Het Sint-Alexiusbegijnhof

Erfgoed
Het Sint-Alexiusbegijnhof

Hemelse rust in het centrum van de stad

Dendermonde
Straat + huisnummer
Begijnhof 11-24-25
9200 Dendermonde
E-mail
Telefoonnummer
0032 52 21 39 56
Link

Hoewel het laatste begijntje in 1975 uit de stad verdween – grootjuffrouw Ernestine De Bruyne was de allerlaatste – is het begijnhof vandaag nog steeds springlevend. In 1998 kreeg het de status van UNESCO-werelderfgoed. En als je hier het begijnhof binnenwandelt, begrijp je ook meteen waarom. 

Het Sint-Alexiusbegijnhof is een klein paradijsje, verscholen voor de anders zo rumoerige stad. Hier zijn rust en stilte heer en meester. En waait de geschiedenis door ramen en kieren. Wat die geschiedenis precies inhoudt, kan je tot in de kleinste details ontdekken in het Begijnhofmuseum.

Het begijnhof van Dendermonde: een vat vol verhalen

Het begijnhof werd gesticht in 1288, maar de meeste huisjes werden in de 17de eeuw gebouwd. Tijdens de hoogdagen van de commune, op het einde van diezelfde eeuw, verbleven hier niet minder dan 200 begijnen. 

Je leert hoe het dagelijks leven van een begijntje eruit zag, door het authentiek ingericht huisje op nummer 11 binnen te wandelen. Het huisje ademt waarheidsgetrouw de sfeer uit van de 19de en vroege 20ste eeuw. Zeker doen!

Altijd iets bij te leren, altijd even genieten

Wanneer de toegangspoort van de Begijnhofsite openzwaait – elke dag om 9.00 uur – komen kijklustigen de huisjes bewonderen. Maar ook de sier- en kruidentuin op het domein valt in de smaak. Talloze geuren en kleuren mengen zich hier tot een zoet geheel. Geniet er even van, maar vervolg dan zeker je tocht naar het huisje met nummer 25. 

Hier wandel je het Museum voor Volkskunde binnen, dat recent ook werd uitgebreid met huisje 24 – de infirmerie uit 1709. Je komt er alles te weten over het dagelijkse leven van de begijntjes. 

Nog even… of tijd voor iets anders?

Als je écht geen genoeg krijgt van de geschiedenis van het begijnhof – en bij uitbreiding: van Dendermonde – bezoek je huisje nummer 20. Hier is de Dendermondse cultuurgeschiedenis overzichtelijk gebundeld in het Historisch Documentatiecentrum HIDOC.

Het begijnhof bezoek je voor de pittoreske charme, de complete rust en de prachtige binnentuin. Maar als je daarna terug even onder de mensen wilt komen, is Cour et Jardin een goeie tip.

Het goeie leven begint hier

Cour et Jardin is een unieke plek, waar het Dendermondse erfgoed magistraal wordt gemixt met invloeden uit New York, Miami en Barcelona. Het fenomenale interieur doet groots aan, net als de culinaire belevingen op je bord. Maar kom, het is hier ook gewoon ontzettend gezellig. Smul van krokante croques, lekkere tapas met streekproducten en geweldige (streek)biertjes in de tofste omgeving van de stad.

Nog zo’n leuke tip: In De Poepekas, een gezellige kroeg mét lange toog die baadt in de sfeer van een echt poppentheater. Het is een authentiek toogcafé, waar je gezellig samen aan de bar kan hangen. De vader van uitbater Joost Dierickx was de bezieler van het lokale poppentheater Kalleke Step. Hij zelf blies het poppentheater recent nieuw leven in. De geschiedenis van het theater én z’n hoofdrolspelers komt hier mooi tot z’n recht. Je ontdekt bij elk bezoek weer nieuwe details.

’t Is zalig in Dendermonde

Gelukzaligheid zit soms in een klein hoekje. Soms is dat in een begijnhof. Soms in een bruine, gezellige kroeg. Maar het is altijd te vinden in Dendermonde. Kom dus gerust eens langs!