’t Geleeg

Erfgoed
’t Geleeg

Steengoed gebrachte verhalen uit de geschiedenis

Boom
Straat + huisnummer
Noeveren 196
2850 Boom
E-mail
Link

De steenbakkerijen die vroeger aan de oevers van de Rupel lagen, zijn inmiddels allemaal verdwenen. De bikkelharde concurrentie uit het buitenland deed deze ooit zo bloeiende industrie de das om. Jarenlang was de Rupelstreek het epicentrum van de baksteennijverheid. De Boomse Pan is nog altijd een begrip in de sector. 

Geleeg.jpg

De tweede adem van de streek

De impact van de teloorgang van de steenovens was gigantisch. De streek kreeg het zwaar te verduren, maar zocht én vond z’n tweede adem. Vandaag vormt de boeiende geschiedenis van de steenbakkerijen de vruchtbare grond voor de nieuwe troef van de Rupeldorpen: toerisme. 

In ’t Geleeg kan je urenland doorheen de geschiedenis van de baksteennijverheid wandelen. Je ontdekt meeslepende verhalen van arbeiders en inwoners van de Rupelstreek. En beleeft zelf hoe het leven hier in die tijd vorm kreeg.

't Geleeg in Boom luchtfoto.jpg

Steenbakkerij met talloze verhalen

Het steenbakkerijmuseum voor de Rupelstreek – ook gekend als ’t Geleeg – is ondergebracht in de vroegere gebouwen van Steenbakkerij Frateur. Die gaat terug tot in 1346 en is de enige site die nog in zijn totaliteit werd bewaard. 

Na een zorgvuldige restauratie zwaaide het museum zijn deuren open voor het publiek. Je ervaart het volledige productieproces van dakpannen en handsteen, zoals dat hier vroeger gebeurde. Van de klei die uit de putten in de streek werd opgedolven tot het maken, drogen en bakken van het eindproduct: ’t Geleeg brengt het boeiend en overzichtelijk in kaart.

preview_Koophandel_Boom2.jpg

Indrukwekkend erfgoed

Na een korte passage aan het onthaal trek je verder richting de droogloodsen – imposante gebouwen waar vroeger de stenen droog werden gemaakt. Even verderop kan je de authentieke klampoven en ringoven bezichtigen. 

Wanneer je verder wandelt via de typische werkmanswoningen die hier veelvuldig in het straatbeeld terugkomen, overschouw je het terrein van de steenbakkerij ten volle. De inplanting in het typische landschap zorgt voor een prachtig beeld – maar ook ietwat droevig. De industrie kerfde littekens in een gelukkig veerkrachtige streek. Vandaag kijkt men hier met trots terug op die periode, zonder de blik op de toekomst te verliezen.

Ringoven 't Geleeg
Rondleiding 't Geleeg

Veel te zien in de buurt

Je kan ’t Geleeg volledig op jezelf bezoeken, maar ook geleide rondleidingen behoren tot het aanbod. Het domein staat ook open voor evenementen, dus als je zelf iets wilt organiseren in de schaduw van de steenbakkerijgeschiedenis: één adres! 

Na je bezoekje aan ’t Geleeg kan je nog rustig ronddwalen in het dorp Boom. De esplanade langs de Rupel werd mooi vernieuwd en biedt je mooie vergezichten over het water. Bekijk zeker ook de gerenoveerde silo’s langs de waterkant. Vroeger een bruisend hart van industrie, vandaag een aanlokkelijk woonerf met appartementen en lofts die uitkijken over de Rupel.

Cafe de Koophandel Boom
Café de Koophandel in Boom

Afsluiten met een hapje en een drankje

Heb je dorst gekregen van al die verhalen uit de geschiedenis? Je kan daarna nog altijd een afzakkertje drinken vlakbij in Café De Koophandel , gelegen in een oude steenbakkerswoning. De perfecte afsluiter voor jouw bezoekje aan ’t Geleeg.