De Oudbroek-Schellandpolder: beschermende en rustgevende natuur

Natuur en water
De Oudbroek-Schellandpolder: beschermende en rustgevende natuur

Sssst... hier rijpt de natuur!

Bornem
Straat + huisnummer
Notelaerdreef
2880 Bornem

De Oudbroekpolder en de Schellandpolder zijn gelegen op een steenworp van waar de Rupel, het Zeekanaal en de Schelde elkaar ontmoeten. Hier in Bornem, waar Rupelmonde aan de overkant van de stroom ligt te schitteren, worden twee nieuwe overstromingsgebieden gecreëerd. 

Die enkele malen per jaar dat het Scheldewater uit z’n bekken stroomt door stormtij, vindt het hier een veilige uitweg. Zo blijven de achterliggende woonkernen beschermd tegen mogelijke overstromingen. Die werken kaderen in het Sigmaplan, dat langs de volledige Scheldeoevers opvangbekkens voor water creëert – en zo het land vrijwaart van ernstige overstromingen en wateroverlast.

4.jpg

Met de voeten het water in

Nu zie je hier nog populierenbossen, die eenzijdig het landschap bepalen. Maar die worden volop vervangen door bomensoorten zoals elzen en wilgen. Dat zijn soorten die graag met hun wortels in het water staan. 

En aan water is er hier geen gebrek. Beide polders bieden namelijk een breed pallet aan kreekjes, waterpartijen en waterlopen. Kortom, de Oudbroek-Schellandpolder is natte natuur waar je uren in kan verpozen.
 

stiltegebied2.jpg

Stap eens een vliegende geit op

In dit gebied heeft de Schelde veel te bieden. Zo kan je met het veer de oversteek maken naar de linkeroever. Het veerpont Rupelmonde-Wintam – in de volksmond ook wel De Vliegende Geit genoemd, vertrekt aan deze kant aan De Groenendijk. Er werden nieuwe steigers geplaatst, zodat je comfortabel kan in- en uitstappen. Het veer vaart je naar de overzijde van april tot september. 

Veilig teruggekeerd met De Vliegende Geit? Dan heb je misschien honger gekregen – en dat komt goed uit. Waar het pont aanmeert, vind je namelijk ook restaurant De Groenendijk. Dit gezellige restaurantje staat bekend om zijn uitstekende palinggerechten, een typisch Scheldelands streekproduct. An en Jef verwelkomen je met de glimlach. Een aanrader!
 

kasteel.jpg

Leuk in de buurt

Wil je de omgeving nog wat verkennen na die deugddoende maaltijd, dan kan je het Kasteel d’Ursel bezoeken – ’t ligt niet ver. Hier is er altijd wat aan de gang. Van leuke tentoonstellingen tot magische winterhappenings en verrassende zomerzoektochten. Het kasteel is eigendom van de provincie Antwerpen, nadat het eeuwenlang werd gebruikt als buitenverblijf door de adellijke familie d’Ursel. Rond het kasteel ligt een indrukwekkend park dat je vrij kan bezoeken.

Ook het paviljoen De Notelaer, even verderop, werd gebouwd door de familie d’Ursel. Sinds Toerisme Vlaanderen eigenaar werd, groeide het monument uit tot een trefplek voor activiteiten rond erfgoed, kunst, cultuur, natuur en poëzie. Ontdek wat er vandaag te doen is via de website.

Stiltegebied.jpg

Het volume gaat helemaal dicht in Stiltegebied Hingene

Wat je in Hingene ook vindt: een stiltegebied. Kilometers aan wandelpad waar je eventjes – weg van de bewoonde wereld en de drukte van alledag – tot jezelf kan komen. Een plek om te vertragen, stress te verlagen. Een plek vol wondermooie natuur, vogelgeluiden en het geruis van de bomen als enige compagnon tijdens de route . 

Kortom, een stiltegebied zoals dat hoort te zijn: sereen, kalmerend, vol natuurlijke pracht en praal. Het ideale antibioticum tegen alle druktekwalen van onze tijd.

En dan nu: aan tafel!

Wil je de dag afsluiten met een lekker dinertje? Dan heb je genoeg keuze in de buurt. Rij naar Hingene en stap De Messinc binnen. Dit gezellige eet- en praatcafé heeft niet alleen alle dranken in huis die je nodig hebt om een fijne wandeling door te spoelen. Ook de menukaart kan bekoren. Je kan niet alleen van de kaart bestellen, er zijn ook terugkerende buffetten met ribbekes én scampi’s à volonté. Hier ga je niet met honger naar buiten!

Niet ver van het kasteel d’Ursel vind je dan weer estaminet In d’Oude Poort. Een geweldige plaats om samen met de kinderen te genieten van een lekkere maaltijd of een fris drankje. Het ruime terras, de gezellige inrichting, het sfeervolle restaurant… Hier zit je meteen op je gemakje. Tapas, een smakelijke lasagne of een stevige steak? Het keukenteam bereidt het kraakvers én boordevol smaak.

Samen de polders in

Klaar voor je bezoekje aan de Oudbroek-Schellandpolder? Verken het gebied te voet of met de fiets via de wandelnetwerkkaart Stille Waters of de fietsgids Overstromen