Kajakken op de Dender

Kajakken op de Dender

Meanderend doorheen de denderende Dendervallei

Zalig genieten, zo varend over de Dender. Zon op je smoel. Het rustig kabbelende water. Wat een paradijs voor waterratten! En nee, we bedoelen heus niet dat er aan je bootje geknabbeld wordt. Al gelijk of je een echte avonturier of een ploeteraar bent. Een tochtje van een paar uur, een heuse dagtocht heen-en-terug of een weekend peddelen in het water: je bepaalt zelf hoe ver en snel je wil gaan.

Warm die armspieren maar op, span je reddingsvest stevig aan en ‘kajak ahoi’!

foto 2.jpg
Ontdek de Dender met je kajak

Peddelen maar!

En we zijn vertrokken. De Dender stroomt als zijrivier dwars door de bruisende steden Geraardsbergen, Ninove, Aalst en Dendermonde. Tussenin vergaap je je aan de natuurpracht van de oevers. Met wat geluk ben je er volledig op je eentje. Genieten van de stilte vanop het water is zonder twijfel een zaligmakend gevoel. Schrik niet als een reiger of een of andere waterkwibus je dagdroom komt verstoren. 

Die stilte mag je gerust letterlijk nemen. Grote binnenvaartschepen kom je hier niet meer tegen. Enkel en alleen medekajakkers en een enkele plezierboot zijn je zielsgenoten van de dag. 

Schiptrekkersbrug_Dorp16_MieDeBAcker2.jpg
Kajakken Dender.jpg
Vanuit Denderleeuw of Aalst vertrek je met de kajak

Vanuit Aalst of Denderleeuw de Dender op

Tijd om de kajak te water te laten. Na een korte initiatie ben je volledig klaargestoomd om te starten met je peddeltocht. Naargelang je conditie kan je kiezen tussen een tochtje van 1 of 2 uur. Je kiest zelf van waar je vertrekt. Zowel in Aalst, Denderleeuw en Geraardsbergen vind je start- en aanlegsteigers. 

Ben je een echte avonturier? Dan kan je vanuit Geraardsbergen 3 uur de Dender optrekken: tijd genoeg om even Wallonië in te trekken tot aan de sluis van Deux-Acren. Inderdaad, de Dender stroomt hier ook!

Zit er een echte Flandrien in jou? Dan zijn de riverbikes iets voor jou. Fiets jezelf voort op de Dender. Aangezien je hoger zit, werp je af en toe een glimp op van wat er zich achter de oevers afspeelt. Echt iets voor fiets- én natuurliefhebbers.

Huur je kajak
 

kajak the outsider aalst.jpg
Trek er op uit voor een kanoweekend

Sleep & paddle: op kanoweekend in de Dendervallei

Zijn een paar uurtjes niet genoeg? Trek er dan op uit voor een heus kanoweekend. Niet dat je continu hoeft te peddelen over de afvaart van Geraardsbergen tot Aalst. Nee, tijdens de twee- of driedaagse tocht bepaal je jouw eigen tempo volledig zelf. 

Heb je een trouwe viervoeter die eerder een waterrat is? Dan is er plek om ook een hondje mee te nemen aan boord van jouw kano. Plezier voor de héle familie verzekerd.

Als echte avonturiers plan je volledig zelf je verblijf langs het traject. Aangezien je langs Ninove, Denderleeuw en Aalst passeert, heb je een gevarieerd aanbod aan overnachtingsplekken: van avontuurlijke kampeerplekken tot gastvrije B&B’s. Neem zeker de nodige proviand mee voor een heerlijke picknick of geïmproviseerde barbecue aan de oevers van de Dender. Krachtvoer voor de volgende kilometers!

Boek je kanoweekend

Download de kaart
 

Dendervallei Aalst.jpg
OLV Hemelvaartkerk.jpg
Ninove_Dendervallei_Pollarebrug.jpg
Fietsen door de Dendervallei

Van het water terug op het droge

Na je armspieren is het tijd om je kuiten eens goed te trainen. Spring op je fiets en trek er op uit langs de meanderende Dender en haar achterland. Quotes als “Daar viel jij bijna uit de kajak!” of “Hier! Onze zalige picknickspot van gisteren.” passeren misschien wel de revue wanneer je langs de Dender trapt. 

We kunnen nog wel even doorgaan over de schoonheid en rust van deze stroom, maar ondertussen dender jij voort in dit groene landschap. Ter afwisseling liggen de bruisende steden als het eigenzinnige Aalst en Ninove op jou te wachten. Ideaal om even uit te blazen op een zonnig terrasje of al slenterend de culturele steden van deze Dendersteden op te snuiven. Je kan zo de voor jou ideale startplaats uitkiezen. Waar wacht je nog op!

Gerstenatliefhebber en een alleseter? In de Heeren van Liedekercke in Denderleeuw krijg je ongetwijfeld keuzestress van de enorme bierkaart. Hou je niet in om een biertje of twee (of drie) te bestellen.  
 

bierrestaurant Heeren van Liedekercke Denderleeuw.jpg
Een lekker streekbiertje bij De Heeren van Liedekercke

Cultuur opsnuiven

Voor je het vergeet: zowel Ninove, Aalst als Dendermonde mogen zich een Denderstad noemen. De rivier hebben ze gemeen, toch heeft iedere stad zijn eigen eigenheden en typische tradities. Aalst is onlosmakelijk verbonden met carnaval, Dendermonde heeft z’n mythische Ros Beiaard en Ninove noemt zich steevast ‘de oudste, stoutste én wijste van alle steden’.

Natuurlijk vind je in deze Dendersteden ook een stevige brok kunst en cultuur. Neem een stevige duik in de historie van de steden of geniet van het moment met een heerlijk streekbiertje en typische gerechten op een van de zonovergoten terrasjes. Santé!

Wist je trouwens dat Geraardsbergen ook op dit lijstje mag pronken? Met de heuvels van de Vlaamse Ardennen in het kielzog van de Dender heeft de stad dan ook heel wat te bieden. Demarreren op de Muur van Geraardsbergen of een sprintje trekken op de Dender: de eerste over de meet verdient een mattentaartje.

Alles op een rijtje

•    Vertreklocaties: Kapellekensbaan 4 (Aalst), Schiptrekkersbrug (Denderleeuw) en Majoor Van Lierdelaan 50 (Geraardsbergen).
•    Beschikbaar van begin april tot en met eind oktober.
•    Duur activiteit: van 1 uur tot een 3-daagse.
•    Aantal deelnemers: op je eentje, met het gezin of in groep.