Dit zijn de favoriete plekjes van veervrouw Sandra

Dit zijn de favoriete plekjes van veervrouw Sandra

Ontdek haar persoonlijke fiets- en wandeltips in Scheldeland

Sandra Lecour bekijkt het waterrijke Scheldeland voornamelijk vanop het water. Meer bepaald vanop de Rupel, waar ze de veerboot tussen Schelle en Wintam bedient. Elke dag laat ze zichzelf samen met toeristen, pendelaars, wandelaars en fietsers meenemen op het ritme van het water.

 

Het veer: vroeger en nu 

“Ik werk al 23 jaar op het veer. Sinds mijn start als veervrouw in 2000 zijn de boten groter geworden, de infrastructuur moderner en de bezoekers talrijker. Bovendien komen de toeristen van verder. Iemand die volledig gepakt en gezakt op het veer aankomt, maakt mij altijd meteen nieuwsgierig. Zo sprak ik ooit een Duitse man die al jaren met de fiets onderweg was. Die gesprekken krijgen al gauw een filosofische toon en blijven bij.”

veerboot-wintam_schelle_rupel.jpg

Wandelen en fietsen langs een netwerk van rivieren

Water en rivieren lopen als rode draad doorheen Scheldeland en drukken hun stempel op de regio. De vele gratis veerdiensten verbinden de verschillende oevers en vormen de ideale manier om de omgeving écht te ontdekken, te voet of met de fiets. 

“Ik zie vaak dezelfde gezichten. Natuurlijk de pendelaars die het veer gebruiken onderweg naar hun werk, maar ook wandelaars, fietsers en vogelliefhebbers die de omgeving goed kennen. Op het veer deel ik informatie met bezoekers, maar kom ik ook zelf heel wat te weten: een onderbroken pad verderop, een tijdelijk gesloten cafeetje... Die informatie speel ik op mijn beurt door wanneer anderen ernaar vragen.”

“Ik voel me niet alleen veervrouw, maar ook een gids en een trouwe gesprekspartner voor wie het nodig heeft.”

Actief Scheldeland (her)ontdekken 

“Ook als bezoeker geniet ik regelmatig van een wandel- of fietstocht op en langs het water. Daarbij maak ik zelf gebruik van de verschillende veerdiensten. Ik ken dit gebied goed, maar er valt altijd iets te ontdekken.”

niels_broek-b-14.jpg

Genieten van de blauwgroene natuur 

Het netwerk van rivieren voedt de blauwgroene natuur eromheen. Scheldeland is een vaste waarde voor wie graag ontsnapt aan het drukke stadsleven. “Het is een prachtige omgeving. Zelf heb ik geen stress maar ik hou wel van de stilte. Mijn absolute favoriet is het Niels Broek. Het is er ontzettend rustig, iets ruiger en er is een fijn vlonderpad.

noordelijk_eiland-b-14.jpg
laarkapelleke-b-5.jpg

Persoonlijke tips van Sandra: 

  1. Niels Broek: “Ik geniet ontzettend van dit natuurgebied. ‘s Middags wandel ik er vaak naartoe. Het is mijn pauzeplek. Mijn gsm blijft op de boot, zodat ik écht alleen ben en kan genieten van de vogeltjes.”
  2. Laarkapel: “Deze landelijke kapel is de moeite waard om eens langs te wandelen of fietsen wanneer je in de buurt bent. Ik brand er regelmatig een kaarsje en luister er naar de muziek. Terugwandelen naar het veer doe ik langs de oude spoorweg en de Tolhuisstraat.”
  3. Natuurgebied Noordelijk Eiland: “Op het Noordelijk Eiland grazen runderen om het gebied open te houden. Dit ‘eilandje’ is omringd door de Rupel en het Zeekanaal Brussel-Schelde. Je vindt er ook een vogelkijkhut.”