Fietsen langs forten

Fietsen langs forten

Fiets langs forten en dorpen van de Groote Oorlog in Scheldeland

Scheldeland was bij uitstek een regio die in de Groote Oorlog een hoofdrol speelde. De rivieren in de regio waren het decor voor tal van gevechten. Maar ook de verdedigingslinies die hier werden opgetrokken zijn stille getuigen van een rijk en indrukwekkend oorlogsverleden. 
 

Op reis door Scheldeland en de geschiedenis

Vandaag blikken we terug op die geschiedenis. Verkennen we de monumenten die in het landschap zijn blijven staan, de littekens die groeven trokken in de streek en de verhalen die nog steeds leven bij de mensen in de buurt. 

Kortom, de Groote Oorlog mag nooit vergeten worden. En daarom beleven we hem opnieuw. Op een avontuurlijke, boeiende, leerrijke én ontspannen manier. Ga je mee op tocht doorheen Scheldeland én de geschiedenis?

Sint-Pietersburcht Puurs.jpg
De schans van Puurs beter bekend als de Sint-Pietersburcht

Een grootse fietstocht in de sporen van de Groote Oorlog

Wie denkt dat een fietstocht met als thema de Groote Oorlog in Scheldeland een trieste of grauwe bedoening wordt, heeft het mis. Deze tocht van 51 kilometer lang loodst je langsheen vlakke paden. En dompelt je onder in de geschiedenis van ’14-’18. Maar je verkent toch ook vooral het groen en de prachtige Scheldezichten die deze regio uniek maken.

Deze fietstocht is zonder twijfel de sportiefste en gezondste manier om je te verdiepen in het verleden terwijl je volop geniet van het unieke historische erfgoed langs de route.

Fort Liezele interieur Puurs.jpg
Interieur Fort Liezele

Fort Liezele: geïsoleerd in ’14, vandaag startplaats in een glansrol

De fietstocht Fietsen langs forten in het spoor van de Groote Oorlog in Scheldeland start bij Fort Liezele. Dit beschermd monument is nu een museum, maar deed vroeger dienst als onder andere voedseldepot van het Duitse leger, Brits gevangenenkamp en opslagplaats voor gerecupereerde Duitse munitie. Het verrast je met het verhaal van de ontwikkeling van de fortengordels en hun rol tijdens de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog. Je wordt aangesproken door militairen en inwoners uit die tijd, in het unieke kader van het fortgebouw zelf. 

Zin om zelf te ontsnappen uit een Fort? Dan kan in de escape rooms die in Fort Liezele ondergebracht zijn. Ga achteraf je batterijen opladen in Fortcafé De Batterie, dat huishoudt in de vroegere machinekamer.

Bij Fort Liezele start je meteen aan een ontzettend belangrijk icoon van de Groote Oorlog in de regio. Dit fort barst van de verhalen en maakt deel uit van de fortengordel die een massieve verdediging moest vormen voor de stad Antwerpen. 

Fort Bornem
Het Fort van Bornem
Fort van Breendonk
Het Fort van Breendonk

De forten van Scheldeland

Dat brengt ons naadloos bij het volgende… Niet alleen Fort Liezele staat in de kijker tijdens je fietstocht, ook het Fort van Bornem, de schans van Puurs en het Fort van Breendonk spelen een hoofdrol. Niet moeilijk als je weet dat de forten deel uitmaakten van de Stelling van Antwerpen, de verdedigingsgordel van de stad. Bij de terugtrekking van de troepen moesten Fort Liezele en de schans van Puurs die aftocht dekken. Een strategische locatie dus, ook vandaag, langs deze fietsroute.

emile_verhaeren.jpg
Kaai in Sint-Amands

Pittoreske dorpjes – even de remmen dicht?

Op de route kom je een aantal mooie, authentieke dorpjes tegen. Denk maar aan Lippelo, Sint-Amands of Mariekerke, meteen een prima plek om even de remmen dicht te gooien voor een pauze. 

Zet je neer op een bankje, geniet van het charmante dorpsgezicht of smeer de spieren – én de keel – tijdens een deugddoend, ontspannen cafébezoekje in de lokale horeca.

Dam Sint-Amands.jpg
Den Dam in Sint-Amands

De innerlijke mens versterken

Nog meer zin in een hapje of een drankje onderweg? Van een beetje sportieve inspanning krijgt een mens al gauw honger of dorst. Je stilt die moeiteloos bij onder andere De Hopschuur

En uiteraard kan je zowel bij vertrek als bij aankomst even binnenwippen in Fortcafé De Batterie, gevestigd in de vroegere machinekamer van Fort Liezele. Of reserveer een tafeltje bij resto Broox waar je dineert met zicht op Fort Liezele.

Scheldezichten die je laten zuchten van voldoening

Toegegeven, 51 km fietsen zorgt misschien ook af en toe voor een zuchtje. Het is een stevige afstand, maar de schitterende Scheldezichten langs de route zijn het perfecte decor om zo’n reisje aan te vatten. Je fietst langs wat vroeger het strijdtoneel was van de Schelde-oevers. Je verkent het vroegere bezette gebied, waar een streng militair regime en smokkel hand in hand gingen.

Vandaag is daar niks meer van te merken, hoewel de verhalen nog altijd leven. Toch laat de Groote Oorlog in Scheldeland fietsroute een diepe indruk na, ongeacht of je wel of niet met de zichtbare restanten van de oorlog wordt geconfronteerd.
 

Fort Liezele.jpg
Fort Liezele

Fietsen langs het front? Of de Schelde? Allebei!

Afzien? Neen, de Fietsen langs forten Fietsroute is vooral genieten. Kom zelf ook deel uitmaken van deze boeiende geschiedenis en verken in één klap deze machtig mooie regio. Rep je met je fiets naar Fort Liezele, het indrukwekkende startpunt van deze historische route. En geniet met volle teugen van deze unieke fietstrip.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Forten fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Belfort_Dendermonde_Travellovers.nl_.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Forten fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Fortbaan
2870 Puurs
Length
50,0 km
Time
2u 20m
Difficulty
Makkelijk, vlakHoogteprofiel
Terrain
100% Verhard
Actions
Bekijk deze route