Wandelen langs het Donkmeer

Wandelen langs het Donkmeer

Geniet van een wandeling rond Vlaanderens mooiste meer

Hou je van de onklopbare combinatie van natuur, stilte en water? Dan moét je het Donkmeer leren kennen. En hoe kan je dat beter doen dan met een fikse trip omheen de waterplas, langs de mooiste kantjes van de regio én met gezellige horecazaakjes op je pad? Volg ons mee op deze wandeltrip en geniet van de mooiste plekjes rond dit idyllische meer.

Het Donkmeer: een paradijs van water en groen

Het Donkmeer is een paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers. Je kan de veelzijdigheid van het gebied zelf verkennen via het wandelnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer. Laat je verrassen door zoveel natuur en mogelijkheden – hier vind je alles wat je nodig hebt voor een voortreffelijk dagje uit. 

Bootjes Donkmeer Berlare.jpg
Bootjes op het Donkmeer

Zon, strand en water

Op en rond Vlaanderens mooiste meer, ontstaan uit turfwinningsputten, kan je varen, vissen, wandelen en fietsen. De omgeving serveert je mooie Scheldenatuur met velden, bossen en moerassen. In deze tocht van 5 kilometer loodsen we je langs de mooiste plekjes. 

In de zomermaanden neem je in recreatiedomein Nieuwdonk een duik in het verfrissende water en ga je nadien bruin bakken op het mooie strand.  Voor de allerkleinsten is er een onweerstaanbare speeltuin en een heuse aaidierenweide, waar de kinderen vrij tussen de dieren kunnen rondlopen.

Donkmeer Berlare
Wandelen rond het Donkmeer
Onthaalpoort Donkmeer Berlare
Onthaalpoort Donkmeer

Eendjes vissen

De Eendenkooi is de verblijfplaats van vele (water)vogels. Behalve eenden vind je er ook reigers en ooievaars. Het is de enige publiek toegankelijke kooi die in 2009 in haar cultuurhistorische vorm is hersteld. 

Deze gerestaureerde kooi waarmee men vroeger wilde eenden ving, is vrij uniek in België. In dit openluchtmuseum kan je kennis maken met de geschiedenis en de werking van de kooi en met de taak van de kooiman. 

Beestjes, water en wilgen

Recent werd deze heerlijke plek aangevuld met een aaidierenweide. De Eendenkooisite wordt momenteel grondig onder handen genomen. Het einddoel: een Eendenkooi waar de natuur zich ten volle kan ontwikkelen, maar waar ook van alles te beleven valt, vooral voor jonge kinderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wilgentunnel, een vlonder, allerhande brugjes over het water en een pad door het natte gedeelte van het bos? 

Donkmeer Berlare.jpg
Wandelen over het Donkmeer

Iedereen gaat mee op pad!

Deze wandelroute is bijzonder rolstoelvriendelijk en toegankelijk voor mensen die minder goed te been zijn. De parkeerplaatsen zijn degelijk aangepast, het sanitair én de eendenkooi zijn op rolstoelgebruikers voorzien. Bovendien vind je overal comfortabele rustbanken. Zo kan iedereen meegenieten. 

Vertoef je graag op het water, maar liever niet erin? Huur een waterfiets, roeiboot, kano of elektrische motorboot en ontdek op een ontspannen manier alle facetten van het Donkmeer. Of neem de overzetboot van de kade naar de Eendenkooi.
    

Elvira Donkmeer Berlare1.jpg
Zicht op het Donkmeer

Op het menu: paling op vele wijzen

Het Donkmeer is vermaard om zijn heerlijke palinggerechten. De levende paling wordt in tankwagens met zuurstofvoorziening ingevoerd. Daarna ondergaat hij een waterkuur in het Donkmeer om daarna vers en panklaar te verhuizen naar de keukens van de omliggende restaurants.

De koks aan het Donkmeer kennen vele recepten: in ‘t groen, met tomaten, gebakken met kampernoelies… Onze tip: in restaurant Elvira word je met dagverse ingrediënten verwend in een legendarisch gebouw aan de oever van het Donkmeer.

Nog méér voor de lekkerbekken

Vanaf 9u riskeer je dat je neus je in de richting van vers gebakken ontbijtkoeken en krakende pistolets drijft. In Koffiehuis De Waterkant kan je met zicht op het Donkmeer even genieten van een knabbel en babbel in huiselijke sfeer. 

Ook een huisgemaakte pannenkoek of ambachtelijk ijsje vind je hier op de (zeer democratische) prijskaart. De wandelroutes en tips krijg je er gratis bij.     

Niewdonk Berlare.jpg
Zwemvijver provinciaal recreatiedomein Nieuwdonk

Smullen en genieten

Het Donkmeer is gelegen in een eeuwenoude Vlaamse Vallei, waaraan Brasserie De Zonnevallei in recreatiedomein Nieuwdonk z’n naam ontleende. Je kan hier het hele jaar door je smaakpapillen laten werken met één van hun originele gerechtjes, shared plates of onweerstaanbare desserts. Vanop hun gezellige terras kan je in alle rust de acrobatische talenten van je kinderen in de speeltuin bewonderen.

Klinkt goed? Kom langs!

Wil je ook deze gezellige tocht afleggen, samen met vrienden of familie? Kom dan het mooie Donkmeer in al zijn pracht ontdekken. 

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Donkmeer wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Donkmeer Berlare.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Donkmeer wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Donklaan
9290 Berlare
Length
5,0 km
Time
1u
Terrain
60% Verhard
Actions
Bekijk deze route