Brik Boom

Erfgoed
Brik Boom

Van steenbakkerij tot bezoekerscentrum vol beleving

Boom
Straat + huisnummer
Noeveren 67
2850 Boom
E-mail
Telefoonnummer
+32 3 888 15 58
Link

Brik Boom (het vroegere EMABB) is een ode aan de succesvolle steenbakkerijnijverheid die hier jarenlang voorspoed bracht in de streek. Het bezoekerscentrum is ondergebracht in de gebouwen van de voormalige steenbakkerij Novobric. 

Het ligt pal in het midden van de toenmalige arbeiderswijk Noeveren, dat ook vandaag nog gekenmerkt wordt door typische arbeidershuisjes die deze wijk z’n unieke uitstraling geven. Wist je trouwens dat Noeveren een beschermd dorpsgezicht is? Zalig om hier even rond te wandelen. Het unieke industrieel-archeologische complex tekent hier de uitstraling van de buurt, met op de achtergrond de vredig stromende Rupel.

Arbeidershuisjes EMABB
Fietsen Noeveren schoorsteen

Een unieke streek

De geschiedenis van de Rupelstreek is tot op vandaag zichtbaar in het straatbeeld. De Rupeldorpen worden gekenmerkt door smalle straatjes en typische huisjes, allemaal rechtstreekse afstammelingen van de tijd dat het leven gonsde op het ritme van de steenbakkerijen. Kleiwinning en de productie van bakstenen, dakpannen en tegels boetseerden het landschap. 

Talloze schoorstenen torenden boven de Rupel uit, hun rook was te zien tot in Brussel – 30 kilometer verderop. Duizenden arbeiders gingen voor dag en dauw aan de slag en creëerden steenproducten die over de hele wereld bekend waren. 

Sint-Bernardusabdij Hemiksem.jpg

Een lange geschiedenis vol vakmanschap

Dat verhaal begon al in de 13de eeuw in de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem, toen de Bernardijnen de eerste Paepesteen ontwikkelden. Het steenbakken vond ingang bij de boerenbevolking, die het naast hun dagtaak uitbouwden tot een winstgevende bezigheid. 

Toch was het niet al rozengeur en maneschijn. Voorspoed wisselde af met tegenslag. Maar de Rupelstreek stond altijd weer op, mede dankzij z’n gunstige ligging aan de waterloop. Dankzij de strategische stroom konden de producten vlot verdeeld worden over het hele land. 

Ringoven EMABB.jpg

Een fascinerende collectie

Als je vermoedt dat je in Brik Boom alleen ondergedompeld wordt in de wereld van steenbakkerijen, klei en bakstenen, dan ben je mis! Natuurlijk is er een fascinerende collectie voorzien die je doorheen de historie van de baksteennijverheid leidt – ondergebracht in een unieke omgeving. Je wandelt werkelijk door het industriële erfgoed. 

Maar ook op de industrieën die werden aangetrokken door de succesvolle economie, wordt gefocust. Metaalbedrijven, scheepswerven, glasfabrieken, brouwerijen, diamantslijperijen… Ze droegen allemaal bij aan de unieke historie van deze mooie streek.

Filmvertoning EMABB Boom
Arbeidershuisje EMABB Boom

De definitieve neergang

De meeste steenbakkerijen gingen failliet tussen 1975 en 1985. Dat had natuurlijk een grote impact op de streek. Die uitdaging was geen klein bier, maar gelukkig vonden de trotse bewoners de Rupelstreek opnieuw uit. Ze richtten hun blik naar de toekomst en vandaag promoten ze hun industrieel erfgoed volop als toeristische troef – en met recht en reden.

Cafe de Koophandel Boom
Café de Koophandel in Boom

Meesterlijk verteld in Brik Boom

In Brik Boom kom je alles te weten. Vind je feiten en cijfers, aangevuld met meesterlijk vertelde verhalen van arbeiders en werklieden. Je leert het dagelijkse leven kennen uit de tijd van de steenbakkerijen. En bewondert het vakmanschap dat hier elke dag weer uit de steenovens kwam gerold.

Als je na je bezoekje aan het Brik Boom nog even wilt nakaarten, spring dan binnen bij Café De Koophandel iets verderop. Dat is ondergebracht in een typisch arbeidershuisje zoals je ze alleen in Noeveren vindt – vlakbij Brik Boom.

EMABB Boom 3 - Mie De Backer.jpg

Plan je bezoek

Bezoek Brik Boom vandaag nog. Op de website van het bezoekerscentrum vind je alle informatie om je bezoek te plannen.