Wandelen door Neigembos

Wandelen door Neigembos

Een feeëriek natuurtafereel van meer dan 2000 jaar oud

Het Neigembos is een 72 hectare groot eiken- en beukenbos in Meerbeke (Ninove). Het maakte ooit deel uit van het immense Oude Kolenwoud, en is dus eeuwenoud. Wat het bos zo uniek maakt in zijn soort is het kleurrijke bloemtapijt dat elk voorjaar tevoorschijn komt. De duizenden paarsblauwe boshyacinten zorgen voor heel wat bekijks. En terecht, dit natuurspektakel moet je minstens één keer in je leven gezien hebben!

Wat ook zeer kenmerkend is voor het Neigembos is het sterk wisselend reliëf. De hoogte kan verschillen van 20 meter tot wel 90 meter boven de zeespiegel. Trek dus zeker je stevige stapschoenen aan, want je zal geregeld moeten klimmen en dalen langs holle wegen! 

Neigembos Ninove TOV.jpg

Mochten de bomen kunnen spreken

Ooit maakte het Neigembos deel uit van het indrukwekkende Oude Kolenwoud. Een leuk weetje: het was zelfs zó indrukwekkend dat Julius Caesar zelf de naam voor dit woud gekozen had. In zijn oorlogsdagboek ‘De Bello Gallico’ schreef hij dat dit woud bijna ondoordringbaar was. De grond was (en is nog steeds) rijkelijk bedeeld met houtskool, en kreeg daarom zijn benaming. De houtskool werd ingezet om ijzerhoudende zandsteen (of limoniet) te kunnen smelten. Dat werd op zijn beurt gebruikt als bouwsteen voor kerken en ijzererts voor de productie van ijzer. Deze ontginning zorgde ervoor dat grote delen van het woud ontbost raakte. Door de ontbossing en de daarmee gepaarde erosie werden er wegen gekerfd in het landschap. Vandaar zijn holle wegen …

Het oerbos strekte zich uit van Picardië tot aan de oevers van de Rijn, de Moezel en de Noordzee. Momenteel zijn het Zoniënwoud, Hallerbos, Kravaalbos, Heverleebos, Meerdaalwoud, Buggenhoutbos, Bos van Houssière en Neigembos er restanten van. Wat een immens woud moet dat geweest zijn!

Neigembos_ninove.jpg

Kleurrijk bloemtapijt

In het voorjaar staat het bos op het hoogtepunt van zijn schoonheid door enkele voorjaarsbloeiers. Langzaam maar zeker bedekken paarsblauwe boshyacinten het grondoppervlak. Wanneer het moment goed zit, dan springen duizenden knopjes tegelijkertijd open en laten ze zich van hun beste kant zien. Een feeëriek tafereel voor alle natuurliefhebbers!

Ook andere voorjaarsbloeiers steken hun kopje boven de grond. Die voegen wit en geel aan het kleurenpalet toe. Het zijn groepjes bosanemonen, narcissen, meiklokjes en dovenetels. Samen fleuren ze niet alleen het Neigembos, maar ook zijn bezoekers op. Wees getuige van dit eeuwenoud bloemenspektakel en kom zeker eens langs in het voorjaar!

 

Neigembos3-Ninove-tov.jpg

Menig bosbewoners

Het Neigembos is een bosreservaat, wat wil zeggen dat spontane, natuurlijke processen hier kunnen plaatsvinden. Kijk omlaag tussen al die bloemenpracht, en dan zie je reeën, dagvlinders, kikkers en padden. Kijk omhoog tussen de woudreuzen, en dan zie je buizerds, spechten, boomklevers en glanskoppen. Na valavond fladderen er hier ook grootoorvleermuizen rond. Een prachtig schouwspel van de natuur!

Neigembos4-Ninove-tov.jpg

Hup met de beentjes!

Zin om het Neigembos en zijn omgeving te verkennen? Dan is Neigembos wandelroute iets voor jou! Begeef je eerst naar de parking van het Neigembos. Vooraleer je aan de wandeling van 10,6 kilometer begint, raden we je aan om even halt te houden bij de bedevaartkapel Bevingen. Het is een lieflijk kapelletje uit de 12e eeuw dat zich verschuilt achter een gigantische rode beuk. Ooit deed het kapelletje dienst als volwaardige parochiekerk!

Vervolgens gaan we het Neigembos in. Je vindt er tal van holle wegen met een uitgesproken microklimaat langs weerszijden. Deze zijn wellicht ontstaan in de laatste IJstijd, waar het smeltwater van het ijs en de sneeuw diepe geulen in het bos kerfden. Vervolgens begeef je je anderhalve kilometer lang tussen de dikke beuken die tegen de vlakte gingen na de zware storm van 25 januari 1990. Het dode hout werd niet weggehaald, omdat het een habitat vormt voor tal van flora en fauna. Ben je er in de lente? Dan weet je wat er op jou staat te wachten: een kleurrijk bloemtapijt van boshyacinten, bosanemonen, narcissen, meiklokjes en dovenetels. Adembenemend mooi!

Lieferinge kerk.png
Lieferinge Café Stalleke

Naar Lieferinge en Neigem

Eenmaal je door het Neigembos bent, kom je terecht in Lieferinge. Het dorp behoort tot één van de elf deelgemeenten van Ninove, en heeft een uitgesproken landelijk karakter: smalle gekasseide invalswegen met een bebouwing geconcentreerd rond de vroeg-gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk en enkele hoeven verspreid in het landschap. De schilderachtige dorpskom werd zelfs geklasseerd als dorpsgezicht!

Wandel verder naar Neigem, in oppervlakte de kleinste van de elf Ninoofse deelgemeenten. Het dorp heeft een heus kasteel met een dries ervoor. In de Sint-Margarethakerk konden de kasteelbewoners, de familie Van Wedergraete, vanuit een 's heeren huysje (of afgesloten nis) ongezien de dienst volgen. Interessant! 

Van hieruit is het niet ver meer naar de parking, en daarmee is de cirkel rond. We gaan er niet al te veel woorden meer aan vuil maken, want dit moet je met je eigen ogen zien. Trek je stapschoenen aan en laat je betoveren door de Neigembos wandelroute!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Neigembos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

preview_20180418_155313.jpg
preview_20180418_154736.jpg
preview_20180418_155036.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Neigembos wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Neigembosstraat 2
9402 Ninove