Blaasveldbroek

Natuur en water
Blaasveldbroek

Op beversafari in het Broek? Klinkt geweldig!

Willebroek
Straat + huisnummer
Broekstraat
2830 Willebroek

Een natuurgebied waar je een heuse beversafari kan maken, kan picknicken op een otter- en bevereiland, geweldig kan ravotten in een speelzone én een avontuurlijk boomstammenparcours kan afleggen? Dat klinkt als een heerlijk dagje uit in de natuur – en dat is precies wat jij mag verwachten van een bezoekje aan Blaasveldbroek. Of, korter en in de volksmond: het Broek.

Dit 160 hectare grote domein is een trekpleister voor iedereen die houdt van natuur en sport. Je treft hier dan ook tal van joggers, wandelaars en vissers aan. Die laatste groep houdt zich op rond de vele vijvers die je tussen de begroeiing vindt.

Bevereiland in Blaasveldbroek in Willebroek
Blaasveldbroek in Willebroek

Oh, zit dat zo?

Lang geleden was het Blaasveldbroek een ondoordringbaar gebied. Hier heerste de natuur én het water van de Rupel, dat bij overstromingen het Broek binnen kolkte. Een kleine 1.000 jaar geleden had de bevolking daar schoon genoeg van. Tussen 1100 en 1300 werd het gebied ingedijkt. Daarna werd het intensief gebruikt voor de ontginning van turf. Tot op vandaag zie je daar de sporen van, in de vijvers die over het gebied verspreid liggen.

De beroemde Union Allumettière luciferfabriek plantte hier ooit een populierenbos aan, waardoor het Broek z’n karaktervolle uitstraling van open landschap kwijt geraakte. Dankzij de nodige inspanningen is het tij echter gekeerd. Nu bestaat het uit broekbossen, hooilanden en rietvelden. Kom je langs? Trek dan zeker goeie wandelschoenen of laarzen aan. Het Broek is een vochtig gebied met drassige ondergrond.

Beversafari in Blaasveldbroek in Willebroek
Blaasveldbroek in Willebroek

Blaasveldbroek met de kids

Je las het al in de inleiding: dit natuurgebied heeft heel wat in petto voor de kleinsten onder ons. Er zijn verschillende speelzones ingericht waarin het kleine geweld al z’n energie kwijt kan. Op het otter- en bevereiland spelen ze op de zandspeelberg, pompen ze water uit de grond op of zoeken ze takken om een echte beverdam te bouwen.

Houden ze van klauteren en klimmen? Dan moéten ze een keertje het avontuurlijke boomstammenparcours uitproberen. Houden ze het liever wat rustig, dan leg je jouw dekentje neer op het otter- en bevereiland. Dé plek voor een deugddoende picknick in Blaasveldbroek.

preview_f44104e13b4c4fda8a3ffa0c83cb5c95eedb623667ea4d3ab4276cf71ac17d498f4dbfb9d2464c82abfce801505433f8.jpg

Spring binnen in het onthaalcentrum

Onthaalcentrum Scheyvaertshof is de perfecte plek om je ontdekkingstocht door het Broek aan te vatten. Het ligt centraal in het Blaasveldbroek en biedt je meer informatie over het gebied. Je kan er bovendien ook een sanitaire stop maken, binnen picknicken als het weer iets te Belgisch is én de otter en bever ontmoeten. 

Wil je op tocht met een ervaren natuurgids, zodat je geen enkel detail over het hoofd ziet? Ook dat kan, want geleide wandelingen met natuurgidsen starten aan het onthaalcentrum. Wel even aanvragen via natuurgidsenbroekgebieden@gmail.com.

preview_Blaasveld+Broek+2.jpg

Land, water, lucht: beestjes?

Zoals het een blakend gezond natuurgebied betaamt, krioelt het hier ook van het leven. Dankzij de vochtige omgeving, vele vijvers en drassige ondergrond voelen watervogels zich hier bijzonder goed thuis. Zo kan je de fuut, meerkoet, waterhoen en tal van verschillende eenden bewonderen in hun natuurlijke habitat. Als je naar boven kijkt, zie je vast nog een wielewaal, blauwborst of ijsvogel over vliegen.

preview_e063b4fedaa740b9bc9686685e54f74db1a1947b51cf471ea343eec2324b7e646adc421d5562414a9546b1c919f39b43.jpg

Bezoek Blaasveldbroek! 

Blaasveldbroek is een zalige plek, waar je urenlang kan genieten met het hele gezin. Je kan er uren wandelen, spelen en ontdekken. Ga op beversafari, daag je kids uit op het bomenparcours of ga heerlijk picknicken – binnen én buiten. Tot binnenkort, in het Broek in Willebroek!