Wandelen langs galloways

Wandelen langs galloways

Ondergedompeld in de natuur, vergezeld door galloways

Stilte is een schaars goed. Gelukkig kan je nog kleine oases ontdekken waar je volledig tot rust kan komen. Zeldzame pareltjes van groene natuur die je even afsnijden van de drukte en het lawaai. Waar je diep kan ademhalen en gewoon even met jezelf of je gezelschap kan zijn. Samen met loeiende mastodonten op vier poten. De befaamde galloways, die hier vredig grazen.

Sta je daar niet om te springen? Niet bang zijn, ze doen je heus niks – ’t zijn verrassend lieve diertjes. Maar raak ze niet aan en geef ze niets te eten, blijf altijd op de wandelpaden en laat geen afval achter! Kom mee op pad en ervaar het zelf!

Kalkense Meersen Berlare.jpg
Natuurgebied Kalkense Meersen

Op ontdekking in de Kalkense Meersen

De Kalkense Meersen bij Laarne en Schellebelle is zo’n natuurlijk stilteparadijs waarin je uren kan slijten. Hier ben je alleen met de prachtige horizon en duizenden speelse vogels.

Dit natuurgebied heeft enkele bewogen jaren achter de rug – maar is in die tijd ook grondig van uitstraling veranderd. Het Sigmaplan, dat voldoende natuurlijke overstromingscapaciteit voorziet langs het traject van de Schelde, gaf dit gebied helemaal terug aan de natuur en de getijden. Niet dat het natuurgebied zó vaak overstroomt, maar de ondergrond is wél behoorlijk drassig.

Galloway Kalkense Meersen
Gallowayrunderen in de Kalkense Meersen
Kalkense Meersen
Natuurgebied Kalkense Meersen

Spot de galloways

Over drassig gesproken: wist je dat de galloways hier eens in de 50 jaar met hun voeten in het water staan? Om de zoveel tijd staat het gebied blank. Maar daar trekken de grazers die zo kenmerkend zijn voor dit gebied, zich niets van aan. De statige koeien sjokken rustig voort en doen waarvoor ze hier zijn: de ondergrond zorgzaam begrazen, op een 100% natuurlijke wijze.

Wanneer je ze voor het eerst tegenkomt, kunnen ze wat imposant lijken. Maar geen nood, deze zachtaardige en langharige reusjes doen niemand kwaad. Begroet ze dus gerust op veilige afstand en doe de poortjes dicht wanneer je een hekje passeert. Zo blijven deze lieve dieren beschermd en kunnen ze rustig hun taak verderzetten.

Wilg Kalkense Meersen.jpg
Wilgenkunst in de Kalkense Meersen

Kalkense Meersen: natuur én cultuur

De rust in dit gebied is ook de reden waarom zoveel vogelsoorten hier hun nestje komen maken. Als je even je verrekijker meeneemt, spot je ongetwijfeld grutto’s, reigers, ganzen en zelfs ooievaars. Maar de Kalkense Meersen zijn ook cultuur, niet enkel natuur.

In 2012 vond hier een gesmaakt kunstproject plaats, met werken van verschillende kunstenaars. Salicetum, het werk van Will Beckers, is een prachtig vlechtwerk van wilgentakken dat nog steeds in het landschap is ingeplant. Het wordt zelfs mooier met de jaren en kweekt elke dag iets meer karakter.

Veer Schellebelle.jpg
Heen en weer met het veer van Schellebelle

Stuur snelle naar Schellebelle!

Zin om op ontdekking te gaan in een adembenemend mooie – maar toch kalme – omgeving? Als je de Galloway Wandelroute kiest, zit je helemaal goed. Je begint in Schellebelle, een pittoresk dorpje in  Scheldeland. Hier stap je het veerpont op en maak je een idyllisch tochtje over de Schelde, een van de grootste rivieren van Vlaanderen.

Eenmaal aan de overkant, vat je deze mooie wandelroute van ongeveer 8 kilometer aan. Die brengt je langsheen fenomenale landschappen vol zeldzame vogels en grazende runderen. De Schelde is nooit veraf en voorziet het geheel op de achtergrond van een vredig geruis. Dit wandelpad is grotendeels verhard, je kan de tocht dus ook makkelijk met de kinderwagen maken.

’t Meersenhof: boerderij van Natuurpunt

Onderweg bots je ongetwijfeld op ’t Meersenhof, een boerderij van Natuurpunt waar de statige gallowayrunderen die de velden begrazen thuis zijn. Een deel van de kudde graast het hele jaar door in de vlakten, een ander deel overwintert in de boerderij. Tegelijkertijd is er voortdurend een terreinploeg actief in het natuurgebied om de nodige onderhoudswerken én werken voor natuurherstel uit te voeren.

Er vinden ook regelmatig activiteiten en geleide wandelingen plaats. Bekijk de website van Natuurpunt Scheldeland voor meer informatie.

Pastorij Kalken Laarne.jpg
Eetcafé De Pastorij in Kalken

Tijd voor een hapje!

Is je wandeling ten einde en heb je honger gekregen? Eetcafé De Pastorij in Kalken serveert dagverse gerechten, overheerlijk bereid in eigen keuken. Vraag zeker naar de suggesties van de chef, altijd genieten! En de uitgebreide drankenkaart is ook het proberen waard.

Even verderop in Schellebelle, vind je Restaurant Chef. Een voortreffelijk adresje om te bezoeken in het wildseizoen – maar ook daarbuiten is het altijd prijs voor liefhebbers van pure smaken en een keuken die geworteld is in grootmoeders’ tradities.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Galloway wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

preview_TOV_Wandelgebied_Wetteren-36.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Galloway wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Hoogstraat 1
9260 Wichelen
Length
8,2 km
Time
1u 40m
Terrain
51% Verhard
Actions
Bekijk deze route