Streeklekkers

Geproefd en goedgekeurd! Een greep uit onze streekspecialiteiten.

paling in't groen

Paling

Donkmeer berLare, Schoonaarde, Klein-Brabant,  Hamme, Temse

Dender, Schelde en Rupel waren in het verleden rijke viswaters. De vis vond vlot zijn weg naar de lokale keuken en elke hobby- of beroepskok ontwikkelde zijn eigen palingspecialiteit. Er is paling in't groen, gebakken, Provençaals, op z'n Mariekerks, ... In Klein-Brabant is Mariekerke het centrum van de visverwerking, in heel Vlaanderen gekend voor het jaarlijkse Palingfestival en de Vis- en Folkloredagen.

> Bezoek het Palingfestival

asperges calfort puurs klein-brabant

Asperges de calfort

puurs en kalfort

De fijne Kalfortse asperge heeft een lange geschiedenis. Dit 'witte goud' was ooit het neusje van de zalm voor de Franstalige elite. Nu staat deze delicatesse op de kaart van talloze horecazaken in Klein-Brabant (Bornem, Puurs, Sint-Amands). Deze edele groente kent een kort, maar krachtig seizoen (half april tot 24 juni).

> Ontdek de Aspergeroute

Witkap bier Ninove

FIER OP ONS BIER

Scheldeland heeft een rijke biercultuur en telt heel wat brouwerijen. Je zou haast geloven dat elk dorp zijn eigen bier brouwt. Je drinkt er ééntje gezellig in de denderende steden Ninove, Aalst en Dendermonde; ergens op een fijn terras met prachtig zicht op een van de rivieren of languit in het gras aan de waterkant. Schol. En gezondheid!

Een overzichtje van de biertjes in Scheldeland: Tripel Karmeliet en Pauwel Kwak, Malheur, Ondineke, Kwibus, Delirium Tremens, Witkap Pater, Duvel, Lam Gods, Abdijbier Dendermonde, Vicaris.

Aalst Vlaaien

AALSTERSE VLAAIEN

AALST

Aalsterse Vlaaien zijn sinds lang een populair kermisdessert. Melk, suiker, foelie, eieren, kandijsiroop, kaneel en mastellen vormen samen dit heerlijke gebak. De Aalsterse Vlaai is een erkend Vlaams streekproduct. De 5 erkende vlaaienbakkers pakken uit met deze eeuwensoude, donkerbruine lekkernij.

> Aalsterse Vlaaien

Ganda Ham Destelbergen

Ham ham ham

Destelbergen en Buggenhout

De fameuze Gandaham wordt in Destelbergen gemaakt. De smaak, de kleur en het aromo zijn het resultraat van een natuurlijk rijpingsproces dat meer dan negen maanden duurt. In Buggenhout dankt de gedroogde Superanoham van Grega zijn fijne smaak onder meer aan het rijpingsproces dat maar liefst twaalf maanden in beslag neemt.

> Gandaham en > Superanoham

Dendermonde kop

Dendermonds kopvlees

DENDERMONDE

De onbetwiste specialiteit van de Ros Beiaardstad. Wordt gemaakt van buikspek en sappig vlees uit de runds- en varkenskop. Deze delicatesse laat zich het best genieten op een stukje bruin brood bedekt met een dun laagje straffe mosterd. Te verkijgen bij de meeste Dendermondse slagers.

> Dendermondse Kop

Hamme mosterd

Hamse mosterd

Hamme

Een gesmaakt streekproduct is de bruine graanmosterd van mosterdfabriek Vernimmen-De Lelie. Deze scherpe mosterd op basis van een oud recept uit 1840 werd vroeger bereid met zwarte en bruine mosterdzaden, die in de streek zelf werden geteeld. Nu worden de zaden aangevoerd vanuit Canada, India en Hongarije. De productie gebeurt aan de vernieuwde site rond de molen 'De Grote Napoleon'.

> Artisanale graanmosterd van Vernimmen-De Lelie