Kunst, water en prachtige natuur. Welkom in Vlassenbroek

Natuur en water
Kunst, water en prachtige natuur. Welkom in Vlassenbroek
Dendermonde
Straat + huisnummer
Vlassenbroek
9200 Dendermonde
E-mail
Telefoonnummer
052213956
Link

Het Sigmaplan heeft in deze regio wonderlijke landschappen gecreëerd. En in de groene Scheldekronkels vlakbij het schilderachtige dorpje Vlassenbroek zal dat niet anders zijn. Vandaag ligt hier nog de Vlassenbroekse polder, een divers landschap met een rijke begroeiing. Maar op dit moment wordt hier een nieuwe ringdijk aangelegd die de huizen en dorpen in de buurt moet behoeden voor overstromingen.

Binnen afzienbare tijd zal het water ook hier haar rechtmatige plek weer opeisen en de natuur verrijken. Maar even terug naar vandaag… Hier kijk je je de ogen uit: rustgevende waterplassen, malse graslandschappen en een rijke vogelpopulatie maken hier de dienst uit. Meer dan 300 hectare aan poldergebied vol kreken, zoetwatersloten en moerassen. En jij? Jij geniet…

Het lied van de zangvogels

De Vlassenbroekse polder is verrassend verscheiden op het gebied van fauna en flora. De zangvogels die hier over de graslanden sjezen – de blauwborst, bijvoorbeeld – luisteren het landschap op met hun prachtige liedjes.

Door slim natuurbeheer toe te passen, probeert Natuurpunt hier een afwisselend landschap te creëren, waarin elzenbossen, bomenrijen, plassen en graslanden langs elkaar te vinden zijn. Maar dankzij de Sigmawerken, zal het gebied toch ingrijpend veranderen. Momenteel wordt er volop gebouwd aan de basisinfrastructuur. Vanaf 2025 - 2026 kan je er genieten van extra veel natuur.

Kopie van horizontale foto nieuwe websites- vlassenbroek.jpg

Een vooruitblik: wat met de polder?

De compartimenteringsdijk die het gebied vandaag al doormidden snijdt, zal een grote impact hebben om de natuur. Maar vooral: een verbetering. De nieuwe natuurinrichting schept ook kansen voor mens, natuur en dier. Binnenkort bewonder je hier het landschap vanop vernieuwde panoramapunten.

Het resultaat van dit gecontroleerde overstromingsgebied, dat zal hier en daar nog even op zich laten wachten. Getijdennatuur ontwikkelt zich immers altijd traag. Toch zal je hier twee verschillende types riviernatuur kunnen komen beleven, vanop het kersvers aangelegde jaagpad langs het water.

Kopie van horizontale foto nieuwe websites - ateljeeken.jpg

Schilderachtig Vlassenbroek

De Vlassenbroekse polder dankt zijn naam uiteraard aan het dorpje Vlassenbroek, dat in de schoot van Dendermonde ligt. Het dorpje ligt verscholen in een meander van de Schelde en ontvangt jaarlijks duizenden wandelaars, fietsers en levensgenieters. Het gotische Sint-Gertrudiskerkje, dat je vanop de Scheldeoever kan zien uittorenen boven het landschap, is een iconische blikvanger. In juli en augustus is het elke zondag vrij toegankelijk.

Wist je dat Vlassenbroek ook een bijzonder creatief dorpje is? Dit kunstenaarsdorpje heeft een magnetische aantrekkingskracht op iedereen die houdt van kunst en schoonheid. In deze straatjes ontdek je een rijk aanbod aan werken van beeldhouwers en kunstschilders. Daar moet de pittoreske omgeving voor iets tussen zitten. De perfecte plek om even in te verdwalen, dus.

Restaurant De Kleine Notelaer in Vlassenbroek
Restaurant De Kleine Notelaar

Wandelen maar!

Als je klaar bent om de Vlassenbroekse polder tot in de kleinste uithoekjes te verkennen, bestel dan je fietsgids Scheldevallei of wandelnetwerkkaart In het land van Stille Waters. Hierin vind je meer dan 270 kilometer aan wandelpaden, duidelijk aangeduid langsheen het traject. 

Voel je een hongertje opkomen tijdens je tocht? Dan kan je in Vlassenbroek eens binnenspringen bij Huize Geertrui of bij De Kleine Notelaer – een heerlijk gezellige pleisterplek. Hier smul je van de lekkerste boterhammen uit de oven, bereid door barman Eli volgens geheim recept. Moét je geproefd hebben!