Wandelen door natuurgebied Den Dotter

Wandelen door natuurgebied Den Dotter

Op stap in de vallei van de Molenbeek

De streek die ten zuidwesten van Aalst ligt, wordt voor een goed deel ingepalmd door een prachtig natuurgebied: Den Dotter. Dit domein symboliseert de authentieke landelijkheid van deze mooie regio. Ongerept, onbezoedeld – en soms zelfs behoorlijk ongetemd. 

Je start met de Den Dotter Wandelroute het makkelijkst in Aaigem, waar er een tocht van 9,5 kilometer op je wacht. Ontdek het glooiende, zachte landschap dat zijn naam dankt aan de dotterbloem, een geel bloempje dat hier welig groeit in het voorjaar en een mooi kleurentapijt over weiden en bosjes tovert. Ook vogels schieten hier met duizenden doorheen het landschap. Het beste signaal dat je je in een bloeiend en rijkelijk geschakeerd natuurreservaat bevindt. 

Den Dotter Haaltert Erpe-Mere.jpg
Natuurgebied Den Dotter

Den Dotter: natuurgebied aan de Molenbeek

Klaar voor een deugddoend tochtje langs meesterlijke bosjes, open kouters, mooie meersen en hemelse vergezichten? Den Dotter rijgt de wow-wat-mooi-momenten aan snel tempo aan elkaar. 

Hoor je dat kabbelende geluid in de achtergrond? Ja, je raadt het al. Hoewel het landschap bij momenten verrassend gevarieerd is, loopt er toch één rode draad doorheen het hele gebied: de Molenbeek. Dat stroompje slingert zich dwars door Den Dotter, dat zich uitstrekt over de twee oevers. 

Een wereld van bezige beestjes

De aanwezigheid van de Molenbeek zorgt ook voor bijzonder vruchtbare grond, waar struiken, grassen en bomen weelderig op kunnen groeien. Wist je dat er maar liefst 320 verschillende planten groeien op dit domein? En wie water zegt, zegt natuurlijk ook vogels en andere dieren. Steenuilen, veldleeuweriken, boomvalken… Er fladdert hier een indrukwekkend arsenaal aan vogels in de lucht.

Oh, wist je trouwens dat de Molenbeek genoemd is naar de vele watermolens die vroeger aan de beek te vinden waren?

Engelsmolen Den Dotter.jpg
De Engelsmolen in natuurgebied Den Dotter

Niet te missen in Den Dotter

Twee van die molens hebben de tand des tijds goed doorstaan: de Engelsmolen en de Gotegemmolen. Die kan je beiden bezichtigen op de oevers van de Molenbeek. Allebei zijn ze vernoemd naar lokale families die hier eeuwen geleden naam en faam genoten.

Nog een relikwie uit lang vervlogen tijden bezichtigen? Bovenop de Gotegemberg vind je een mooi gerestaureerde bakoven, die luistert naar de naam Vlamoven. Lang geleden was dit de plaats waar de inwoners van Gotegem samen hun brood bakten.

browse_1.jpg
De Den Dotter Wandelroute

Extra wandelroutes: stap voor stap Den Dotter door

Ben je op het einde van de Den Dotter Wandelroute – maar nog niet op het einde van je Latijn? Dan zal je blij zijn om te horen dat ook Natuurpunt hier verschillende wandelroutes voor je heeft uitgestippeld. 

Geel, blauw of rood? Laat je conditie beslissen. De eerste telt maar 2,8 kilometer (ideaal voor met kinderwagens!), de blauwe wandeling telt 5,9 kilometer terwijl je met de rode maar eventjes 8,4 kilometer in de beentjes krijgt.  

10362799_652169491534925_2433679023730530526_o.jpg

Dotter ze nog maar eens vol

Heb je dorst gekregen van al dat stappen, wandel dan recht Café Cabaré in Erpe-Mere binnen. Dit volkse cafeetje serveert verfrissende natjes op een bedje van ouderwetse gezelligheid en de typisch Vlaamse gastvrijheid. 

Het Groot Geluk in Aaigem is dan weer een ander paar mouwen. Dit koffiehuisje schotelt je de lekkerste, huisgebakken taarten voor. In een supergezellig huisje dat je terug katapulteert naar oma’s tijd. Neem de taarten ook gerust mee naar huis om te delen met de rest van de familie. Of gewoon: om later lekker zelf op te smikkelen. Ook een aanrader: Hoeve Van Den Bossche, waar je hoeveproducten proeft waarvan de ingrediënten recht van de koe komen. Zin in een lekker ijsje of een snack op het terras? Hier kan het allemaal!

Volgende halte: Den Dotter

Tijd om de Den Dotter Wandelroute zelf eens uit te proberen? Je vindt hier de exacte route!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs den Dotter wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Natuurgebied Den Dotter Erpe-Mere.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs den Dotter wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Aaigemdorp
9420 Aaigem
Length
9,2 km
Time
2u
Actions
Bekijk deze route