffel, maar jammer genoeg verwoest in WOII.

Kastelen van de Schelde.jpg
Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem

Het Kasteel van Bornem

Doorrijden naar Bornem nu, waar je het Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde al ziet opdoemen in de verte. Het ligt op een afgesloten zijarm van de Schelde en was eeuwenlang in het bezit van de adellijke familie met dezelfde naam. 

Die ken je misschien van de telg Filip Marnix de Sainte Aldegonde, de vermoedelijke componist van het Nederlandse volkslied. De locals noemen het echter gewoon het Kasteel van Bornem. Dat is net iets makkelijker.

Interieur Marnix.jpg
Interieur kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem

Een boeiende historie

Het kasteel heeft een rijke geschiedenis achter de rug. Het verwisselde doorheen de eeuwen een paar keer van gedaante en is vandaag het decor voor een boeiende expositie over het leven van de vermoede Wilhelmus-componist. Die woonde er, voor de duidelijkheid, nooit zelf.

Binnenin het gebouw kan je ontelbare kunstschatten ontdekken en je vergapen aan het geweldige interieur. De grandeur van de binnenruimtes is behoorlijk indrukwekkend. Zeker de moeite om te bezoeken!

palingroute.jpg
Veer Driegoten-Weert

De Schelde als trouwe metgezel

Als je doorrijdt, passeer je het mooie Weert, waar je de Schelde voor de eerste keer oversteekt, richting Hamme. In Weert kan je het stiltegebied ontdekken – én herinner je de brasserie uit ons paling-toplijstje! In Hamme bewonder je het natuurgebied Drie Goten waarna je verder fietst langs de waterkant tot in Moerzeke. Hier steek je de Schelde voor een tweede keer over, richting Mariekerke, waar het centrum ligt van de Vlaamse palinghandel. Elk jaar viert men hier in juni dan ook de Vis- en Folklorefeesten en het Palingfestival.

Via Sint-Amands (peddel ook langs het graf van schrijver Emile Verhaeren, dat aan de Scheldeboord ligt. De man heeft hier ook zijn eigen museum – zeker je bezoekje waard!) fiets je helemaal tot in Baasrode. De hele trip snuif je de zuurstofrijke rivierlucht naar binnen, terwijl de groene oevers rust brengen in het landschap. Het uitzicht over het water is fenomenaal mooi. Aan de overkant strekt natuurgebied het Groot Schoor zich uit en lijkt het naar je te zwaaien met z’n statige bomen. En oh ja, hou zeker ook eens halt aan de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode,  één van de mooiste historisch-industriële sites van Vlaanderen.

Veer Tielrode Hamme.jpg
Veer over de Durme

Fietsen door akkers en velden

Klaar voor nóg een oversteek? Van Baasrode gaat het dit keer naar Kastel, tot je in Moerzeke weer een stukje landinwaarts trekt. Je doorkruist velden en akkers, rolt rustig verder over pittoreske weggetjes die in het landschap liggen als een eigenzinnig lijnenspel. 

Het is pas in Hamme dat je weer aan het water komt voor de finale oversteek van je tocht – over de Durme, dit keer. Voor je aan het veer komt, fiets je eerst nog dwars door het Durmeslikken en -schorrengebied. Het is een machtig mooi gebied met waterpartijtjes en drassige graslanden à volonté. 

waasland_boelwerfkraan_Temse.jpg
Boelwerf in Temse

Geprangd tussen Schelde en polder

Voor de laatste kilometers zit de tocht geprangd tussen Schelde en Potpolder, een uitgestrekt landschap dat duizend tinten groen verenigt in één adembenemend vergezicht. In de verte zie je Temse liggen. 

Net voor je weer aankomt waar je daarstraks vertrok, passeer je de voormalige Boelwerf in Temse. Deze gigant in de scheepsbouwindustrie sloot decennia geleden de deuren. Vandaag verrijst hier een nieuw stadsdeel: de Zaat. Een verzameling van moderne woonblokken langs het water, waar het leven z’n rustige gangetje gaat. De enige getuige van het industriële verleden is een oude werfkraan die als monument te bezichtigen is.

Beleef zelf de Palingroute

Het rivierenlandschap van Scheldeland laat niemand onberoerd. Deze plek zet de tijd even stil. Hier kan je alle stress weg laten kabbelen en weer helemaal tot jezelf komen. Probeer het zelf uit.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Paling fietsroute op routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

GespoeldePut_DavidSamyn.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Paling fietsroute op routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Sas
2880 Bornem
Length
40,4 km
Time
2u 5m
Terrain
100% Verhard
Actions
Bekijk deze route