Wandelen tussen Veer en Vliet

Wandelen tussen Veer en Vliet

Op en top Scheldeland

Schelle en Schelde gaan hand in hand, al vind je hier ook de zijstromen Rupel, Vliet en Wullebeek. Tijdens je wandeling wijst het alom vertegenwoordigde water je alvast de weg langs natuurpracht en uniek erfgoed in het prachtige rivierenlandschap.

Fan van volksverhalen en legendes? Dan kan je met de handige wandelbrochure je wandeling opluisteren aan de hand van de vaak mysterieuze en onverklaarbare verhalen. In de hoofdrol: witte gedaantes, de ‘vloeker’ en Onze-Lieve-Vrouw.
 

Veer Schelle-Wintam

3, 2, 1… Klaar voor de start? Ofwel begin je hier meteen aan je wandeling of steek je de rivier even over. De veerboot tussen Schelle en Wintam brengt je namelijk naar het Noordelijk Eiland, een natuurgebied waar de vogelspotters onder ons maar al te graag in vertoeven. Steltlopers, reigers en andere watervogels: die verrekijker komt hier van pas!

Interescaut Schelle.jpg

Hoogspanning aan de Rupelmonding

De immense hoogspanningslijnen en de schouwen van de elektriciteitscentrale Interescaut verraden wat je reeds vermoed. Lange tijd draaiden turbines en stoomketels van 'den Escaut' aan de Scheldeoever op volle toeren, zo krachtig dat hij in de jaren '30 de grootste elektriciteitscentrale van Europa werd. Nu is er met de windmolens opnieuw plaats voor groene energie. 

Kijk aan Interescaut uit voor een van de grootste koloniën huiszwaluwen van de streek. Vanaf april keren ze terug uit Afrika, waarna ze in de dakgoten en hoeken van de ramen hun nesten bouwen. Misschien spot je zelfs het koppeltje slechtvalken die torenhoog in de hoogspanningslijn nesten. Zij hebben ongetwijfeld het meest indrukwekkende zicht op de Rupelmonding en de Schelde!

Laarkapel.jpg

Pracht van de Benedenvliet

Met het elegante poortgebouw van het Laarhof en de Laarkapel passeer je enkele opmerkenswaardige erfgoedplekjes. En vooraleer je het beseft, bereik je de derde stroom op je wandeling. Aan de Benedenvliet kan je nog kleurrijkere vogels spotten!

Wintertalingen, ijsvogels, tafeleenden, bergeenden, tuinfluiters, zanglijsters tot merels: ieder seizoen wisselen de bewoners van de Vlietoevers elkaar af.

Laarkapel Schelle
Sint Petrus en Pauluskerk Schelle

Centrum van Schelle: scheve toren, molens en de Bovenvliet

Nu staat je een stevige brok cultuur te wachten. Via het vergane Kasteel Scherpenstein en de scheepswerven valt de scheve toren van de Sint-Petrus en Pauluskerk op. Zowaar de evenknie van Pisa! Had je dat verwacht, een spitstoren die meer dan 1 meter uit z’n lood staat? In de schaduw van de kerk, in het struikgewas, vind je dan weer de Molens van Hemiksem. Deze getijdenmolen is er jammer genoeg niet meer, al geeft de molengang onder het oude gebouw een goed beeld van hoe het er ooit uitgezien moest hebben.

Voilà, voor je het goed door hebt, zit je opnieuw in het groen. Dit keer langs de meanderende Bovenvliet, waar sommige bochten wel 180 graden keren. Laat je hier ook je verrekijker aan je hals? Wulpen, boerenzwaluwen, boomvalken, hazen en konijnen voelen zich meer dan thuis in de Bovenvlietvallei.

Het landelijke Schelle

Nu trek je het landelijke Schelle door. Grazende koeien in de met knotwilgen begrensde weilanden vervoegen je in het stilzwijgend genieten. Even later bevind je je al in het polderlandschap op de grens met Niel. De Wullebeek stroomt hier zorgeloos door het landschap. Canadese ganzen, Nijlganzen en andere soorten ganzen houden dan ook van dit plekje. Nog een kans om deze prachtige vogels te spotten!

Benedenvliet Schelle.jpg

Afsluiten aan de Rupel

Afwisselende wandeling, niet? Een goede afsluiter is dan ook op zijn plaats. Aan de Rupeldijk kan je heerlijk genieten van streekgerechten in restaurant Tolhuis-Veer, om opnieuw op krachten te komen. Dorst? Dan moet je in de unieke estaminet Oud Tolhuis zijn. Heerlijk genieten!

Liever een korte lus?

Wil je iets sneller proeven van wat de natuur aan Rupelmonding, de Scheldeoevers en de Benedenvliet te bieden heeft? Geen zorgen, het wandelknooppuntennetwerk biedt je de kans om na de Vliet terug te keren naar het startpunt van de wandeling. Ongeacht de afstand die je aflegt, vergeet je even de dagdagelijkse zorgen met een stevige brok natuur en unieke erfgoedpareltjes.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Tussen veer en vliet wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Veer Wintam Schelle.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de Tussen veer en vliet wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Tolhuisstraat
2627 Schelle
Length
11,6 km
Time
2u 19m
Terrain
76% Verhard
Actions
Bekijk deze route