Denderende Steden

De Dendervallei ontleent haar naam aan de kronkelende Dender. Vier Denderende steden verbinden de stroom als een rode draad met elkaar: Dendermonde, Aalst, Ninove en Geraardsbergen (Vlaamse Ardennen). Op het vlak van folklore, geschiedenis en traditie hebben ze je heel wat te bieden, maar toch hebben ze elk hun eigen verhaal.

Stadhuis Grote Markt Dendermonde

DENDERMONDE

Waar de Dender in de Schelde uitmondt, ligt de Ros Beiaardstad Dendermonde. De stad maakte eeuwenlang furore als vestingstad en is ondermeer bekend om zijn Ros Beiaard, de folklore van de Gildereuzen, een rijke jazztraditie en het Dendermonds kopvlees. Het middeleeuws Stadhuis en het vroegere Vleeshuis zijn de blikvangers op de Grote Markt.

Monumenten en tradities die een plaatsje wisten te veroveren op de Werelderfgoedlijst: het Sint-Alexiusbegijnhof, één van de dertien Vlaamse begijnhoven die prijken op de Werelderfgoedlijst, het Belfort van het Stadhuis en de Ros Beiaardtraditie met de Ros Beiaardommegang. Het eeuwenoude paard trekt maar een keer om de 10 jaar door de straten met 4 heemkinderen op zijn rug.

> Bezoek Dendermonde

Belfort Grote Markt Aalst

AALST

Wie Aalst zegt, denkt aan satirische carnavalsparades en smakelijke vlaaien. Maar de tweede stad van Oost-Vlaanderen heeft nog heel wat meer te bieden. Het is de geboortestad van Louis Paul Boon en van Pieter Daens wiens leven en werk wordt belicht in 't Gasthuys - Stedelijk Museum. De Grote Markt met zijn vele monumenten kan menig cultuurliefhebber bekoren. Het Oud Schepenhuis is het oudste bewaard gebleven schepenhuis van de Lage Landen, een imposant gebouw met een belfort uit 1225!

Een monument dat een plaatsje wist te veroveren op de Werelderfgoedlijst: de Belforttoren van het Oud Schepenhuis.

> Bezoek Aalst

Oeverstekske Dender Ninove

NINOVE

Met een rijk textielverleden en in twee gespleten door de Dender, is Ninove een gezellig provinciestadje dat met gepaste trots de 'eretitel' van 'oudste, stoutse en wijste' van alle steden draagt. De scheve toren van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk is de blikvanger. De kerk maakte ooit deel uit van het gebouwencomplex van de Norbertijnenabdij waarvan je de fundamenten nog steeds kan bewonderen in de archeologische tuin. Het is een van de grootste barokke kerken in Vlaanderen en zeker een bezoek waard.

> Bezoek Ninove