Het Heemmuseum en Gilliot & Roelants Tegelmuseum

Erfgoed
Het Heemmuseum en Gilliot & Roelants Tegelmuseum

De abdij die barst van de geschiedenis

Hemiksem
Straat + huisnummer
Sint-Bernardusabdij 4
2620 Hemiksem
E-mail
Telefoonnummer
+32 (0)475 54 62 89
Link

In de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem ontdek je twee boeiende musea, die elk op hun eigen manier een verfrissend licht werpen op de geschiedenis van de Rupelstreek. Hier bezoek je namelijk zowel het Museum Heymissen als het Gilliot & Roelants Tegelmuseum, dat dieper ingaat op de rijke historie van de steenbakkerijen en keramiekindustrie die hier jarenlang hoogtij vierde. 

Ga mee op een interessante trip die je meeneemt van de prille start van de steenbakkerijen tot de veelzijdige producten die hier het levenslicht zagen tot de late jaren 1970. 

Sint-Bernardusabdij Hemiksem.jpg

Je wordt altijd blij van de Sint-Bernardusabdij

Een bezoekje brengen aan de statige abdij langs de Schelde is altijd een goed idee. Dit imposante bouwwerk werd opgericht door de cisterciënzers – in de 13de eeuw. Doorheen de jaren onderging het enkele veranderingen. Zo werden er in de 19de en 20ste eeuw militaire gebouwen opgetrokken rond de originele abdij. De abdij was eeuwenlang een trekpleister voor religieuze en culturele ontmoetingen. En groeide uit tot een van de rijkste abdijen in West-Europa. Vandaag is het de thuishaven van twee regionale musea, maar ook van het administratief centrum van de gemeente en de politiediensten. 

Wist je trouwens dat de cisterciënzers hier het zaadje plantten voor de later zo bloeiende steenbakkerijen? Het waren zij die de allereerste Paepesteen vervaardigden – vér terug, in 1244. 

Gilliot en Roelants Tegelmuseum Sint-Bernardusabdij.jpg

Op verkenning in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum

Wanneer je de twee benedenzalen van de rococovleugel binnenwandelt, stap je in een wereld van vakmanschap, keramiek en geschiedenis. Het Gilliot & Roelants Tegelmuseum brengt hulde aan de artisanale steenbakkerijen en keramiekateliers die eeuwenlang bloeiden in deze regio. Keramiekfabriek Gilliot was een naam als een klok, en Roelants was de naam van een van de meest toonaangevende keramiekontwerpers die de fabriek in huis had.

Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier kan verdwalen tussen prachtig ontworpen keramische panelen – waaronder die van Joseph Roelants zelf. Maar ook verrassende tegels, gietvormen, ontwerpen in aquarel, loonboeken en karakteristieke foto’s wisselen elkaar af in deze leerrijke expositie. Kortom, hier is niet alleen de omgeving en het interieur van de abdij de moeite waard om te bezichtigen. Een bezoekje aan het Gilliot & Roelants Tegelmuseum vertelt je alles over het roemrijke verleden van deze unieke keramiekfabriek.

Heemmuseum Heymissen
Zicht op de Sint-Bernardusabdij

Heemkundig Museum Heymissen

Even verderop in de abdij, op het gelijkvloers en de eerste verdieping van de noordelijke vleugel, word je terug gekatapulteerd in de tijd. Dit museum wordt onderhouden door de lokale heemkring Heymissen. Als je jezelf wilt onderdompelen in de heemkundige én industriële geschiedenis van de regio, dan ben je hier aan het juiste adres.

Wat je kan verwachten van deze plek? Een bijzonder verrassende mix van archeologische vondsten, een indrukwekkende maquette van de abdij, leuke objecten uit de wereld van drukkerijen en steenbakkerijen… Het eindigt maar niet. Als je grondige inzichten wilt krijgen in de verhalen van de regio, kan je niet om dit museum heen.

Tegelmuseum.jpg

Bezoek de Sint-Bernardusabdij, het Heemmusseum en het museum Gilliot & Roelants

Wil je zelf een uitstapje maken richting Hemiksem om het Heemmuseum en het Gilliot & Roelants Tegelmuseum te bezoeken? Zeker doen! Je krijgt de prachtige Sint-Bernardusabdij op de Scheldeoevers er zomaar gratis bij!