Wandelen langs stuifduinen

Wandelen langs stuifduinen

Een groene wandelroute langs de Schelde en de Warandeduinen

Scheldeland heeft heel wat prachtige verborgen kantjes. Aan jou om ze allemaal te ontdekken! Ons advies: begin zeker eens met de Stuifduin Wandelroute. Die leidt je langsheen heerlijke locaties langs het water, vol natuur, horeca én duinen. 

Dat lees je goed! Want ook al ben je mijlenver verwijderd van de zee, toch waan je jezelf soms vlakbij het strand. Uniek, toch? Ga mee op pad voor een zalig tochtje doorheen Scheldeland!

Kalkense Meersen Wetteren.jpg
Natuurgebied Kalkense Meersen

Omdat duinen niet exclusief voor de kust zijn

De hoofdzakelijk vlakke Stuifduin Wandelroute van 11 km maakt een lus rond de Schelde in Wetteren. Je geniet van de nabijheid van water, veel groen, mooie vergezichten en de unieke ervaring van metershoge duinen ver weg van de kust.

Sint-Gertrudiskerk Wetteren.jpg
De Sint-Gertrudiskerk in Wetteren

Sint-Gertrudiskerk – Rundbogenstil in Wetteren

De Sint-Gertrudiskerk domineert het landschap en is dus ook een van de attracties langs de Stuifduin wandelroute. De kerk werd in haar huidige versie ingewijd in 1866. Het monumentale gebouw heeft een hoge middenbeuk, twee zijbeuken en een ingebouwde westertoren. Je maakt er kennis met een neogotisch decor en een combinatie van romaanse, gotische en byzantijnse bouwstijlen, vandaar Rundbogenstil.

In de kerk is er ook een permanente poppententoonstelling met 130 poppen in de originele klederdracht van 130 zustercongregaties in België. Fascinerend!

Veer Schellebelle.jpg
Het veer van Schelllebelle

Kalkense Meersen: prachtig stiltegebied

De Stuifduin Wandelroute loopt ook langs de rand van de Kalkense Meersen. Een prachtig natuurgebied en één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Je geniet er van een schitterend weids uitzicht over het landschap met diverse fauna en flora. 

Ter hoogte van knooppunt 20 stap je over een meander van de Oude Schelde. De voorbije jaren werd de dichtgeslibde meander opnieuw blootgelegd om het riviergebonden karakter van de Kalkense Meersen te herstellen en nieuwe flora en fauna aan te trekken.

Het veer van Schellebelle is een topper op het traject: hier ‘roep’ je de veerman of -vrouw met een ruk aan de bel.    

Den Blakken Wetteren.jpg
Provinciaal domein Den Blakken in Wetteren

Den Blakken: thematuinen, een rosarium en een doolhof

Provinciaal domein Den Blakken is een 9,7 ha groot park met verschillende thematuinen, een rosarium én een doolhof. Het domein ligt rond de vroegere villa 'Les Mélèzes' (de Lorken) en is ook een promotiecentrum voor sierteelt, rozen en parkbomen.

Stuifduinen Wetteren.jpg
De Stuifduinen in Wetteren

De Warandeduinen of Stuifduinen

Net naast Den Blakken vind je de Warandeduinen, ook bekend als de Stuifduinen. Was dat niet de naam van deze wandellus? Jawel! Terecht, overigens, want de stuifduinen zijn een spektakel op zich. Geef toe, wie verwacht nu zandduinen tot 17,5 meter hoog in Wetteren?

Benieuwd naar waar die stuifduinen vandaan komen? Daarvoor moeten we even terug naar bijna 12.000 jaar geleden toen de rivieren diepe geulen in het zand schuurden, zand meevoerden en het verderop weer afzetten. 

Het resultaat? Zandbanken. Het proces bleef zich herhalen en de westenwind deed de rest en verstoof de zandbanken tot stuifduinen. De Warandeduinen in Wetteren zijn zonder twijfel een van de best bewaarde exemplaren langs de Schelde.

Stuifduinen Wetteren.jpg
De Stuifduinen in Wetteren

Puur genieten van een pure regio

Wandelen is dan wel gezond. De Stuifduin Wandelroute is veel meer dan dat. Het is een visueel aantrekkelijke route langs unieke plekken. Deze route is een uitstap waar je naar uitkijkt, op een plek waar je gegarandeerd terugkomt. Een route die je even tot jezelf brengt en de mooiste kantjes van de regio op een rijtje zet. Wat wil een mens nog meer?

Kom zelf de Stuifduin Wandelroute uitproberen, kom naar Scheldeland!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Stuifduin wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

stuifduinen.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Stuifduin wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Wegvoeringstraat 308
9230 Wetteren
Length
10,8 km
Time
2u 15m
Terrain
68% Verhard
Actions
Bekijk deze route