Fort Liezele

Erfgoed
Fort Liezele

Je komt ogen te kort bij een bezoek aan ’t fort

Liezele
Straat + huisnummer
Fortbaan 2
2870 Liezele
E-mail
Link

Beleef de boeiende geschiedenis van een écht fort, dat omringd wordt door een weidse slotgracht én een fantastisch landschapspark. Spelen, fietsen en wandelen? Je doet het hier allemaal. Maar ook binnenin valt er heel wat te ontdekken. 

Verken de indrukwekkende gangen en vertrekken van dit beschermde monument. Eet achteraf een hapje in het Fortcafé. En als je écht geen genoeg krijgt van geschiedkundige pareltjes zoals deze, kan je in de omgeving nog enkele andere militaire bouwsels bezoeken. Klaar? Voorwaarts, mars!
 

Memorie van de historie

Fort Liezele in Puurs was jarenlang een belangrijk patserfort, dat een essentiële schakel vormde in de verdediging van Antwerpen. De stad was dan ook jarenlang de veilige zone voor de regering, waar ze zich veilig kon terugtrekken als de vijand zou binnenvallen. De fortengordel rond de stad moest in dat geval de vijand vertragen, zodat de regering versterking van buitenaf kon afwachten. 

Het fort werd opgetrokken in 1908. Op dat moment begon de oorlogstrom al luider te klinken, waardoor de bouw in een stroomversnelling geraakte. Gelukkig geraakt het gebouw nét afgewerkt voor de Duitsers België binnenvallen en de Groote Oorlog een feit is. 

Grote sporen van de Groote Oorlog

Vanaf dan wordt er drastisch opgetreden. Liezele wordt platgebrand om een vrij zicht te houden op de omgeving. Albert I moet in allerijl z’n troepen wegleiden uit Antwerpen en trekt ze terug achter de IJzer. Het fort moet zich noodgedwongen overgeven en valt in handen van de vijand. 

De bezetting door de Duitsers laat diepe sporen na in de regio. Soms zichtbaar, altijd aanwezig. De troepen trokken een spoor van vernieling, er werd hard gevochten en de dorpen in de buurt kregen het zwaar te verduren. In de Tweede Wereldoorlog wordt er niet gevochten in de buurt, maar vormt het fort een depot voor de Duitsers. Na 1945 wordt het ingericht als museum.

Op ontdekking in Fort Liezele – ook mét de kids!

Wil je het fort ontdekken met de hele familie? Goed plan! De kindvriendelijke rondleiding vertelt de verhalen van het fort op kindermaat. Je kan in het landschapspark rondom het fort ravotten naar hartenlust. De natuur is er prachtig, zeker wanneer het fort je op de achtergrond gezelschap houdt.

Ga achteraf de batterijen opladen in Fortcafé De Batterie, dat huis houdt in de oude machinekamer. Je hebt er een prachtig zicht op de slotgracht en kan er lekker eten, drinken en ontspannen. Perfect om even weer op adem te komen – voor je weer gaat spelen in de mooie natuur rond het fort!

Tip: hou je ogen open. Misschien herken je wel decors uit films zoals De Hel van Tanger, of tv-reeksen zoals De Smaak van De Keyser en In Vlaamse Velden! Die werden hier namelijk deels opgenomen.

Krijg je er geen genoeg van? Forten in de buurt

Wist je dat er bij de aanleg van de fortengordels rond Antwerpen een gouden regel was? In principe vind je een fort om de 5 kilometer, met daartussen een schans. Dat waren kleinere versterkingen zonder garnizoen. Je vindt er bijvoorbeeld eentje in Puurs – de Schans van Puurs. Deze vesting was militair domein tot in 1954, maar is nu een supertoffe speeltuin mét cafetaria. Ga er wat wandelen en fietsen. En puf achteraf uit bij een drankje en een hapje.

Even verderop vind je ook het Fort van Bornem, een oase van rust. Het fort is helemaal gericht op verblijfsrecreatie: je kan er heerlijk wandelen, fietsen en vissen, het fort zelf is niet toegankelijk. Wist je trouwens dat de twee forten deel uitmaken van de beschermingszone voor vleermuizen? Honderden vleermuizen vinden hier hun thuis. Maar geen nood, ze vliegen je niet in de haren!

Verken Fort Liezele

Inspiratie nodig voor een interessant én leuk dagje uit? Kom Fort Liezele in Puurs ontdekken en maak meteen een uitstapje in de omgeving!