Heen en weer met het veer

Veer

Scheldeland is ... zorgeloos wandelen en fietsen door een adembenemend rivierenlandschap. De autovrije en verharde dijkwegen en jaagpaden vormen een gedroomd kader voor urenlange wandel- en fietstochten.

De 12 veren over Schelde, Durme en Rupel zorgen ervoor dat je probleemloos van de ene oever naar de andere kan. De veren mogen trouwens enkel door wandelaars en fietsers gebruikt worden, ze varen het hele jaar door en zijn ook nog eens helemaal gratis. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de bedieningstijden. Nog unieker dan de rest is het veer in Schellebelle, waar je – als enige plek in Scheldeland – de veerman- of vrouw roept door de bel te luiden. 

Trek zeker eens enkele dagen uit om dit fenomenale fietsparadijs tussen Gent, Antwerpen en Mechelen te verkennen, aan de hand van de recent vernieuwde fietsnetwerkkaart Scheldeland.

Ook de ontelbare sluizen en bruggen, zoals de fietsbruggen over de Nete en de Dijle, de Mirabrug in Hamme en de brug van Temse, brengen je naar de overzijde.

> Overzicht van de veerdiensten

Enkele niet te missen toppers langs de Schelde

  • Bezoek aan een werelderfgoedstad

Dendermonde weet te bekoren dankzij zijn vele werelderfgoed, zoals het belfort en het Sint-Alexiusbegijnhof. Net voorbij Dendermonde bevindt zich de Vlassenbroekse Polder die wordt omsloten door de Schelde. Het aardige kunstenaarsdorpje Vlassenbroek met zijn leuke terrasjes ligt midden deze polder.

  • Ketting van natuurlijke parels

De oevers vormen een keten van natuurpareltjes waar vogels vrij spel hebben en waar de stilte heerst. Eén van die prachtige gebieden is de Kalkense Meersen waar je prachtige wandelingen kan maken dankzij het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer. Ook het officiële stiltegebied ter hoogte van Hingene is zo’n parel waar het geluid nooit de 35db overstijgt.

  • Picknicken in een landschapstuin

In het Scheepvaartmuseum van Baasrode wordt de geschiedenis van de binnenscheepvaart op de Schelde van 1600 tot nu uitgebreid belicht. Of wat dacht je van een picknick in de zonovergoten landschapstuin van Kasteel d’Ursel? Nadien kan je er nog genieten van een huisgemaakte Notelaeretaart in het 200 jaar oude, maar nog niets aan pracht en praal verloren jachtpaviljoen De Notelaer.

  • Grootste overstromingsgebied

In Kruibeke fiets je door het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. De Polders van Kruibeke zijn een prachtig voorbeeld van maakbare natuur. Er valt heel wat te ontdekken.

Langs de Schelde vind je wel meer van die ‘nieuwe’ overstromingsgebieden. Het loont om er even af te stappen en te voet deze slikken- en schorrengebieden te verkennen. Je vindt in de buurt altijd gezellige cafés waar je met open armen wordt ontvangen en waar je kan proeven van de beste streekbieren die Scheldeland te bieden heeft.