Wandelen langs culinaire adresjes

Wandelen langs culinaire adresjes

Het rivierlandschap van de Schelde, de Dender en de Rupel ontdek je het best te voet, waarbij je vertraagt en terugvalt op het ritme van de natuur. Volg de blauwe draad doorheen Vlaanderen en sta even stil bij al het moois wat het rivierlandschap te bieden heeft. Doe dat met een hapje en een drankje op een terrasje, in een kroeg of op restaurant!

De wandellussen leiden je niet alleen naar haar mooiste verborgen plekjes, maar ook naar lekkere streekspecialiteiten en authentieke cafés. Je zult versteld staan wat er allemaal te beleven valt! Klaar voor een culinaire rondleiding?

1. Klinkaart Wandelroute

De Klinkaart Wandelroute neemt je mee naar het hart van de Rupelstreek, en katapulteert je als het ware terug naar een gouden tijdperk. Klinkaart verwijst naar een sterke en duurzame steensoort, en zo naar de vroegere baksteenindustrie van Boom en Niel. De industrie van gisteren is het erfgoed van vandaag. Tijdens de wandeling leer je bij over de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders uit deze gemeenschappen en stap je langs steenovens, droogloodsen, kleibaggers, typische arbeidershuisjes en statige meesterwoningen. 

Na deze leerrijke wandeling raden we je aan om je dorst te lessen in Café De Koophandel, een voormalige steenbakkerswoning in Boom. Het oorspronkelijke interieur is nog intact: een granitovloer met lijst, een houten toog met toogkasten, een originele Leuvense stoof, een Rock-Ola (jukebox) en houten banken tegen de muur aan de straatkant. Wat een decor!

Gromt je maag? Stil dan je honger in het restaurant In De Root, waar grootmoeders (h)eerlijke keuken wordt gezegevierd. Bovendien steun je hier ook de plaatselijke handelaars! Het restaurant koopt steevast dagverse producten van lokale ondernemers. Met streekgerechten en -biertjes willen ze meewerken aan het op de kaart zetten van de Rupelstreek. Een mooi initiatief!

Rupel Niel.jpg

1. Klinkaart Wandelroute

De Klinkaart Wandelroute neemt je mee naar het hart van de Rupelstreek, en katapulteert je als het ware terug naar een gouden tijdperk. Klinkaart verwijst naar een sterke en duurzame steensoort, en zo naar de vroegere baksteenindustrie van Boom en Niel. De industrie van gisteren is het erfgoed van vandaag. Tijdens de wandeling leer je bij over de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders uit deze gemeenschappen en stap je langs steenovens, droogloodsen, kleibaggers, typische arbeidershuisjes en statige meesterwoningen. 

Na deze leerrijke wandeling raden we je aan om je dorst te lessen in Café De Koophandel, een voormalige steenbakkerswoning in Boom. Het oorspronkelijke interieur is nog intact: een granitovloer met lijst, een houten toog met toogkasten, een originele Leuvense stoof, een Rock-Ola (jukebox) en houten banken tegen de muur aan de straatkant. Wat een decor!

Gromt je maag? Stil dan je honger in het restaurant In De Root, waar grootmoeders (h)eerlijke keuken wordt gezegevierd. Bovendien steun je hier ook de plaatselijke handelaars! Het restaurant koopt steevast dagverse producten van lokale ondernemers. Met streekgerechten en -biertjes willen ze meewerken aan het op de kaart zetten van de Rupelstreek. Een mooi initiatief!

2. Den Dotter Wandelroute

Den Dotter is een natuurgebied van wel 13 hectare groot in de omgeving van Aaigem (Erpe-Mere) en Heldergem (Haaltert), en dus in het hart van de Dendervallei. Het natuurgebied dankt zijn naam aan de gele dotterbloem die elk voorjaar voor een mooi bloemtapijt zorgt. Je wandelt doorheen afwisselende landschappen met het kabbelende geluid van de Molenbeek op de achtergrond. De beek kreeg zijn naam door de vele watermolens die er langs de oevers te vinden waren. Twee ervan hebben de tand des tijds goed doorstaan: de Engelsmolen en de Gotegemmolen.

Maakt het kabbelende geluid je dorstig? Eindig dan iets verderop in Café De Gouden Kouterhaak, het enige café in Heldergem! Ze hebben er een drankkaart om u tegen te zeggen. Daarnaast kan je er ook terecht voor een kleine snack, zoals een lasagne of een croque-monsieur. Voor elk wat wils!

Toch liever iets zoets? Dan ben je bij het Groot Geluk aan het juiste adres! Het gezellig koffiehuisje uit grootmoeders tijd bevindt zich op amper 500 meter van het natuurgebied, en dat merk je aan het prachtige uitzicht vanop het terras. Leuk weetje: de hoeve dateert uit 1840 en is intussen beschermd als monument. Alle gebakjes worden met veel zorg en liefde gemaakt, en hiervoor gebruiken ze enkel dagverse producten: fruit geplukt uit de boomgaard, eieren van de kippen en andere lokale producten van de streek. Een echte aanrader!

Op zoek naar verfrissing? Dan sturen we je richting Hoeve Van Den Bossche, waar verse melk verwerkt wordt tot artisanaal hoeve-ijs. Ofwel verorber je die ter plaatse, ofwel neem je die mee naar huis! Beide kan natuurlijk ook … 

Wandelroute_DenDotter_Roeckiesworld.jpg

2. Den Dotter Wandelroute

Den Dotter is een natuurgebied van wel 13 hectare groot in de omgeving van Aaigem (Erpe-Mere) en Heldergem (Haaltert), en dus in het hart van de Dendervallei. Het natuurgebied dankt zijn naam aan de gele dotterbloem die elk voorjaar voor een mooi bloemtapijt zorgt. Je wandelt doorheen afwisselende landschappen met het kabbelende geluid van de Molenbeek op de achtergrond. De beek kreeg zijn naam door de vele watermolens die er langs de oevers te vinden waren. Twee ervan hebben de tand des tijds goed doorstaan: de Engelsmolen en de Gotegemmolen.

Maakt het kabbelende geluid je dorstig? Eindig dan iets verderop in Café De Gouden Kouterhaak, het enige café in Heldergem! Ze hebben er een drankkaart om u tegen te zeggen. Daarnaast kan je er ook terecht voor een kleine snack, zoals een lasagne of een croque-monsieur. Voor elk wat wils!

Toch liever iets zoets? Dan ben je bij het Groot Geluk aan het juiste adres! Het gezellig koffiehuisje uit grootmoeders tijd bevindt zich op amper 500 meter van het natuurgebied, en dat merk je aan het prachtige uitzicht vanop het terras. Leuk weetje: de hoeve dateert uit 1840 en is intussen beschermd als monument. Alle gebakjes worden met veel zorg en liefde gemaakt, en hiervoor gebruiken ze enkel dagverse producten: fruit geplukt uit de boomgaard, eieren van de kippen en andere lokale producten van de streek. Een echte aanrader!

Op zoek naar verfrissing? Dan sturen we je richting Hoeve Van Den Bossche, waar verse melk verwerkt wordt tot artisanaal hoeve-ijs. Ofwel verorber je die ter plaatse, ofwel neem je die mee naar huis! Beide kan natuurlijk ook … 

3. Kravaalbos Wandelroute

Het Kravaalbos is 80 hectare groot en ligt verscholen op de grens tussen Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Het maakte ooit deel uit van het immense Kolenwoud, samen met het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Buggenhoutbos. Het bos stond ooit bekend voor de ontginning van kalksteen, en werd daardoor omgedoopt tot Kravaalbos (kravaal betekent steenvallei). De kalksteen die ze uit de grond haalden, werd onder andere gebruikt voor de kathedraal van Antwerpen en de dom van Keulen. Als dat geen leuk weetje is!

In het voorjaar komen menig natuurliefhebbers langs voor een uniek feeëriek tafereel. Dan wordt het grondoppervlak bedekt met kleurrijke voorjaarsbloeiers: witte bosanemonen en paarse hyacinten. Een magisch decor waarin je een bonte specht, een bosuil en – als je gelukt hebt – een ree kan spotten!

Start je Kravaalbos wandelroute bij het authentieke volkscafé Bij Stinne. Anderhalf jaar na het overlijden van de oorspronkelijke eigenares, Clementine Aelbrecht (Stinne voor de vrienden), blazen vijf inwoners van Herdersem de bekende bruine kroeg opnieuw leven in. Ze zetten vooral in op streekproducten, en serveren bijvoorbeeld geen bier van grote brouwerijen. Het volkscafé komt je misschien bekend voor, want het schittert als decor in één van de films van FC De Kampioenen. Met andere woorden, een ideaal afzakkertje! 

Verder hebben we ook goed nieuws voor de fijnproevers! De streek staat ook bekend voor een culinaire Belgische delicatesse: hopscheuten. De scheuten van deze klimplant verschijnen enkel en alleen maar in februari en maart, wat voor een zeer korte oogsttijd zorgt. Bovendien is het een zwaar oogstkarwei: boeren moeten hun handen in de vochtige en koude grond steken om zo de scheuten één voor één te oogsten. Aangezien ze niet talrijk zijn en de kwaliteit ervan snel in het gedrang komt door lichte vorst of een beetje daglicht, zijn ze van onschatbare waarde!

De hopscheuten kan je onderweg proeven bij Brasserie ’t Vertier of Hof den Tuitelaar. ’t Vertier is een mooi gerenoveerde brasserie waar de Vlaamse keuken centraal staat. Hof den Tuitelaar is ooit begonnen als pop-up in (en rond) een oude brouwerij in Meldert (Aalst). Ondertussen wordt het gasthof permanent uitgebaat en is het verbouwd met respect voor zijn historische context. Beiden laten je helemaal tot rust komen, met een hapje en een drankje in de hand natuurlijk!

Hof den Tuitelaar Meldert © David Samyn (1).jpg
Hof den Tuitelaar Meldert © David Samyn (2).jpg

3. Kravaalbos Wandelroute

Het Kravaalbos is 80 hectare groot en ligt verscholen op de grens tussen Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Het maakte ooit deel uit van het immense Kolenwoud, samen met het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Buggenhoutbos. Het bos stond ooit bekend voor de ontginning van kalksteen, en werd daardoor omgedoopt tot Kravaalbos (kravaal betekent steenvallei). De kalksteen die ze uit de grond haalden, werd onder andere gebruikt voor de kathedraal van Antwerpen en de dom van Keulen. Als dat geen leuk weetje is!

In het voorjaar komen menig natuurliefhebbers langs voor een uniek feeëriek tafereel. Dan wordt het grondoppervlak bedekt met kleurrijke voorjaarsbloeiers: witte bosanemonen en paarse hyacinten. Een magisch decor waarin je een bonte specht, een bosuil en – als je gelukt hebt – een ree kan spotten!

Start je Kravaalbos wandelroute bij het authentieke volkscafé Bij Stinne. Anderhalf jaar na het overlijden van de oorspronkelijke eigenares, Clementine Aelbrecht (Stinne voor de vrienden), blazen vijf inwoners van Herdersem de bekende bruine kroeg opnieuw leven in. Ze zetten vooral in op streekproducten, en serveren bijvoorbeeld geen bier van grote brouwerijen. Het volkscafé komt je misschien bekend voor, want het schittert als decor in één van de films van FC De Kampioenen. Met andere woorden, een ideaal afzakkertje! 

Verder hebben we ook goed nieuws voor de fijnproevers! De streek staat ook bekend voor een culinaire Belgische delicatesse: hopscheuten. De scheuten van deze klimplant verschijnen enkel en alleen maar in februari en maart, wat voor een zeer korte oogsttijd zorgt. Bovendien is het een zwaar oogstkarwei: boeren moeten hun handen in de vochtige en koude grond steken om zo de scheuten één voor één te oogsten. Aangezien ze niet talrijk zijn en de kwaliteit ervan snel in het gedrang komt door lichte vorst of een beetje daglicht, zijn ze van onschatbare waarde!

De hopscheuten kan je onderweg proeven bij Brasserie ’t Vertier of Hof den Tuitelaar. ’t Vertier is een mooi gerenoveerde brasserie waar de Vlaamse keuken centraal staat. Hof den Tuitelaar is ooit begonnen als pop-up in (en rond) een oude brouwerij in Meldert (Aalst). Ondertussen wordt het gasthof permanent uitgebaat en is het verbouwd met respect voor zijn historische context. Beiden laten je helemaal tot rust komen, met een hapje en een drankje in de hand natuurlijk!

4. Vliegeneters Wandelroute

Vliegeneters is de oude bijnaam van de Wiezenaars. Volgens traditie aten de inwoners van Wieze krentenbrood tijdens de jaarlijkse kermis. Het gerucht ging dat ze vliegen in plaats van krenten in hun krentenbrood staken om zo de kost te drukken. Ondanks het verzet van de inwoners werd deze spotnaam toch tot erenaam omgedoopt. Kortom, hier start de gelijknamige wandelroute! Op het pittoreske (en tevens beschermde) dorpsplein vind je naast de gotische Sint-Salvatorkerk en de merkwaardige oude zomereik (‘den dikken eik’ in de volksmond) enkele knusse horecazaken. 

In de schaduw van de kerk vind je een kleine caféetje, Den Dikken Eik genaamd. Het café maakt deel uit van de beschermde dorpskom van Wieze en is gaandeweg uitgegroeid tot een vaste waard in Wieze en omstreken.

Ten zuiden van de kerk vind je een prachtig gerenoveerd pand: ’t Oud Gemeentehuis. Je kan er terecht voor zowel een verfrissend pintje als een verwenkoffie. Verder is er ook een eetkaart met suggesties. Let zeker ook op het interieur van de zaak, want de eigenaars hebben hun best gedaan om antieke stukken te scoren in heel wat antiek- en tweedehandszaken.

Grote honger? Dan moet je bij het Brouwershuis Wieze zijn! Sinds 1987 verwelkomt familie De Smedt haar gasten in het authentieke restaurant op het pittoreske dorpsplein. Er is een uitgebreide menukaart die je ongetwijfeld keuzestress zal geven!

Aan gezellige cafés en eetplekken is hier alvast geen gebrek! Als je je buikje rond hebt gegeten, dan is het tijd om de wandeling verder te zetten naar de Wiestermeersch die deel uitmaakt van de Beneden-Dendervallei, een gigantisch open natuurlandschap met de Dender als kloppend hart. Hou je ogen open en geef ze goed de kost, want hier geniet je van al het moois dat de natuur te bieden heeft!

Dorp Wieze Lebbeke.jpg
Dorp Wieze1.jpg
Dorp Wieze Lebbeke1.jpg

4. Vliegeneters Wandelroute

Vliegeneters is de oude bijnaam van de Wiezenaars. Volgens traditie aten de inwoners van Wieze krentenbrood tijdens de jaarlijkse kermis. Het gerucht ging dat ze vliegen in plaats van krenten in hun krentenbrood staken om zo de kost te drukken. Ondanks het verzet van de inwoners werd deze spotnaam toch tot erenaam omgedoopt. Kortom, hier start de gelijknamige wandelroute! Op het pittoreske (en tevens beschermde) dorpsplein vind je naast de gotische Sint-Salvatorkerk en de merkwaardige oude zomereik (‘den dikken eik’ in de volksmond) enkele knusse horecazaken. 

In de schaduw van de kerk vind je een kleine caféetje, Den Dikken Eik genaamd. Het café maakt deel uit van de beschermde dorpskom van Wieze en is gaandeweg uitgegroeid tot een vaste waard in Wieze en omstreken.

Ten zuiden van de kerk vind je een prachtig gerenoveerd pand: ’t Oud Gemeentehuis. Je kan er terecht voor zowel een verfrissend pintje als een verwenkoffie. Verder is er ook een eetkaart met suggesties. Let zeker ook op het interieur van de zaak, want de eigenaars hebben hun best gedaan om antieke stukken te scoren in heel wat antiek- en tweedehandszaken.

Grote honger? Dan moet je bij het Brouwershuis Wieze zijn! Sinds 1987 verwelkomt familie De Smedt haar gasten in het authentieke restaurant op het pittoreske dorpsplein. Er is een uitgebreide menukaart die je ongetwijfeld keuzestress zal geven!

Aan gezellige cafés en eetplekken is hier alvast geen gebrek! Als je je buikje rond hebt gegeten, dan is het tijd om de wandeling verder te zetten naar de Wiestermeersch die deel uitmaakt van de Beneden-Dendervallei, een gigantisch open natuurlandschap met de Dender als kloppend hart. Hou je ogen open en geef ze goed de kost, want hier geniet je van al het moois dat de natuur te bieden heeft!

5. Asselkouter Wandelroute

Scheldeland laat zich van zijn mooiste kant zien in deze wandelroute – met een klein zijsprongetje naar de Vlaamse Ardennen. Je start je tocht in kouterdorpje Munte dat zijn naam te danken heeft aan de Latijnse benaming voor berg: Montem. 

Het dorpsgezicht is beschermd, en zo ook het dorpscafé van meer dan 200 jaar oud. Afspanning Oud Munte was vroeger een rustplek waar zowel paard als ruiter de dorst konden lessen. Onder het motto ‘denk globaal, drink lokaal’ kan je er een schuimende Duvel aan de lippen zetten of een gin van stokerij De Stoop in Merelbeke. Verder kan je er ook gezellig tafelen! In een mum van tijd toveren ze lekkere en bovendien eerlijke Frans-Belgische gerechten op je bord. 

Wanneer je je tocht verderzet, verschijnt het romantische Kasteel Ter Zinkt aan de horizon: een echt middeleeuws waterslot, omgeven door een dubbele slotgracht en uitgerust met een kerker voor misdadigers. Je nadert het volgende kouterdorpje, Baaigem, waar je even kennismaakt met de Vlaamse Ardennen. Uiteindelijk beland je in een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare in Merelbeke: de Makegemse Bossen. 

Onderweg zal je ook veel bunkers tegenkomen. Hoezo? De Asselkouter wandelroute bevindt zich gedeeltelijk in de bunkerlinie ‘Bruggenhoofd Gent’, een Belgische verdedigingslinie met meer dan 200 betonnen bunkers. Ze werden (gecamoufleerd) aangelegd in de jaren dertig op een achttal kilometer ten zuiden van Gent wanneer een nieuwe oorlogsdreiging voelbaar werd. Mooi meegenomen!

Scheldeland herbergt duidelijk heel wat interessante, authentieke horecazaken: adem de geschiedenis in terwijl je geniet van een streekbiertje of culinaire delicatessen – en dat allemaal voor, tijdens of na een deugddoende wandeling in het hinterland van rivieren in Scheldeland. Wat heeft een mens nog meer nodig?

Uitzicht Baaigem.jpg

5. Asselkouter Wandelroute

Scheldeland laat zich van zijn mooiste kant zien in deze wandelroute – met een klein zijsprongetje naar de Vlaamse Ardennen. Je start je tocht in kouterdorpje Munte dat zijn naam te danken heeft aan de Latijnse benaming voor berg: Montem. 

Het dorpsgezicht is beschermd, en zo ook het dorpscafé van meer dan 200 jaar oud. Afspanning Oud Munte was vroeger een rustplek waar zowel paard als ruiter de dorst konden lessen. Onder het motto ‘denk globaal, drink lokaal’ kan je er een schuimende Duvel aan de lippen zetten of een gin van stokerij De Stoop in Merelbeke. Verder kan je er ook gezellig tafelen! In een mum van tijd toveren ze lekkere en bovendien eerlijke Frans-Belgische gerechten op je bord. 

Wanneer je je tocht verderzet, verschijnt het romantische Kasteel Ter Zinkt aan de horizon: een echt middeleeuws waterslot, omgeven door een dubbele slotgracht en uitgerust met een kerker voor misdadigers. Je nadert het volgende kouterdorpje, Baaigem, waar je even kennismaakt met de Vlaamse Ardennen. Uiteindelijk beland je in een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare in Merelbeke: de Makegemse Bossen. 

Onderweg zal je ook veel bunkers tegenkomen. Hoezo? De Asselkouter wandelroute bevindt zich gedeeltelijk in de bunkerlinie ‘Bruggenhoofd Gent’, een Belgische verdedigingslinie met meer dan 200 betonnen bunkers. Ze werden (gecamoufleerd) aangelegd in de jaren dertig op een achttal kilometer ten zuiden van Gent wanneer een nieuwe oorlogsdreiging voelbaar werd. Mooi meegenomen!

Scheldeland herbergt duidelijk heel wat interessante, authentieke horecazaken: adem de geschiedenis in terwijl je geniet van een streekbiertje of culinaire delicatessen – en dat allemaal voor, tijdens of na een deugddoende wandeling in het hinterland van rivieren in Scheldeland. Wat heeft een mens nog meer nodig?