Museum Rupelklei

Erfgoed
Museum Rupelklei

Waar de steenbakkerijen weer tot leven komen

Rumst
Straat + huisnummer
Uitbreidingstraat 33
2840 Rumst
Link

Ga mee op pad doorheen de geschiedenis van de Rupelstreek, met haar rijke industrieverleden. De verhalen van de Terhagense schrijver Piet Van Aken zullen je leiden. In Museum Rupelklei in Terhagen (Rumst) wandel je zo doorheen de drukbevolkte steenbakkerijen – hét economische goudhaantje van de regio tot een flink eind in de jaren 1970. 

Deze plekken waren bruisende ateliers vol vakmanschap, waar wereldbefaamde bakstenen en dakpannen vervaardigd werden. De Boomse Pan is wereldwijd gekend, om maar te zeggen dat deze regio zijn stempel stevig op de geschiedenis drukte. Tijd om daar wat dieper in te duiken. Ga je mee?

Bezoek aan Museum Rupelklei.jpg

Oh, zit dat zo?

Je staat er niet bij stil wat er allemaal bij een baksteen of dakpan komt kijken. Als je dat wél even doet, ontdek je de fascinerende verhalen die erachter schuil gaan. Verhalen van bloeiende dorpsgemeenschappen, hardwerkende arbeiders en steenbakkerijen die draaien als een tierelier – allemaal onder het goedkeurend stromen van de Rupel. 

Het was immers op de oevers van die rivier dat de steenbakkerijen hun grote successen kenden. Tot op vandaag ligt de nalatenschap van deze geschiedenis versplinterd op de Rupeloevers. Verschillende oude ateliers werden omgevormd tot toeristische troeven en zijn vandaag te bezichtigen. Museum Rupelklei zoomt uit en vertelt het ruimere verhaal van de streek.

Rumst Museum Rupelklei.jpg

Gelegen in… een oude steenbakkerij

Het museum zelf is ook gelegen in een oude steenbakkerij, meer bepaald in de gebouwen van wat vroeger De Beuckelaer was. Dat is natuurlijk niet vreemd. Bovenop de dikke kleilagen die de aanzet gaven tot de opkomst van de industrie, ligt vandaag een uniek pareltje van een museum.

Museum Rupelklei zet de geschiedenis van de steenbakkerijen in het zonnetje en belicht de baksteenproductie van a tot z. Niet saai, maar aan de hand van een levensechte tentoonstelling, vol authentieke gereedschappen, meeslepende verhalen en prikkelende foto’s. Waar vroeger bakstenen gebakken werden, kan je dus vandaag getuige zijn van een oprecht toeristisch project.

Museum Rupelklei in Rumst.jpg

Miljoenen jaren te ontdekken!

De Rupelstreek barst van het industriële erfgoed. De bloeiende steenbakkerijen begonnen hun werkzaamheden echter niet zomaar uit het niets. De start van dat alles ligt inmiddels al 33 miljoen jaar achter ons, toen de kleilagen zich goed en wel vormden. Er zijn trouwens nog verschillende fossielen te bezichtigen die uit de klei werden gehaald – sommigen gaan terug tot de ijstijden.

Je volgt de boeiende geschiedenis vanaf de Romeinse nederzettingen rond het begin van de tijdrekening, helemaal tot op vandaag. Tegenwoordig zijn de steenbakkerijen geautomatiseerde staaltjes van technisch vernuft. Een schril contrast met hoe vroeger in deze regio de bakstenen werden gebakken: met de hand én dankzij het oeverloze engagement van de arbeiders in de ateliers.

Arbeidershuisjes EMABB
Fietsen Noeveren schoorsteen

De perfecte uitvalsbasis

Het verhaal van Museum Rupelklei stopt echter niet bij het buitenwandelen van het museum. De hele streek is immers een levende getuige van deze geschiedenis. Je kan de kleigroeven van de enige overgebleven steenfabriek bezoeken. Of even een tocht doen in De Schorre in Boom, het provinciale domein dat werd omgetoverd tot een groene oase – met daaronder: oude kleiwinningsputten die vandaag dienstdoen als schitterende vijvers.

Even verderop vind je Noeveren, nog een epicentrum van de steenbakkerij-industrie. Dit beschermde dorpsgezicht is een boeiende verzameling van typische arbeidershuisjes. Je vindt er bovendien ook musea waarin je machines en ovens kan bezichtigen. Een aanrader!

Boomse Pan Rupelklei.jpg

Bezoek Museum Rupelklei

Wil jij ook helemaal ondergedompeld worden in de levendige geschiedenis van de Rupelstreek én de steenbakkerijen? Ga dan snel ook eens kijken in Museum Rupelklei in Terhagen (Rumst).