Het Lippenbroek in Hamme: Overdonderend mooie natuur

Natuur en water
Het Lippenbroek in Hamme: Overdonderend mooie natuur

Wandel door het eerste natuurlijke waterzuiveringssysteem ter wereld

Hamme
Straat + huisnummer
Driegoten
9220 Hamme

Het Lippenbroek in Hamme is een wonder van de wetenschap – maar minstens evenveel van de natuur. Dit tien hectare grote gebied is een testgebied voor het Sigmaplan, dat gecontroleerd overstromingsgebied creëert rond de rivier Schelde.

Dit natuurgebied barst van het leven en krioelt van de planten, vogels en vissen. Het lokale ecosysteem werkt zelfs als een natuurlijk waterzuiveringssysteem. Een unicum in de wereld, dat de aandacht trekt van tal van bezoekers uit binnen- en buitenland. 
 

Kopie van Website_SL_liggende foto - Luchtfoto.jpg

Rond het Lippenbroek

Let wel: het Lippenbroek zélf kan je niet ontdekken – daar zijn mensen jammer genoeg niet welkom zodat ze de pure natuur én het wetenschappelijk onderzoek niet doorkruisen. Maar in de directe omgeving kan je naar hartenlust fietsen, wandelen, dieren kijken, uitwaaien, gedachten verzetten en zoveel meer. 

Wil je wat bijleren over dit gebied en de natuur? Stap dan het leerpad af, dat speciaal ontworpen werd om bezoekers te informeren over de prachtige getijdennatuur. Je vindt het leerpad op de dijk rond het Lippenbroek. 
 

Website_SL_liggende foto.jpg

Het schouwspel van eb en vloed

Als je écht een prachtig schouwspel wilt meemaken, check dan de getijdentabel online. Zo weet je wanneer bij vloed het water door de sluis het gebied binnenstroomt. Vanop de dijk heb je dan een prachtig zicht op het overstromende landschap. Dit stukje van het hele wandel- en fietsnetwerk dat zich over deze streek uitstrekt, is trouwens uitstekend toegankelijk met rolstoelen en kinderwagens.

Over die sluis gesproken: wist je dat in dit landschap de getijden worden nagebootst door middel van een ingenieus sluizensysteem? Elke dag stroomt er een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Dat zorgt voor een weelderige natuur, waardoor bewezen word dat natuurbeheer én beveiliging tegen overstromingen wel mooi hand in hand kunnen gaan.

Kopie van Website_SL_liggende foto - Driegoten.jpg

Zet de hele regio maar op je to-do-lijst!

Nu je toch in de buurt bent, verken zeker ook het omliggende landschap. Want er zijn in deze regio pareltjes te ontdekken. Zo kan je met het veerpont ter hoogte van Driegoten  – niet ver van het Lippenbroek – de Schelde oversteken, richting Weert. Via de wandelknooppunten kan je dan weer op je gemak de ruimere omgeving verkennen. 

B&B La Corderie in Hamme
B&B La Corderie in Hamme

Romantisch met z'n tweetjes

Aaah, ontspannen met z’n tweetjes… Daarvoor zit je in Scheldeland écht goed. Na je bezoek aan het Lippenbroek trekken jullie je heerlijk terug in een statige herenhuis-B&B (La Corderie in Hamme). Logeren in de buurt van het Lippenbroek, da’s nu eenmaal puur genieten.

Gezellig dineren doe je zonder twijfel in het Scheldeoord, met het meest indrukwekkende zicht over de Schelde dat je ooit hebt gezien. Heerlijk romantisch – en ontzettend lekker. In taverne Drie Goten, iets verderop, is er altijd wel iets te beleven. Ook hier speelt het uitzicht op de Schelde een fenomenale rol én is de keuken voortreffelijk. Wil je hier een feest of zakenevent organiseren? Dan vind je hier de gedroomde feestzaal.