Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

Erfgoed
Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

In het kielzog van een roemrijke industrie

Baasrode
Straat + huisnummer
Sint-Ursmarusstraat 137
9200 Baasrode
E-mail
Telefoonnummer
0032 52 33 35 00
Link

De Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode is een van de mooiste in z’n soort. Deze industrieel-archeologische trekpleister getuigt over de opkomst en neergang van de scheepswerven langsheen de Schelde. Wat ooit een bloeiende industrie was, deemsterde weg door de schaalvergroting. Toch leeft ook vandaag dit industriële erfgoed nog volop. 

De scheepswerven zijn beschermd erfgoed. Ze zijn in handen van de Provincie Oost-Vlaanderen, die er een boeiende trekpleister van maakt. De site wordt volledig heropgewaardeerd en combineert wat eigenlijk ooit drie werven waren: de werf van Damme, de werf Van Praet en de werf De Toekomst. 

Scheepswerven Baasrodee
Loods van de scheepswerf Van Damme
Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode
Constructiewerkhuis van Van Praet-Dansaert

De oudste bewaarde scheepswerf van het land

Hier wandel je doorheen 3 hectare herinneringen aan een ooit bloeiende industrie. De laatste werf sloot in 1986 zijn deuren. Tot op vandaag is dit dé locatie waar scheepvaartliefhebbers hun hartje ophalen. Het is dan ook je bezoekje meer dan waard.

Deze voormalige scheepswerf is de best bewaarde Vlaamse scheepswerf. Je kan er het volledige pakket bewonderen: droogdokken,  burelen en loodsen. In de toekomst zal je hier ook de werkhuizen kunnen bewonderen. Hier bruiste het ooit van de activiteit en gleden indrukwekkende schepen het Scheldewater in. Daarvan getuigen onder meer het gedetailleerde archief en de uitgebreide bibliotheek.

Scheepswerven Baasrode1.jpg
Salon van het voormalige huis van scheepsbouwer Emiel Van Damme

Een meesterlijke herenwoning

De herenwoning is het voormalige huis van de scheepsbouwer Emiel Van Damme. Het grote salon aan de straatkant – het Koninklijke Salon – toont je muur- en plafondschilderingen van Venetiaanse kunstenaars. De schilderingen werden aangebracht om de tewaterlating van koopvaardijschip Léopold Ier te vieren. Het hele gebouw ademt grandeur uit en herinnert aan gouden tijden. 

Lauranda Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode
Droogdok Van Praet-Dansaert
botter Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode
Palingbotter Rosalie

Bewonder authentieke schepen

Wist je trouwens dat je op de site ook twee historische schepen kan bezichtigen? De Lauranda uit 1928 is een niet-gemotoriseerde spits die hier werd gebouwd. De ALYV, hier geconstrueerd in 1932, beschikt wel over een motor.

Beide schepen zijn in uitstekende staat en geven een unieke inkijk in het vakmanschap van de schepenbouwers uit de regio.

Word zelf (een soort van) scheepsbouwer!

Wil je zelf aan de slag als scheepsbouwer? Dan moeten we je teleurstellen: vandaag zijn de grote scheepswerven in Vlaanderen allemaal gesloten. Het ambacht van de scheepsbouw laten we echter niet verloren gaan: de vzw Scheepvaartmuseum bouwt hier een echte palingbotter. Maar gelukkig kan je het ook kleiner zien. Zo huist de gerenommeerde School voor Scheepsmodelbouw vzw ook op deze site. Daar leer je accurate modellen bouwen van de schepen die hier ooit van stapel liepen. 

De komende jaren zal deze erfgoedsite nog stevig van uitstraling veranderen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen gepland door de Provincie in samenwerking met  het stadsbestuur van Dendermonde en de 2 vzw’s. Zo blijft de site in beweging en krijgt dit unieke stukje erfgoed de aandacht die het verdient.

Bezoek de erfgoedsite

Wil je de erfgoedsite zelf bezoeken? Dat kan perfect! Op de website van de erfgoedsite vind je alle informatie die je zoekt.