Provinciaal recreatiedomein De Schorre

Natuur en water
Provinciaal recreatiedomein De Schorre

Water, natuur én avontuur op één geweldig domein

Boom
Straat + huisnummer
Schommelei 1
2850 Boom
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 880 76 00
Link

Lang geleden, toen de steenbakkerijnijverheid het gebied langs de Rupel inpalmde voor de fabricatie van dakpannen en bakstenen, lag er op deze plek een diepe kleiput. Daaruit werd klei gewonnen, die in de ateliers langs de rivier werd omgetoverd tot steenproducten die wereldwijd gegeerd waren. Die tijd ligt achter ons. De steenbakkerijen zijn verdwenen, de kleiputten hadden geen functie meer. 

Indrukwekkende transformatie

Dus: wat doé je dan met zo’n landschap dat gekenmerkt wordt door ruwe natuur en diepe kuilen? Het beste antwoord vind je in Boom. Daar ligt namelijk De Schorre, een recreatiedomein dat zich omvormde van industrieel landschap naar een groene long vol avontuur, water en natuur. 

Er valt ontzettend veel te beleven op dit domein, maar het gebied zélf is ook al een beleving op zich. Het is een geweldige mix van natuur, cultuur en sport. Naast tal van buitenactiviteiten word je ook uitgedaagd in de avonturentoren, waar het touwenparcours en de klimmuur je vast rillingen van spanning bezorgen.

One World Brug in De Schorre
One World Brug in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

Waar Tomorrowland thuis is

Je kent de unieke indeling van dit domein misschien wel van je bezoek aan Tomorrowland. Het glooiende gebied met zijn aantrekkelijke waterplassen gaat plots over in een steile heuvel: de rand van de vroegere kleiput. 

Als je daar bovenop staat, kan je zien dat de natuur hier best indrukwekkend is. Je kan leuke wandelpaden volgen doorheen de bossen, er is zelfs een blotevoetenpad aangelegd en je wordt regelmatig verrast door indrukwekkende kunst of uitdagende activiteiten.

preview__D4_0241.jpg

Opgelet: trollenalarm!

Ben je de natuur op provinciaal recreatiedomein De Schorre aan het ontdekken? Schrik dan niet als je in het gras of in de bossen de imposante trollen tegen het lijf loopt. Kunstenaar Thomas Dambo mengde namelijk magie en mythologie met natuurlijke materialen. En toverde 7 Scandinavische trollen tevoorschijn die voortaan De Schorre onveilig maken.

Je vindt ze in het Magisch Trollenbos. En je kan ze niet missen: ze zijn tussen de 4 en de 18 meter hoog! Elke trol werd vervaardigd met takken, omvergevallen bomen en gerecycleerde materialen. Een uitgestippelde wandeling is er niét. Je zal dus zelf actief op speurtocht moeten gaan in de bossen van het recreatiedomein! Deze plattegrond van De Schorre helpt je alvast op weg. 

preview_90a75e60b1e64295937454892263e3686aa65b5d81184c2b924eb6959cfc111827c95f77d7e5472291732be1fc20fe62.jpg

Water, water, water

Wat ook opvalt tijdens je bezoek aan het domein: de overvloedige aanwezigheid van waterplassen. Tal van oude kleiputten zijn vandaag charmante poelen. Over de grootste vijvers loopt zelfs de One World-brug, een ontwerp van Arne Quinze met in het midden een groots kunstwerk ter ere van Tomorrowland.

Op al dat water kan jij je natuurlijk ook flink uitleven. Spring de waterfiets in met het hele gezin en peddel ontspannen naar de overkant. Zet je op je stoeltje en ga een dagje vissen. Of – als het iets actiever mag – neem deel aan een spannende wedstrijd kajakpolo: fun gegarandeerd!

Een andere kant van het water wordt belicht in Steenschuit de Clothilde. Dat focust op het belang van de scheepswerven die in dienst stonden van de vroegere steenbakkerijnijverheid. Je vindt het op een steenworp van het provinciaal domein!

preview_Myriam+en+Werner+op+Baksteen+route.jpg

Liever actiever

Een bezoekje aan provinciaal recreatiedomein De Schorre kan je gebruiken om zalig te ontspannen: wandelen en fietsen in de buurt zijn een absolute aanrader. Maar je kan je grenzen natuurlijk ook verleggen. Wandel de blotevoetenwandeling af, beleef schrikbarende uitdagingen in de avonturentoren of test jezelf op het mountainbikeparcours.

Nog mogelijk op dit mooie domein: mountainboarden, parapenten, deltavliegen, gevechtssporten en tal van andere leuke activiteiten zoals een potje minigolf. Zin om ook de wijdere omgeving te verkennen? Dan vind je het infokantoor van Toerisme Rupelstreek wat verderop in Boom.

preview_f0f021ef0297467b91a60fabe48f3640707158dcedb84bb1ada6c2e447c9801af051bdbad1d8493db7d1a3a584f6fa50.jpg

En dan nu: uitpuffen

Of je nu terugkomt van een zalige wandeling, een lekker fietstochtje of een intensieve sportsessie: je hebt het verdient om even uit te blazen. Dat kan, tijdens een bezoekje aan De Velodroom. Dat museum is volledig gericht op de wielersport, haar lokale helden én de plaatselijke familie die velodromen bouwde over heel Europa. Daarna zak je af naar de Musette of naar restaurant 't Steencaycken aan de Rupeldijk.

Bezoek provinciaal recreatiedomein De Schorre

De Schorre is makkelijk bereikbaar én er is voldoende parking voorzien. Ga dus zeker eens langs voor een dagje pret met het hele gezin!