Fiets door de geschiedenis van de steenbakkerijen

Fiets door de geschiedenis van de steenbakkerijen

Een fietstocht langs de Rupel en de kleine dorpjes errond

Net als de rivieren zijn de rijke verhalen in deze streek voortdurend in beweging. Op verschillende locaties langs De Baksteen Fietsroute vind je daarvan het levende bewijs. Deze 39 kilometer lange tocht neemt je mee langs de Rupel en de kleine dorpjes errond. 

Hier groeide en bloeide ooit een succesvolle baksteenindustrie, die over de hele wereld gekend was. Steenovens stonden trots op de oevers van de rivier en de dorpen werden gekenmerkt door kleine arbeidershuisjes en smalle weggetjes. De ondergrond in de Rupelstreek barst van de hoogwaardige klei – de perfecte grondstof voor de steenbakkerijen in de buurt.

Rupel Boom.jpg
Fietsen langs de Rupel

De streek die zichzelf heruitvond

Decennialang kende deze streek economische voorspoed en was ze de drijvende kracht achter de nationale economie. Maar in de jaren 1970 kwamen heel wat steenbakkerijen in zwaar weer terecht, wat een grote impact had op de dorpen in de regio.

De Rupelstreek vond zichzelf gelukkig opnieuw uit. De industrie van weleer liet prachtige sites en unieke landschappen na. Uit de erfenis van de steenbakkerijen groeide gestaag een bloeiend cultureel aanbod. 

Vandaag is de baksteenindustrie de vruchtbare grond voor tal van musea en bezienswaardigheden in de streek. Duizenden fietsers en wandelaars komen hier naartoe om zich onder te dompelen in de rijke geschiedenis van de Rupeldorpen. De Baksteen Fietsroute brengt je langs de mooiste plekjes langs de rivier én leidt je naar de boeiendste musea die de streek te bieden heeft.

Koophandel Noeveren Boom.jpg
Wijk Noeveren in Boom

Een boeiende transformatie

Je fietst langs de mooie rivieren in de buurt, die zich doorheen het groene landschap kronkelen. De dijken van de Schelde en de Rupel zijn zalig om op te fietsen. Er liggen heel wat steenbakkersdorpen op je pad.

Je start aan De Schorre in Boom, een mooi Provinciaal Recreatiedomein dat werd uitgebouwd in een oude kleiput.  Een mooi voorbeeld van hoe de streek zich transformeert van industrieel zwaargewicht naar recreatie en toerisme. Iets verderop, in de wijk Noeveren, een beschermd dorpsgezicht, kan je de sfeer van de steenbakkerijen echt opsnuiven. De vele bescheiden arbeidershuisjes staan in contrast met de grote meesterwoningen – die op hun beurt worden afgewisseld met droogloodsen, schoorstenen en een steenbakkerskroeg.

Sint-Bernardusabdij Hemiksem
De Sint-Bernardusabdij in Hemiksem
Walenhoek  Niel
Natuurgebied Walenhoek in Niel

Van natuur naar museum

Wanneer je enkele kilometers verder fietst, beland je in Walenhoek. Dit natuurgebied was vroeger een kleiput, tot de natuur hier weer z’n rechtmatige plek opeiste. Het gevarieerde landschap heeft alles te bieden: van vijvers en rietkragen tot honderden watervogels en zelfs grazende gallowayrunderen.

Verderop, in Hemiksem, hou je halt aan de Sint-Bernardusabdij aan de Schelde. Hier werd de baksteennijverheid van de streek geboren. De Cisterciënzers van de abdij fabriceerden hier de eerste Paepesteen. In de abdij leer je er alles over – het Heemmuseum én het Gilliot & Roelants Tegelmuseum zijn allebei op deze site gevestigd.

Watertoren Rumst.jpg
Uitzicht vanaf de Watertoren in Rumst

Fenomenaal uitzicht vanop de toren

Na je rondleiding door de musea spring je weer de fiets op, richting Rumst. Daar beklim je de 40 meter hoge water- en uitkijktoren die je een fenomenaal uitzicht geeft over de Rupelstreek. Je kijkt uit over de kleiputten, waarvan sommige nog in gebruik zijn. De Schorre en de Rupel liggen te schitteren aan de einder – een onmisbare stop op jouw tocht!

Eindigen doen we in Museum Rupelklei in Rumst, waar je alles leert over de productie van bakstenen – van klei tot product. Bij het uitgraven van de kleiputten werden er ook heel wat fossielen gevonden. Een goed deel daarvan wordt hier tentoon gesteld. De expo is opgebouwd rond de verhalen van lokale auteur Piet van Aken, die met 'Klinkaart' een novelle neerpende die stevig in de lokale grond verankerd is.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Baksteen fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Rupel Boom.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Baksteen fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Schommelei
2850 Boom
Length
38,0 km
Time
2u 10m
Terrain
95% Verhard
Actions
Bekijk deze route